Biznis

CFO Club na Slovensku vyhlásil finalistov 15. ročníka CFO roka 2022

"Sedem finalistov a finalistiek prešlo náročným procesom výberu a budú bojovať o získanie prestížneho ocenenia CFO roka 2022. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 5. septembra 2023 8:42
Foto: CFO roka 2022
Víťaz alebo víťazka bude vyhlásený 26. septembra 2023 počas slávnostného odovzdávania cien.

CFO roka je ocenenie pre najlepších finančných riaditeľov na Slovensku za ich mimoriadne výsledky a prínos k modernému finančnému manažmentu spoločnosti. Ocenenie CFO roka zohľadňuje aj také skutočnosti, či finanční lídri prispievajú svojou aktivitou k rozvoju talentov, zavádzaniu inovácií, spoločenskej zodpovednosti alebo participujú na tvorbe legislatívy. Do ankety CFO roka za rok 2022 bolo celkovo nominovaných 19 finančných riaditeľov z celého Slovenska, z ktorých odborná porota vybrala sedem finalistov a finalistiek.

Medzi siedmymi finalistami a finalistkami je Zuzana Benešová, finančná riaditeľka spoločnosti Donau Farm Group, ktorá hospodári na farmách v dunajskostredskom, galantskom a levickom regióne a v roku 2022 sa stala novým lídrom v slovenskom agrosektore. Ďalším finalistom je Marek Gombita, ktorý transformoval spoločnosť I.D.C. Holding, a.s. na jednu z najmodernejších prevádzok v potravinárskom priemysle nielen v našom regióne. Zo spoločnosti NAFTA, a.s. je finalista Szilárd Kása, ktorý sa ako CFO podieľa aj na riadení infraštruktúrnych aktivít skupiny EPH v oblasti skladovania zemného plynu a prieskumu a ťažby uhľovodíkov a výrazne prispel k rastu spoločnosti z lokálneho hráča na 6. najväčšieho prevádzkovateľa skladovacích kapacít v Európe. Náročným procesom výberu finalistov prešiel aj Vladimír Podolinský, ktorý v posledných dvoch rokoch ako CFO koordinoval zlúčenie piatich spoločností do jednej TAURIS a.s.. Druhou ženou medzi finalistkami je Lenka Smreková, ktorá sa v roku 2022 podieľala na transformácii šiestich samostatných a neprepojených teplárenských spoločností do jednej silnej zintegrovanej štátnej spoločnosti MH Teplárenský Holding, a.s. s historicky najvyšším ziskom. Finalista Michal Vach, CFO skupiny Motor-Car viedol náročný proces predaja ako aj komplexnej reštrukturalizácie spoločnosti. Siedmym finalistom je Michal Zakarovský, finančný riaditeľ spoločnosti AGEL, najúspešnejšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

Minuloročnou víťazkou sa stala Silvia Gaálová, CFO Europe zo spoločnosti U.S. Steel Košice. Ocenenie za rok 2020 získal CFO Roman Filipoiu zo spoločnosti SPP – distribúcia, SPP Infrastructure.

Kandidátov nominovala odborná komisia, zložená zo zástupcov odborných partnerov podujatia - CFO Club-u, BDO, Deloitte, EY, KPMG, PwC a Slovenskej asociácie finančníkov. Pri nomináciách bol rozhodujúci najmä vplyv finančných riaditeľov a riaditeliek na dosiahnuté výsledky spoločností a ich prístup k udržateľnému podnikaniu.

Generálnym partnerom súťaže CFO roka je Komerční banka na Slovensku.

Viac info o kandidátoch: https://www.cforoka.sk/

Zuzana Benešová
CFO, Donau Farm Group


Zuzana Benešová má ako CFO veľmi široký záber. Podarilo sa jej implementovať množstvo zlepšení, zmodernizovala a zefektívnila IT štruktúru, zaviedla pravidelný procesný audit. V súčasnosti zodpovedá nielen za finančný manažment, ale aj HR, IT, právnu agendu a nastavovanie optimalizácie a procesov v rámci celej skupiny Donau Farm Group, pričom sa orientuje najmä na neustále zdokonaľovanie systémov, digitalizáciu, zníženie administratívnej náročnosti a zabezpečenie bezstresového prostredia pre zamestnancov. Celá skupina Donau Farm má 180 zamestnancov, pričom Zuzana Benešová riadi pozemkové a finančné oddelenie, každé s 13 zamestnancami.
Celý profil nájdete na linku https://www.cforoka.sk/finalista-cfo-roka-2022-zuzana-benesova/

