Biznis

Najlepším finančným riaditeľom roka 2023 sa stal Andrej Bátovský

"Výsledkom náročného procesu výberu odbornej poroty boli 4 finalisti a 3 finalistky , ktorí sú nominovaní na prestížne ocenenie pre najlepšieho finančného riaditeľa/riaditeľku za rok 2023. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 7. októbra 2024 12:24
CFO roka 2023- Andrej Bátovský, CFO spoločnosti GEVORKYAN, a.s. Foto: CFO roka 2023
Možnosť podporiť svojho favorita mala aj široká verejnosť. A počas slávnostného galavečera CFO roka 2023 bol spomedzi 7 finalistov vyhlásený víťaz titulu CFO roka 2023. Stal sa ním Andrej Bátovský, finančný riaditeľ a a predseda dozornej rady spoločnosti GEVORKYAN.

Vo svete úspešných spoločností sa často stretávame s príbehmi o manažéroch, ktorí vedú svoje spoločnosti z vrcholu sklenených veží. Avšak príbeh Andreja Bátovského zo spoločnosti GEVORKYAN, je iný a výnimočný. Je úspešným CFO a zároveň živým príkladom toho, čo znamená byť zodpovedným za financie v rodinnej firme, v ktorej sa postupne prepracoval od brigádnika až po súčasť vedenia spoločnosti.

Nepoznal nič iné, než tvrdú prácu od základov

Andrej Bátovský začal svoju kariéru vo firme pred takmer dvadsiatimi rokmi, ešte ako stredoškolák vo výrobe. Dnes, vo veku 35 rokov, s hrdosťou vedie finančný tím, ktorý považuje viac za kolegov a priateľov než ako podriadených. Jeho prístup k vedeniu je založený na vzájomnej spolupráci a úcte a tiež na dôslednom výbere spolupracovníkov, ktorých netreba motivovať pretože sami chcú a vedia robiť svoju prácu. Tento prístup odráža jeho ťažké začiatky a úctu k akémukoľvek druhu práce.

Hlavnou náplňou jeho práce je zabezpečiť aby firma prežila, a to nie len v dobrých ale aj v zlých časoch. Má plnú zodpovednosť za získavanie kapitálu pre firmu a s hrdosťou hovorí o tom, ako spoločnosť prešla z bankového financovania na investorské. Rok 2023 bol pre GEVORKYAN ťažkým a zaujímavým rokom, avšak s obdivuhodným výsledkom- rastom tržieb z 58 na 76 miliónov eur a s ukazovateľom EBITDA takmer 21 miliónov eur.

IPO sa stalo najväčším v histórii pražskej burzy na trhu START

Jeden z najväčších úspechov pre Andreja Bátovského a GEVORKYAN bol vstup na Burzu cenných papierov v Prahe. Bolo to najväčšie IPO na trhu START v objeme približne 27 mil. EUR, viac ako upísali všetky ostatné firmy na trhu START za uplynulých 5 rokov dokopy. V závere roku 2023 sme zároveň ako prvá firma prestúpili z trhu START na hlavný trh PRIME a hodnota našich akcií je už zahrnutá aj v indexe Pražskej burzy. V marci 2024 navyše vstúpila spoločnosť GEVORKYAN formou duálneho listingu aj na Burzu cenných papierov v Bratislave. Napriek pochybnostiam a nedôvere, že za taký krátky čas prípravy IPO a v čase vypuknutia vojny sa to nedá zrealizovať, sa IPO podarilo. Hoci spätne Andrej Bátovský hovorí, že to bol najťažšie obdobie v jeho pracovnom aj osobnom živote.

Nevyrábame, ale v prvom rade vyvíjame

Inovácie sú srdcom spoločnosti GEVORKYAN, ktorá vyrába svoje výrobky technológiou práškovej metalurgiu. Táto technológia sa radí medzi zelené technológie, je efektívna a bezodpadová. Spoločnosť zamestnáva takmer 200 zamestnancov a 80 robotov pričom roboty sú u nás považované za plnohodnotných zamestnancov a kolegov. Digitalizácia a automatizácia procesov sú pre spoločnosť GEVORKYAN kľúčové rovnako ako implementácia umelej inteligencie, nového informačného systému a IFRS.

