Cestovanie

Areál pri Gombaseckej jaskyni má novú atrakciu - vyhliadkovú vežu

"Gombasecká jaskyňa patrí medzi šesť sprístupnených jaskýň na území Košického kraja, ktoré sú zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO. "

TASR, 2. novembra 2019 8:00
Foto: TASR – Milan Kapusta
Nový pohľad na areál pri Gombaseckej jaskyni v okrese Rožňava ponúka vyhliadková veža vzniknutá úpravou v minulom roku postavenej zvonice. Verejnosti ju slávnostne sprístupnili v sobotu. Je výsledkom snahy občianskych združení pracujúcich na zveľadení areálu jaskyne, ktorú finančne podporil Košický samosprávny kraj (KSK) prostredníctvom programu Terra Incognita. Informovala o tom Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT).

Gombasecká jaskyňa patrí medzi šesť sprístupnených jaskýň na území Košického kraja, ktoré sú zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Jej areál sa podľa výkonnej riaditeľky KRT Lenky Vargovej Jurkovej darí z roka na rok robiť turisticky atraktívnejším vďaka nadšeniu občianskych združení pôsobiacich v ňom a finančnej podpore KSK, ktorú realizuje prostredníctvom dotačného mechanizmu TOP Lokality.

Rozšírením funkcie zvonice na vyhliadkovú vežu sa však podľa slov správcu areálu Gombasek Endre Szabóa z občianskeho združenia Sine Metu zveľaďovanie okolia jaskyne nekončí. "Okrem rozšírenia zvonice o funkciu vyhliadkovej veže sme odštartovali výstavbu fontánky, ktorá poslúži ako verejný zdroj pitnej vody a turisticky zaujímavej atrakcie, Okna do minulosti. Pôjde o priehľadnú tabuľu, cez ktorú sa návštevníkovi pri pohľade na ruiny pavlínskeho kláštora dokreslia kontúry celej pôvodnej stavby," vysvetlil. Ako doplnil KRT, gotický kláštor pavlínov zo 14. storočia je popri jaskyni najvýznamnejšou pamiatkou areálu.

V dlhodobejších plánoch aktívnej skupiny nadšencov je okrem uchovávania historickej hodnoty areálu aj zabezpečenie kvalitnej infraštruktúry. Preto plánujú veľkú rekonštrukciu terasy, výstavbu reštaurácie s multifunkčným priestorom a rozšírenie ubytovacích kapacít.

"Areál v Gombaseku je príkladom toho, že viacročná spolupráca funguje a má zmysel. Vlani prešli opravou ruiny kláštora pavlínov, rok predtým bol vybudovaný náučný chodník. Je to lokalita, ktorá láka aj maďarských návštevníkov a sme preto radi, že sa tento unikátny areál rozrastá," povedal k aktivitám nadšencov predseda KSK Rastislav Trnka.

Komentáre