Auto&Techno

Vesmírna sonda ponesie k Jupiteru aj detektor zo Slovenska

"Detektor vyvinuli a skonštruovali v rámci riešenia projektu ESA-PECS Slovakia z programu na podporu prístupového procesu Slovenska k Európskej vesmírnej agentúre. "

TASR, 14. apríla 2023 12:51
Na snímke záber na planétu Jupiter, ktorý zhotovil ďalekohľad Jamesa Webba 27. júla 2022. Foto: TASR/AP

Vesmírna sonda JUICE, ktorú Európska vesmírna agentúra (ESA) vysiela k Jupiteru, ponesie desať vedeckých prístrojov, medzi nimi aj aparatúru PEP, ku konštrukcii ktorej prispeli vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV). TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

Sonda by do svojho cieľa mala doraziť v júli 2031 a jej úlohou bude študovať časticové prostredie v okolí Jupitera a jeho mesiacov.

Výskumný tím z Ústavu experimentálnej fyziky (ÚEF) SAV v Košiciach pre misiu JUICE vyvinul a dodal tzv. anti-koincidenčný detektorový modul ACM. Ako informovala hovorkyňa, jeho úlohou je zabezpečiť efektívnu detekciu častíc nižších energií na pozadí silného ionizujúceho žiarenia, najmä vysokoenergetických elektrónov z intenzívnych radiačných Van Allenových pásov Jupitera.

"Elektróny z radiačných pásov sú schopné prenikať aj tieniacim plášťom vedeckých prístrojov a vyvolať v ich citlivých fyzikálnych senzoroch falošné reakcie. A práve na vylúčenie týchto falošných prípadov zo záznamu vedeckých dát slúži nami dodaný detektor ACM," priblížil jeden z konštruktérov Ján Baláž z ÚEF SAV.

Detektor vyvinuli a skonštruovali v rámci riešenia projektu ESA-PECS Slovakia z programu na podporu prístupového procesu Slovenska k ESA. Od októbra 2022 je SR asociovaným členom ESA, jej riadnym členom by sa mala stať po siedmich rokoch asociovaného členstva.

Sondu JUICE vynesie do vesmíru raketa Ariane 5, ktorá vyštartuje z európskeho kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane. Štart plánovaný na štvrtok o 14.15 h stredoeurópskeho času pre počasie odložili.




Komentáre