Biznis

Peter Palúch: Nepomáham pre prestíž, ale pre radosť z veci

"Nositeľom ocenenia Cisco Designated VIP je iba 26 sieťových odborníkov na svete. Peter Palúch je jedným z nich."

Veronika Rosputinská, 25. novembra 2013 6:00
Peter Palúch preberá ocenenie z rúk ministra Čaploviča. Foto: Peter Frolo


Vysokoškolský pedagóg Peter Palúch je jedným z 26 sieťových odborníkov, ktorí sú držiteľmi prestížneho titulu Cisco Designated VIP. Hoci ho tento titul radí do elitnej skupiny odborníkov, neskrýva svoju skromnosť tvrdením, že základom nie je získať prestíž a tituly, ale pomáhať.

Ste držiteľom titulu Cisco Designated VIP WAN & LAN Switching and Routing pre roky 2011 až 2013. Skúsite nám vysvetliť, čo tento titul vlastne vyjadruje?

Mnohé spoločnosti, vrátane spoločnosti Cisco, majú svoje webové fóra, na ktorých ich zákazníci alebo aj čisto nadšenci technológií môžu diskutovať o svojich problémoch pri prevádzke produktov danej spoločnosti alebo si jednoducho vymieňajú skúsenosti, ktoré nadobudli. Ktokoľvek môže prispievať, ktokoľvek sa môže opýtať, ktokoľvek môže poradiť. Tieto aktivity začala spoločnosť Cisco na svojom fóre Cisco Support Community pred niekoľkými rokmi hodnotiť: odbornosť, úplnosť, ako aj vytrvalosť prispievateľov pri odpovediach na otázky a problémy používateľov produktov spoločnosti Cisco. Tých prispievateľov, ktorí významným spôsobom udržiavajú odbornú úroveň celej komunity, ktorá sa na tomto portáli združuje, majú vytrvalosť a významným podielom diskusiu posúvajú dopredu, chce Cisco nejakým spôsobom vyznamenať. Robí to práve týmto titulom Cisco Designated VIP.

A čo pre Vás tento titul znamená v praxi?

Pôsobím ako vysokoškolský učiteľ. Moje povinnosti na univerzite sú trošku iné, než len sa zaujímať o technológie, avšak ak chcem svojich študentov učiť to, čo je v skutočnosti používané a ako vyzerá prax, potrebujem kontakt s realitou. Práve moja aktívna participácia na fóre Cisco Support Community je pre mňa týmto kontaktom s realitou. Pri prispievaní na tomto fóre vidím, aké problémy v praxi nastávajú, môžem skúsiť poradiť, a tak sám rásť a zároveň mať radosť z toho, že som mohol pomôcť ostatným ľuďom. Viete, človek to nerobí pre titul. Ocenenie Designated VIP je istá satisfakcia, ale hlavne je v tom pocit, že si môžem byť istý, že to, čo učím, učím vychádzajúc z reálnych skúseností, relevantne a dobre.

Ako dlho trvalo, kým ste sa prepracovali k tomuto titulu? Predpokladám, že sú to asi roky...

Na Cisco Support Community som začal prispievať v roku 2009 a oceňovanie Designated VIP Cisco spustilo v roku 2011. Ja som na toto fórum dva roky teda prispieval bez toho, aby tento program oceňovania vôbec existoval, čisto pre radosť z veci – a stále sa snažím robiť to pre radosť z veci. Bol som veľmi prekvapený, keď ma kontaktovali zástupcovia Cisco Support Community a oznámili mi, že takýto program rozbiehajú a že by boli radi, keby som súhlasil s tým, aby som bol v tejto – ako to oni nazývajú – elitnej skupine.

Dočítala som sa, že takto ocenených je iba 26 sieťových odborníkov. Je náročné udržať sa medzi špičkou?

Na jednej strane ťažko povedať, pretože my tie kritériá, na základe ktorých sa udeľuje titul Designated VIP, nepoznáme. A je to asi dobre, pretože inak by sa motivácia pre prispievanie na Cisco Support Community zmenila na naháňanie bodov alebo splnenie kritérií a nie na pomoc ostatným. Ale dá to zabrať, pretože množstvo času a síl venujete tomu, aby ste problémy popísané na tomto fóre pochopili a našli riešenie. Neraz, ak vás samotný problém zaujme, idete do laboratória, problém sa pokúsite zreprodukovať na svojich zariadeniach, skúsite nájsť riešenia a potom poradíte. Mnohokrát treba v odpovedi spísať pomerne veľký objem textu, aby ste vysvetlili všetky súvislosti. Minimálne čo do času a síl, ani nehovoriac o potrebných znalostiach, je to náročné, ale stojí to za to.

Reprezentovali ste Slovenskú republiku aj na medzinárodných súťažiach. Konkurencia vo svete je určite silná. Ako je na tom Slovensko v porovnaní so zahraničím?

Na súťaže som chodil, keď som bol mladší. Áno, párkrát sa podarilo, bol som rád a v najlepšom som prestal, pretože by bolo ťažké sa udržať. A či sú Slováci konkurencieschopní? Definitívne áno. Myslím si, že potenciál nás, ktorí o komunikačných sieťach učíme, aj potenciál našich študentov, ktorí od nás vychádzajú, je veľký. Naši študenti majú vynikajúci štart. Som si istý, že máme veľmi dobrých, konkurencieschopných odborníkov. Absolútne istý. A nehovorím to preto, lebo ich učím, ale jednoducho to vidím.

Ako prijali tento program Vaši študenti? Majú z neho radosť, sú ochotní zapájať sa, chodia za Vami s tým, že chcú vedieť viac?

Ako vždy, sú študenti, ktorí idú na sieťový predmet preto, lebo počuli, že je to dobré, ale potom vidia, že ich tie siete až tak veľmi nepriťahujú, tak to nechajú – a to je úplne normálne, s tým treba rátať. Ale študenti, ktorých to chytí, na sebe pracujú nad rámec požadovaných povinností, vo svojom voľnom čase. Chodia sami experimentovať, pýtajú sa, konzultujú, študujú a idú dopredu – dokonca neraz ťahajú jeden druhého. A ako to prijali? Myslím si, že je to jeden z najlepšie prijatých predmetov, ktorý sa učí, či už na strednej alebo vysokej škole, pretože je to predmet na jednej strane veľmi praktický - čokoľvek sa učí, to sa dá aj vyskúšať, no zároveň, ak je dobre podaný, nejde o prax na úkor teórie, najmä na vysokých školách. My na vysokej škole vieme dať veľmi solídny teoretický základ, ale vieme ho aj demonštrovať. A to je pre študentov nesmierne príťažlivé. Vidia, ako teória funguje v praxi.

Tento program teda prispel a pomohol nášmu školstvu a študentom?

Jednoznačne áno.

Komentáre