Marek Gombita
I.D.C. Holding



Spoločnosť I.D.C. Holding prešla v posledných rokoch veľkými zmenami, ktoré zastrešoval práve Marek Gombita. K jeho významným iniciatívam a projektom vo finančnom riadení z uplynulého obdobia patrili najmä reštrukturalizácia financovania, fúzia a definovanie nových stratégií, ktoré vyplynuli zo zmeny akcionárskej štruktúry: „Reštrukturalizáciu a fúziu máme úspešne za sebou, no stále ešte pracujeme na realizácii schválených stratégií napr. v oblasti HR a pripravujeme nové stratégie, napr. pred obchod a marketing. Snažíme sa identifikovať rezervy a znižovať náklady naprieč celou firmou, aby sme nemuseli v celej miere preniesť rast vstupných nákladov na ceny našich výrobkov. Okrem iného sa nám podarilo získať zamestnancov z tretích krajín.“ Celý profil nájdete na linku https://www.cforoka.sk/finalista-cfo-roka-2022-marek-gombita/

Szilárd Kása
NAFTA a.s.



Szilárd Kása počas svojho pôsobenia v Nafte vytvoril tím ľudí, ktorí výrazne prispeli k rastu spoločnosti z lokálneho hráča na 6. najväčšieho prevádzkovateľa skladovacích kapacít v Európe. Vďaka optimálnemu manažovaniu je pozícia NAFTA a.s. v hornej tretine najefektívnejších zásobníkov z pohľadu jednotkových nákladov v rámci EU.
Celý profil nájdete na linku https://www.cforoka.sk/finalista-cfo-roka-2022-szilard-kasa/

Vladimír Podolinský
TAURIS a.s.



Vladimír Podolinský v posledných dvoch rokoch ako CFO koordinoval zlúčenie piatich spoločností do TAURIS a.s. Projekt zastrešoval nielen v rámci finančného manažmentu, ale zodpovedal aj za priamu realizáciu právnych krokov zlúčenia a organizačné zmeny skupiny. TAURIS, a.s. (TAURIS GROUP) v súčasnosti tvoria tri výrobné závody na produkciu mäsa a mäsových výrobkov plus RYBA Košice a sieť 110 predajní Mäsiarstvo u Býka, ktoré plánujú rozšíriť aj do Čiech. Súčasťou skupiny je prevádzka logistiky a distribúcie a skupina je primárne financovaná z vlastných zdrojov.
Celý profil nájdete na linku https://www.cforoka.sk/finalista-cfo-roka-2022-vladimir-podolinsky/

Lenka Smreková
MH Teplárenský Holding, a.s.



MH Teplárenský holding, a.s. (MHTH) v roku 2022 prešiel zásadnou transformáciou. Pôvodne šesť samostatných a neprepojených teplárenských spoločností sa zlúčilo do jednej silnej zintegrovanej štátnej spoločnosti. Na tejto transformácii sa významne podieľala aj CFO Lenka Smreková. MHTH v súčasnosti už vyše roka zásobuje teplom až polovicu obyvateľov Slovenska napojených na centralizovaný systém zásobovania teplom. V roku 2022 dosiahli štátne teplárne historicky najlepší zisk po zdanení 58,7 mil. eur. MHTH, ktorý prepája aktivity závodov v Bratislave, Trnave, Zvolene, Martine, Žiline a v Košiciach poskytuje služby pre približne 320 000 domácností a asi milión obyvateľov za férové ceny.
Celý profil nájdete na linku https://www.cforoka.sk/finalista-cfo-roka-2022-lenka-smrekova/

Michal Vach
Motor-Car Bratislava



Michal Vach je členom top manažmentu celej skupiny Motor-Car. V materskej spoločnosti má na starosti ekonomické oddelenie, správu pohľadávok, HR a právne oddelenie, celkovo 17 zamestnancov. Na úrovni celej skupiny má v zodpovednosti koordináciu ekonomických oddelení v jednotlivých dcérskych spoločnostiach, koordináciu auditu a aj oddelenie controllingu (t.j. ďalších 23 zamestnancov a niekoľko externých poradcov). Napriek zmene majiteľa sa postavenie CFO nezmenilo, Michal Vach zodpovedá aj naďalej za finančné riadenie skupiny Motor-Car.
Celý profil nájdete na linku https://www.cforoka.sk/finalista-cfo-roka-2022-michal-vach/

Michal Zakarovský
AGEL SK, a.s.



Spoločnosť AGEL je najúspešnejším súkromným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v strednej Európe. Na Slovensku prevádzkuje trinásť nemocníc. Skupina pod finančným vedením Michala Zakarovského rozširuje svoje pôsobenie do Španielska a aktívne vyhľadáva príležitosti na investície v okolitých krajinách a Blízkom východe.
Celý profil nájdete na linku https://www.cforoka.sk/finalista-cfo-roka-2022-michal-zakarovsky/

Komentáre