Auto&Techno

Zara Rutherfordová sa snaží o svetový rekord na lietadle zo Senice

"Po Senici čakajú pred návratom domov belgickú pilotku ešte tri medzipristátia v Prahe, Frankfurte a v Paríži."

TASR, 18. januára 2022 8:44
Na snímke pilotka Zara Rutherfordová sa usmieva v lietadle Shark Aero po pristátí na letisku v Senici v sobotu 15. januára 2022. Foto: TASR/AP

Belgická 19-ročná pilotka Zara Rutherford sa snaží zapísať do Guinnessovej knihy rekordov ako najmladšia žena, ktorá obletí svet. O prekonanie rekordu sa pokúša na lietadle slovenského výrobcu Shark Aero zo Senice. V rámci svojho pokusu pristála pilotka počas víkendu na letisku v Senici, ktoré je domovským stánkom spoločnosti výrobcu lietadla.

"Pre nás bolo dôležité, že lietadlo dokázalo absolvovať túto cestu v najtvrdších možných podmienkach. Nápad postaviť toto lietadlo vzniklo pred 12 rokmi a táto cesta bola potvrdením, že lietadlo na to kvalitatívne má. Máme už plány na ďalšie roky dopredu," uviedol konateľ spoločnosti Vladimír Pekár.



"Vždy sa snažím lietať bezpečne. Keď som v kokpite, tak myslím len na to, aby som sa vrátila na zem, pretože iba tam ste na 100 percent v bezpečí. V Rusku bol každý let náročný kvôli počasiu. Som veľmi šťastná za moje lietadlo Shark Aero, ktoré zvládlo výkyvy teplôt od mínus 35°C až po plus 35°C. Letela som nad aktívnym vulkánom alebo nad oceánmi. Bolo to vynikajúce," doplnila pilotka Zara Rutherford. Po Senici čakajú pred návratom domov belgickú pilotku ešte tri medzipristátia v Prahe, Frankfurte a v Paríži.

Spoločnosť Shark Aero vyrába lietadlá, ktoré vyvážajú primárne na európske trhy. "Najviac lietadiel nám lieta v Nemecku a Francúzsku, ale aj v Severnej Amerike. Vyrobili sme ich už viac ako 100. Je to veľmi efektívny a ekonomický dopravný prostriedok. Je veľa prepravných lietadiel, ale v tom našom je to v prvom rade o radosti z lietania. Pre nás je dôležité, aby sme sa dostali do povedomia v zahraničí, keďže náš trh je malý a výroba smeruje predovšetkým mimo Slovensko," Pekár.

Komentáre