Auto&Techno

SAV: Nová účinná liečba babeziózy psov pochádza zo Slovenska

"Slovenskí veterinári a vedci vyvinuli a otestovali liečebný protokol spočívajúci v podávaní kombinácie troch liečiv. "

TASR, 6. mája 2022 11:10
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Slovenskí veterinárni lekári a vedci prišli na to, ako u psov vyliečiť babeziózu, čo je ochorenie prenášané kliešťami. Pomocou kombinovanej liečby sa im podarilo úspešne eliminovať parazitémiu - prítomnosť parazitov v krvi u psov chronicky infikovaných jednobunkovým parazitom Babesia gibsoni.

Originálne výsledky s prínosom do veterinárnej praxe priniesla spolupráca vedkýň z Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) a veterinárnych lekárov z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach. Informovala o tom hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

Babezióza sprevádzaná krvomočením je závažná a potenciálne život ohrozujúca infekcia psov. V Európe je za najbežnejší parazit zodpovedný za toto ochorenie považovaná Babesia canis. V roku 2016 bol však na Slovensku identifikovaný aj ďalší pôvodca babeziózy – parazit Babesia gibsoni spôsobujúci závažnejšiu, chronicky prebiehajúcu formu ochorenia, na ktorú terapia používaná proti Babesia canis neúčinkuje.

„V liečbe babeziózy psov sa doteraz používalo mnoho liekov, ale úplné odstránenie parazitémie nebolo dokázané. Okrem toho sa pozorovali časté recidívy a počas liečby sa vyskytovali nežiaduce účinky,“ opísala doterajšie poznatky Bronislava Víchová z Parazitologického ústavu SAV.

Slovenskí veterinári a vedci vyvinuli a otestovali liečebný protokol spočívajúci v podávaní kombinácie troch liečiv. „Psom bola nasadená kombinovaná liečba, ktorá upravila hematologické a biochemické parametre u infikovaných zvierat na referenčné rozmedzie už za 14 dní a až do 720. dňa po začatí liečby sme u psov nezistili žiadne relapsy (návraty) ochorenia. Zároveň sme počas liečby a následného monitorovania nezaznamenali žiadne zjavné nežiaduce účinky novovyvinutej terapie,“ uviedla parazitologička.

Výsledky štúdie naznačujú, že kombinovaná liečba vedie k úspešnej eliminácii parazitémie u psov s chronickou infekciou spôsobenou Babesia gibsoni.


Komentáre