Auto&Techno

Slováci vymysleli nabíjačku, ktorá sa dobíja pomocou pohybu

"Zaujímavé ekologické riešenie dobíjania zariadení. Traja vysokoškoláci zo Slovenska stoja za unikátnym projektom – prenosnou powerbankou, ktorá sa dobíja pohybom."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 9. decembra 2020 15:41
Foto: redbull.sk
S týmto inovatívnym nápadom navyše zvíťazili aj v rámci národného kola súťaže Red Bull Basement.

Technológiám patrí svet a potvrdzuje to aj súčasná situácia, ktorá neustále ukazuje, aký dôležitý je pokrok. A sú to práve mladí ľudia, ktorí môžu zmeniť svet – k lepšiemu, efektívnejšiemu, ekologickejšiemu. Vymyslieť aplikáciu, prípadne smart riešenie, ktoré zjednodušia síce zabehnuté, ale často zdĺhavé a komplikované procesy, alebo skonštruovať prístroj, vďaka ktorému sa podarí zlepšiť konkrétny problém v oblasti, ktorá to najviac potrebuje? Či už je to ekológia, vzdelávanie, zdravie, životný štýl, klíma a mnohé ďalšie.

V poslednom čase sa vynárajú otázky, ako motivovať mladých v rámci vzdelávania. Robiť svet lepším nemusí byť len fráza, zvlášť, ak existujú reálne príbehy úspešných ľudí. Jedným takým je aj aktuálna účasť slovenských vysokoškolákov v medzinárodnom programe Red Bull Basement. Vôbec po prvýkrát tento rok dostali príležitosť aj študenti vysokých škôl zo Slovenska, aby sa mohli zapojiť so svojím inovatívnym nápadom.

Trojica Slovákov neváhala a prihlásila svoj projekt – revolučnú powerbanku, s ktorým vyhrala národné kolo. Takto sa dostali medzi 38 finalistov z celého sveta. Branislav Brozmann, Andrej Zlámala a Martin Janák vymysleli prenosnú nabíjačku – Charging Revolution, ktorá sa dobíja vlastným pohybom. Všetci traja študujú na rôznych univerzitách, kým Brozmann je v treťom ročníku Masarykovej Univerzity v Brne a študuje bioinformatiku, tak Zlámala je v druhom ročníku na Elektrotechnickej fakulte na ČVUT v Prahe (České vysoké učení technické). Jediný Janák študuje na Slovensku už druhý rok automobily a mobilné pracovné stroje na Slovenskej technickej univerzite. Ale ani rozdielne univerzity im nezabránili, aby nedokázali svoje myšlienky preniesť do inšpiratívnej podoby – nabíjačky, ktorá premieňa mechanickú energiu na elektrickú.

Samotní konštruktéri hovoria o tom, že by chceli priniesť lepší prístup k energii, keďže aktuálne to nie je celkom tak. „Dlhodobým cieľom je zmeniť to, ako ľudia môžu nabíjať svoje zariadenia. Bolo by možné zmeniť prístup k energii, ktorý je momentálne tak trochu centralizovaný,“ hovorí trojica študentov. V podstate to znamená, že človek si nemusí svoj mobil alebo iné zariadenie nabíjať len v pohodlí svojho domova či kancelárie, ale môže mať energiu kedykoľvek po ruke – stačí mu k tomu len pohyb.

Kto prišiel s nápadom?
Nápad vznikol v hlave Branislava Brozmanna, ktorý sa zamýšľal nad tým, ako by si nabil mobil jednoducho – mechanickou silou, a teda otáčaním rukou. Bývalí spolužiaci zo základnej a strednej školy dali hlavy dokopy, až nakoniec dotiahli nápad do úspešného konca. „Existuje taká fitness hračka - powerball, ktorá bola populárna asi 10 rokov dozadu. Princíp spočíva v tom, že človek posilňuje zápästie a snaží sa guľu vo vnútri roztočiť čo najviac a my sme chceli túto premenenú energiu nejako využiť,“ hovorí trojica kamarátov. Bol to Brozmann, ktorý nakoniec prihlásil všetkých do súťaže.

Vymyslieť nápad nebolo náročné, išlo to veľmi rýchlo. Náročnejšie na čas už bolo ho zostrojiť a premietnuť do praxe. Nasledovalo podrobné testovanie a nakoniec sa mladým konštruktérom podarilo úspešne nabiť mobil. „V našom tíme nie je nik skeptický. Očakávame minimálne to, že budeme vedieť nabíjať prenosné zariadenia ako napríklad mobil, reproduktor,...“ vysvetľujú inovátori, ktorí okrem iného stihli preštudovať všetkých 38 nápadov v tvrdej konkurencii. Počas posledných piatich týždňov venovali všetku energiu na zlepšovanie. Vo vývojovej fáze dostali všetko potrebné vybavenie a zároveň i veľmi dôležitý mentoring od vysokoškolských profesorov a odborníkov v rámci podpory Univerzitného technologického inkubátora STU.

Powerbanka dobíjaná vlastným pohybom funguje jednoducho. „Guľu v nabíjačke človek šikovne roztočí s využitím gyroskopického momentu. Na povrchu tejto gule sú magnety otočené striedavo sever/juh a rýchle otáčanie magnetov na guli spôsobí zmenu magnetického poľa. V tomto magnetickom poli sa nachádza natočený medený drôt, nazývaný cievka. Elektromagnetickou indukciou - to je jav, ktorý pred skoro 200 rokmi objavil veľký vedec Michael Faraday - sa začnú posúvať malé častice nazývané elektróny. Ich usmernené posúvanie v medenom drôte je vlastne elektrický prúd,“ hovoria konštruktéri zo Slovenska a pokračujú vo vysvetľovaní ďalej: „Prúd je striedavý. To znamená, že raz tečie na jednu a raz na druhú stranu. Usmerníme ho mostíkom, na ceste je ešte zopár elektronických komponentov a náboj sa uchová v nabíjateľnej batérii, tak ako vo vašej powerbanke.“

Finále sa blíži
Momentálne sa slovenskí študenti nachádzajú vo fáze vývoja, ktorá končí 9. decembra. „Táto fáza je o tom, aby ste svoje idey prebrali k životu! Každý finálny tím, jeden z každej zapojenej krajiny, získa sedenie zoči-voči s medzinárodnými mentormi a prístup do globálnej siete inovátorov,“ vysvetľujú organizátori súťaže a ďalej informujú, že potom nasleduje globálny workshop, počas ktorého čakajú inovátorov tri dni plné workshopov a mentorských sedení. „Tento workshop sa zakončí veľkou finálnou prezentáciou a oznámi Najlepší nápad 2020. Biznisové vzťahy a kontakty vás môžu prepojiť s najlepšími svetovými vizionármi,“ vyzýva študentov organizátor súťaže k tomu, aby rozmýšľali nad tým, kde ich môže podobná súťaž posunúť.

S inovatívnym nápadom powerbanky, ktorá môže spôsobiť revolúciou v dobíjaní malých elektrických zariadení, zabojujú Slováci o ocenenie Najlepší nápad roka 2020. Do celosvetového projektu sa celkovo prihlásilo 3800 študentských tímov, pričom v každej krajine, ktorá sa do súťaže zapojila, vybrali iba jeden najlepší nápad.

Red Bull Basement, program vytvorený špeciálne na posilnenie ďalšej generácie mladých inovátorov, vytvorenie nápadov a implementáciu technológií a riešení, sa snaží od roku 2015 hľadať tie najlepšie nápady z radov študentov z celého sveta.

Komentáre