Auto&Techno

Slováci vyvinuli mobilnú pľúcnu ventiláciu, vyrobí ju 3D tlač

"Bratia Furkovci pôsobia na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Prístroj Q-VENT, ktorý váži osem kilogramov, vyvíjali jeden mesiac."

TASR, 8. júla 2021 15:25
Na snímke zľava členovia tímu lekári Ján Slopovský a Patrik Palacka, autori Q-VENTmini vedci-dvojčatá Samuel Furka a Daniel Furka a študent verejného zdravotníctva a zástupca kenskej časti tímu z Univerzity v Nairobi s prenosným slovenským pľúcnym ventilátorom Q-VENTmini pre podporu liečby ochorenia COVID-19, podporu jednoduchých operačných zákrokov a rôznych respiračných ochorení v oblastiach, kde nie je dostupná klasická pľúcna ventilácia. Foto: TASR - Dano Veselský

O mobilnú pľúcnu ventiláciu Q-VENTmini, ktorú vyvinuli slovenskí vedci, dvojičky Daniel a Samuel Furka i lekár Patrik Palacka, prejavili záujem krajiny z Ameriky, Afriky, Ázie či Austrálie. Ako tvrdia, ide o unikátny pľúcny ventilátor, ktorý je ako prvý na svete vytlačený 3D tlačiarňou. Vyrobiť ho možno za 52 hodín a jeho cena je približne 200 eur.

Vyvinuli sme náhradu umelej pľúcnej ventilácie Q-VENT, ktorá bola primárne myslená tak, aby pôsobila tam, kde bol nedostatok pľúcnych ventilátorov, počas najhoršej prvej vlny nového koronavírusu. Neskôr z toho vzniklo menšie zariadenie, ktoré na základe svojich vlastností môže byť využívané pri operačných zákrokoch a na preklenovaciu terapiu, čiže obdobie, než je pacient napojený k štandardnej pľúcnej ventilácii,“ spresnil Samuel Furka.

Bratia Furkovci pôsobia na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Prístroj Q-VENT, ktorý váži osem kilogramov, vyvíjali jeden mesiac. Hotový ho mali v marci 2020, mesiac po rozšírení pandémie nového koronavírusu v Taliansku. Využívajú ho v Brazílii a na Ukrajine. Menšiu verziu prístroja vyvíjali potom ďalších osem mesiacov.

O zariadenie Q-VENTmini už prejavili záujem z Indie, USA, Česka, Portugalska, Austrálie či Kene. „Prínos by mal mať predovšetkým v takých krajinách, kde nie je úplne najlepšie rozvrhnutá zdravotná starostlivosť. Znamená to rozvojové krajiny v treťom svete a tiež použitie v teréne, kde nie je možné nastaviť podmienky klasickej nemocničnej izby,“ zdôraznil Samuel.
Zariadenie je ako prvé na svete vyrobené výhradne pomocou 3D tlače vrátane stláčacieho mechanizmu, ventilov a filtrov z nových antimikrobiálnych materiálov vyvinutých na Katedre Fyzikálnej a Teoretickej Chémie PriF UK. Foto: TASR Dano Veselský

Zdôraznil, že projekt má nekomerčný charakter. „Zariadenie je navrhnuté tak, že finálnu výrobu zabezpečuje koncová krajina. My pošleme nekomerčne nejakú sériu, lokálne sa dohodneme s tamojšími vedeckými pracovníkmi a lekármi, následne výroba pokračuje v ich réžii,“ doplnil.

Bratia nežiadali o grant, ale projekt spočiatku financovali z vlastných zdrojov.Vtedy sme boli ešte študenti doktorandského štúdia. Žiadať v súčasných podmienkach o grant by bolo také, že pol roka žiadate a pol roka ho dostávate. Pričom ľudia to potrebovali do mesiaca,“ podotkol Daniel Furka s tým, že neskôr požiadali o humanitárny grant, ktorý v danej schéme získala UK prvý raz v histórii. Doplnili, že projekt je možné úspešne distribuovať vďaka rezortu zahraničia so štátnou tajomníčkou Ingrid Brockovou a Pražskou komendou Vojenského a špitálskeho rádu sv. Lazára Jeruzalemského.

Komentáre