Auto&Techno

Rok 1991: Prvý hovor mobilným telefónom v Československu

"Bez mobilu si život už len ťažko dokážeme predstaviť. Toto bezdrôtové zariadenie je však ešte stále pomerne mladé. Prvý hovor mobilným telefónom sa v Československu uskutočnil až v roku 1991."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 1. októbra 2020 15:06
Foto: unsplash.com
Aká je história mobilov a kedy sa stali populárne aj u nás?

História mobilných telefónov


Na začiatku 20. storočia bolo v americkom štáte Kentucky patentované prvé bezdrôtové zariadenie, ktoré sa považuje za ďalekého predchodcu dnešných mobilov. Prelomový telefón skonštruoval elektrikár a farmár Nathan Stubblefield.

Na rozdiel od dnešných modelov však k zariadeniu prináležala aj neprenosná stanica, od ktorej ste sa mohli vzdialiť nanajvýš na 800 metrov. Inak sa spojenie prerušilo. Táto stanica mala rozmery podobné odpadkovému kontajneru a do žiadneho zo súčasných puzdier na mobily by sa určite nezmestila.

O niekoľko rokov neskôr Stubblefieldov revolučný vynález vylepšila spoločnosť AT&T. Tá v roku 1946 predstavila prvý skutočne samostatný mobilný telefón s vlastnou sieťou externých staníc, ktoré zabezpečovali signál pre každé vyrobené zariadenie.

Nevýhodou prvých prototypov bezdrôtových telefónov bola ich hmotnosť a vysoká spotreba energie. Ďalším problémom bolo rušenie signálu televíznym vysielaním a nezáujem verejnosti. Tá tieto pokrokové zariadenia nepovažovala za potrebné.

Prelomové zariadenie


Až v roku 1973 prišla spoločnosť Motorola so zariadením, z ktorého sa neskôr vyvinul mobil, ako ho poznáme dnes. Model DynaTAC bol ťažká „tehlička“ s anténou, bez displeja, len so základnými tlačidlami a reproduktorom. No to, že bol prenosný a zmestil sa do ruky, predstavovalo výrazný pokrok.

Na trh pre bežných ľudí sa však Motorola dostala až v roku 1984. Bola to ale už jej vylepšená verzia s jednoriadkovým displejom a hmotnosťou „iba“ 800 gramov. Skoršiemu nástupu na trh bránili rôzne spory medzi zástupcami mobilných a televíznych sietí.

Prvý hovor v Československu


Rastúca popularita mobilných telefón neobišla ani naše územie. No zo začiatku neboli mobily dostupné pre každého. Prvý bezdrôtový hovor sa v Československu uskutočnil až v roku 1991.

Bolo to dokonca v priamom televíznom prenose a účastníkmi hovoru boli predsedovia Českej a Slovenskej národnej rady, Dagmar Burešová a František Mikloško. Volalo sa z Prahy do Bratislavy a telefonát zastrešovala sieť Eurotel.

Popularizácia mobilov


Skutočné rozširovanie a popularizácia mobilov začali až koncom deväťdesiatych rokov. V roku 1997 sa na trhu objavila značka Globtel, ktorá spustila modernú GSM sieť. Týmto krokom predbehla Eurotel a získala oveľa väčší počet zákazníkov.

Pár týždňov pred Vianocami dokonca ľudia stáli niekoľko hodín v dlhých radoch pred ich predajňou v Bratislave, aby využili predvianočnú akciu a vyskúšali si výhody mobilného telefonovania.

Telefón za korunu


V roku 1998 spustila spoločnosť kampaň s názvom „Jarná mobilizácia“, počas ktorej zákazníkom ponúkala legendárny kompaktný mobil Ericsson GA 628 k paušálu len za jednu korunu. Masovú popularitu nezaznamenal len Ericsson, ale aj Nokia 2110. Tú si však mohli dovoliť len majetnejšie rodiny.

Aj vďaka takýmto veľkým akciám sa mobily pomaly stávali bežnou vecou aj u nás. Hoci neboli nabité hromadou funkcií, predstavovali veľký technologický pokrok a poskytovali vyššiu mieru slobody v komunikovaní. Prinášali rýchlejší prenos informácii a oproti klasickým telefónom aj väčší komfort.

Komentáre