Cestovanie

Botanická záhrada v Tatranskej Lomnici privíta prvých návštevníkov

"Tento rok je jej areál doplnený o domček pre hmyz a pribudli aj nové lavičky s operadlami."

TASR, 14. mája 2021 11:20
Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Oliver Ondráš

Botanická záhrada v Tatranskej Lomnici otvorí svoje brány pre návštevníkov už v piatok (14. 5.). Tento rok je jej areál doplnený o domček pre hmyz a pribudli aj nové lavičky s operadlami. Najmenších zase poteší drevená skulptúra mloka v nadživotnej veľkosti, ktorá sa vyníma pri jednom z jazierok. TASR o tom informovala koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) Martina Petránová.

Vďaka tomu, že zima sa tento rok s Tatrami akosi nechcela rozlúčiť a ešte pred dvoma týždňami sa v areáli botanickej záhrady držal sneh, majú návštevníci práve v týchto dňoch šancu vidieť kvitnúť napríklad skalokrásku pyrenejskú. Ide o glaciálny relikt, ktorého najsevernejšou hranicou výskytu u nás sú Belianske Tatry, a keďže bežne sa popri turistických chodníkoch nevyskytuje, teraz sa naskytá ideálna príležitosť obzrieť si ju zblízka v plnej kráse,“ uviedla Zuzana Homolová, botanička a vedúca Výskumnej stanice a Múzea TANAP-u v Tatranskej Lomnici, ktorá je zároveň aj odbornou garantkou Expozície tatranskej prírody. Okrem skalokrásky môžu jej návštevníci obdivovať aj ďalšie druhy neprístupných skalných stanovíšť, či už je to prvosienka holá alebo iskerník alpínsky.

Petránová priblížila, že na ploche 3,20 hektára návštevníci už tradične nájdu vyše 300 druhov bylín a drevín počnúc rastlinstvom podhorských lúk cez lesný podrast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa. Rozmiestnené sú vo ôsmich vápencových a žulových alpínach a mokradiach. Vybrané druhy rastlín si priamo v areáli botanickej záhrady môžu záujemcovia aj kúpiť. „Ponuku sme tento rok rozšírili aj o druhy lesných stanovíšť, ako je napríklad kopytník európsky či kokorík voňavý, avšak nechýbajú ani klasické ,ťahúne', ako horec Clusiov, plesnivec alpínsky alebo dryádka osemlupienková, o ktoré je najväčší záujem,“ konkretizovala vedúca Expozície tatranskej prírody Jana Černická.

Expozíciou tatranskej prírody sa záujemcovia môžu prejsť každý deň až do 19. septembra, do konca letných prázdnin je otvorená od 9.00 do 17.00 h, potom sa otváracie hodiny o niečo skrátia, prehliadku tatranskej kveteny budú musieť návštevníci stihnúť do 15.00 h. Petránová dodala, že podmienkou pre vstup do areálu je dodržanie platných protipandemických opatrení, pohyb v interiéri je dovolený len s respirátorom a negatívnym covidovým testom.

Komentáre