Najdôležitejšie je vždy vybrať ľudí, ktorí chcú robiť s vami ako s partnerom

V oblasti ľudských zdrojov a riadenia Andrej Bátovský zdôrazňuje dôležitosť spolupráce, úcty a osobitého prístupu k ľuďom. Na každého platí niečo iné. Inak treba pracovať s mladým absolventom ako so skúseným zamestnancom, inak s cudzincami ako s domácimi zamestnancami. Roboty zase našťastie netreba motivovať vôbec.

Andrej Bátovský je tiež aktívny v oblasti vzdelávania a podpory mladých talentov. Bude prednášať na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, svojej alma mater. Inicioval projekt spolupráce s fakultou, ktorého cieľom je zabrániť odchodu talentovaných ľudí zo Slovenska.

Cítime čoraz väčšiu zodpovednosť voči zamestnancom a nášmu okoliu

V roku 2023 sa spoločnosť GEVORKYAN rozhodla dobrovoľne reportovať ESG, aj keď legislatíva jej túto povinnosť stanovuje až od roku 2025. Spoločnosť nedávno tiež emitovala zelené dlhopisy a dlhodobo implementuje opatrenia na zníženie uhlíkovej stopy.

Sme rodinná firma a ako zamestnanci sa k sebe správame aj ako rodina

Majiteľ firmy Artur GEVORKYAN vybudoval firmu od nuly a podporuje firemnú kultúru, kde si všetci s rešpektom a úctou navzájom pomáhajú, učia sa byť samostatnými a netrestá sa za chyby. Iba za tie opakované. „Správame sa ako rodina a bojujeme ako armáda“ znie nápis nad vstupom do spoločnosti GEVORKYAN.
Andrej Bátovský inšpiruje svojím prístupom a hodnotami a burzový príbeh firmy GEVORKYAN môže motivovať aj ostatných slovenských CFOs k IPO.



Počas šestnásť rokov existencie sa do ankety zapojilo viac ako 270 finančných riaditeľov na Slovensku. Kandidátov nominuje odborná komisia, zložená zo zástupcov CFO Clubu, BDO, Deloitte, EY, KPMG, PwC a Slovenskej asociácie finančníkov, ale je možná aj nominácia verejnosti. Na titul CFO roka 2023 bolo celkovo nominovaných 20 finančných riaditeľov z celého Slovenska, z ktorých odborná porota vybrala sedem finalistov a finalistiek. Víťaza určuje odborná komisia ako aj široká verejnosť. Odborná porota ovplyvní výsledok hlasovania váhou 60 percent. Ďalšími 40 percentami zaváži výsledok hlasovania verejnosti na www.cforoka.sk. Hlasovať môže každý po registrácii na www.cforoka.sk.

Za rok 2023 sú finalistami:
Andrej Bátovský, finančný riaditeľ spoločnosti GEVORKYAN,
Eve Bourdeau, CFO spoločnosti Orange Slovensko,
Darina Kmeťová, CFO vo VÚB banke,
Martin Komžík, CFO skupiny Pelikán,
Pavel Lakatos, CFO spoločnosti Siemens Slovensko,
Štefan Maťovka , CFO spoločnosti GymBeam,
Cecile Morenas, CFO spoločnosti Danucem.

Pri hodnotení nominovaných sa posudzované kvalitatívne kritériá nominovaných postupne dopĺňali. „O kvalitách finančných riaditeľov rozhoduje najmä fakt, či sú partnermi pri operatívnych aj strategických rozhodnutiach firmy. Odborná porota posudzuje preto aké sú úlohy CFO v manažmente spoločnosti, aká je zodpovednosť za získavanie finančných zdrojov, aj to či sa podieľajú na zavádzaní disruptívnej technológie alebo či realizujú aktivity zamerané na digitálnu transformáciu, ako manažujú talenty, ako podporujú vzdelávanie či tvorbu legislatívy v našej krajine, a v neposlednom rade aké sú ich ciele a stratégie na podporu trvalej udržateľnosti podnikania,“ hovorí Zuzana Slovincová, výkonná riaditeľka CFO Clubu, ktorý je vyhlasovateľom súťaže CFO roka.

Klub finančných riaditeľov „CFO Club“ je asociáciou vrcholových manažérov z oblasti finančného riadenia pôsobiacich na Slovensku. Klub bol založený v roku 2013 s cieľom stať sa vedúcou platformou slúžiacou na výmenu informácií, znalostí s možnosťou nadväzovania neformálnych kontaktov medzi finančnými riaditeľmi.

Generálnym partnerom súťaže CFO roka je Komerční banka na Slovensku.

Viac info o kandidátoch: https://www.cforoka.sk/

Komentáre