Auto&Techno

Slovenského vedca zaradili medzi svetových expertov na včelí med

"Majtán pôsobí ako lektor Slovenského zväzu včelárov, je zakladateľom Slovenskej apiterapeutickej spoločnosti a projektu Medové laboratórium. "

TASR, 24. septembra 2021 10:32
Na archívnej snímke včelí plást počas stáčania medu. Foto: TASR - Martin Baumann

Americká internetová platforma Expertscape realizovala nezávislé medzinárodné hodnotenie lekárov, vedcov a inštitúcií pôsobiacich v biomedicínskej oblasti. Na základe výsledkov zaradila Juraja Majtána z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV) medzi najvýznamnejších svetových expertov vo výskume včelieho medu. Majtán sa v publikovanom rebríčku umiestnil na ôsmom mieste z celkových 14.583 hodnotených pracovníkov a patrí k najlepším 0,1 percenta expertov. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

"Je veľmi príjemné vidieť, že aj tu na Slovensku môžeme držať krok so zahraničnými pracoviskami a byť jedným zo svetových lídrov vo výskume medu," skonštatoval Majtán a zdôraznil, že tento úspech sa netýka len jeho vedeckej práce, ale je zásluhou celého kolektívu vrátane zahraničných spolupracovníkov. Ťažiskom vedeckého bádania Majtána je výskum nových kvalitatívnych znakov včelích produktov a štúdium terapeutických účinkov medu pri liečbe nehojacich sa a chronických rán.

Na archívnej snímke včelí plást počas stáčania medu. Foto: TASR - Martin Baumann


Majtán pôsobí ako lektor Slovenského zväzu včelárov, je zakladateľom Slovenskej apiterapeutickej spoločnosti a projektu Medové laboratórium. Jeho pracovníci poskytujú pravidelné konzultácie najmä včelárom, včelárskym farmám a priemyselným producentom medu prevažne zo Slovenska a Českej republiky. "Po zverejnení týchto výsledkov očakávame, že budeme oslovovaní aj zahraničnými subjektmi, či už so žiadosťami o konzultácie alebo o vykonanie laboratórnych expertíz. V neposlednom rade nám tento výsledok otvára aj nové možnosti spoluprác v základnom výskume medu," dodal molekulárny biológ.

Expertscape je online databáza, ktorá hodnotí lekárov, vedeckých pracovníkov a inštitúcie podľa ich odborného zamerania vo viac ako 29.000 biomedicínskych témach. Vykonáva to na základe patentovaného algoritmu vychádzajúceho z vedeckých štúdií indexovaných v databáze Medline. Zostavené poradie závisí od viacerých faktorov: od aktuálnosti publikovanej práce, kvality časopisu, v ktorom bol uverejnený, od druhu článku a od toho, či je daný vedec prvým autorom.

Komentáre