Auto&Techno

Počas vesmírneho týždňa sa na EXPO Dubaj predstavia aj študenti

"Keďže vývoj, výskum, veda a inovácie spadajú pod ministerstvo školstva, do Dubaja zamierila výprava pod vedením štátneho tajomníka rezortu Ľudovíta Paulisa. "

TASR, 18. októbra 2021 15:36
Na snímke vstup do pavilónu na svetovej výstave EXPO Dubaj 2020 v Spojených arabských emirátoch v sobotu 17. októbra 2021 v Dubaji. Foto: TASR - Jakub Kotian

V rámci podujatia EXPO 2020 v Dubaji sa začal "vesmírny týždeň". Na podujatie okrem zástupcov rezortu školstva odcestovali aj vedci, výskumníci, podnikatelia, ale aj učitelia a študenti. TASR o tom v pondelok informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Tento týždeň je v rámci svetovej výstavy venovaný vesmíru. Keďže vývoj, výskum, veda a inovácie spadajú pod ministerstvo školstva, do Dubaja zamierila výprava pod vedením štátneho tajomníka rezortu Ľudovíta Paulisa. "Vesmírny týždeň zapadá do jednej z nosných tém nášho pavilónu a našej prezentácie. Tomu sme prispôsobili aj naše zastúpenie na EXPO," povedal Paulis. Poukázal na to, že ide o vystavovateľov z oblasti automobilového priemyslu či vývoja softvéru. "Predstavujeme tu projekty našich vedcov, všetko oblasti, ktoré majú obrovský potenciál pre medzinárodnú spoluprácu," priblížil Paulis.
Na snímke prototyp auta s vodíkovým pohonom MH2 vystavený v slovenskom pavilóne na Svetovej výstave Expo Dubaj 2020 v Dubaji. Foto: TASR Jakub Kotian

Delegácia je rozšírená aj o podnikateľskú misiu, ktorej cieľom je spojiť slovenských podnikateľov so zahraničnými partnermi. "Účasť na tejto výstave by mala byť jeden z prvých, štartovacích krokov, ktoré majú urýchliť realizáciu, a verím, že sa im podarí konkrétne kontrakty s partnermi z celého sveta tu dohodnúť," uviedol štátny tajomník.

Medzi body programu štátneho tajomníka počas vesmírneho týždňa patrí aj diskusia s medzinárodnou účasťou na tému vesmírneho výskumu, bilaterálne rokovanie s UAE Space Agency a návšteva Mohammed bin Rashid Space Center.
Na snímke prototyp auta s vodíkovým pohonom MH2 vystavený v slovenskom pavilóne na Svetovej výstave Expo Dubaj 2020 v Dubaji. Foto: TASR Jakub Kotian

Súčasťou delegácie sú aj študenti a učitelia, ktorí sa stali víťazmi výzvy o cestu do Dubaja. Vybrali ich zo všetkých nominovaných ako tých najmotivovanejších učiteľov a fanúšikov vesmíru z radov študentov. Ich prezentácia vyučovania vesmírnej tematiky bude jedným z oficiálnych bodov programu v rámci slovenského pavilónu.



Komentáre