Auto&Techno

Slovenský tím študentov navrhol účinný a zároveň ekologický respirátor

"Je vhodný nielen pri boji proti ochoreniu COVID-19, ale aj pre viaceré profesie, povedal študent medicínskej biológie na Prírodovedeckej fakulte UK. "

TASR, 1. marca 2022 12:37
Odhodený respirátor na zemi medzi listami, foto z archívu. Foto: TASR/DPA


Každých päť sekúnd sa na svete spotrebuje približne 250.000 kusov jednorazových respirátorov. Študentský tím Comfy navrhol biodegradovateľné respirátory, ktoré nezaťažia našu planétu. Za svoj návrh získali prvé miesto v medicínsko-technologickej súťaži Lifbee Academy. TASR o tom informovala hovorkyňa Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Lenka Miller.

"Chceli sme zistiť, čo ľuďom najviac prekáža na súčasnej pandémii. Oslovili sme teda širokú verejnosť a prieskum nám ukázal, že ľudí najčastejšie trápilo nepohodlie spojené s nosením respirátorov a ich neekologickosť," povedal Michal Paulovič, študent UK v Bratislave. Využitie ekologických materiálov má podľa neho potenciál, vďaka čomu sa spomalí alebo zabráni ďalšiemu znečisťovaniu planéty.

V záujme ochrany zdravia sa v súčasnosti na svete využívajú predovšetkým jednorazové rúška a respirátory, ktoré nie sú rozložiteľné. "Prvotný koncept nášho respirátora je na 100 percent rozložiteľný, používa sa na dlhodobé nosenie vďaka biopolymérom. Je vhodný nielen pri boji proti ochoreniu COVID-19, ale aj pre viaceré profesie," povedal študent medicínskej biológie na Prírodovedeckej fakulte UK.

Respirátor Comfy funguje na báze dvojitej bariéry. Vonkajšiu vrstvu tvoria prírodné biopolyméry, ktoré okamžite zachytia a znehybnia vírus. Vnútorná nanovláknová časť biodegradovateľného materiálu následne zachytí prípadné uniknuté vírusové častice. Takáto kombinácia poskytuje respirátoru dlhšiu životnosť a dostatočnú ochranu.

Momentálne je projekt v začiatkoch. Technologické riešenia vychádzajú z vedeckých štúdií, ale ich praktickosť a účinnosť musia ešte overiť v praxi. Ak sa ukáže jeho praktické využitie, respirátor bude možné využiť nielen v čase pandémie, ale aj v zdravotníckych laboratóriách, zariadeniach a pri práci s nebezpečnými vzorkami.


Komentáre