Auto&Techno

Vedci zistili príčinu Beethovenovej smrti

"Tím vedcov sekvenoval genóm ôsmich Beethovenových vlasov a zistil, že najpravdepodobnejšou príčinou jeho úmrtia bolo zlyhanie alebo cirhóza pečene. "

TASR, 24. marca 2023 11:56
Na snímke socha svetoznámeho skladateľa Ludwiga van Beethovena stojí v centre jeho rodiska v nemeckom Bonne 21. marca 2023. Foto: TASR/AP

Svetoznámy nemecký skladateľ Ludwig van Beethoven s najväčšou pravdepodobnosťou zomrel na zlyhanie alebo cirhózu pečene. Vyplýva to z DNA analýzy jeho vlasov, ktorú vykonali vedci z nemeckého Bonnu. V utorok to uviedla agentúra AFP, informuje TASR.

Beethoven zomrel v roku 1827 vo Viedni vo veku 56 rokov. Bádatelia sa už dlhé roky snažili prísť na to, čo bolo príčinou úmrtia slávneho klasicistického skladateľa. Beethoven totiž postupne strácal sluch a mal ťažkosti s trávením.

Tím vedcov vykonal sekvenovanie genómu ôsmich Beethovenových vlasov a zistil, že najpravdepodobnejšou príčinou jeho úmrtia bolo zlyhanie alebo cirhóza pečene, čo mohlo spôsobiť viacero faktorov – okrem iného aj miera Beethovenovej konzumácie alkoholu.

"Skúmali sme možné genetické príčiny Beethovenových troch hlavných symptómov – postupného strácania sluchu, problémy tráviaceho traktu a ochorenie pečene," vysvetlil spoluautor výskumu Markus Nothen z Inštitútu ľudskej genetike pri Univerzitnej nemocnici v Bonne. Skladateľ mal podľa neho predispozíciu na ochorenie pečene a v jeho vlasoch sa tiež našla sekvencia vírusu hepatitídy typu B.

Bádatelia sa teda domnievajú, že práve genetika, konzumácia alkoholu a hepatitída typu B prispeli k skladateľovej chorobe a následnej predčasnej smrti. Dodali, že práve spomínaný typ hepatitídy bol na začiatku 19. storočia pomerne bežným javom.

Autori výskumu však neboli schopní s určitosťou povedať, čo spôsobilo stratu sluchu, pre ktorú Beethoven napokon úplne ohluchol.

Komentáre