Auto&Techno

NEBESKÉ DIVADLO: Meteorický roj lyríd možno pozorovať celý týždeň

"Astronomické podmienky na pozorovanie Lyríd sú v roku 2023 podľa SAV výborné. Počas maxima aktivity bude Mesiac tri dni po nove a nebude svojím svitom rušiť viditeľnosť slabších meteorov."

TASR/Webmagazin.sk, 18. apríla 2023 15:29
Na snímke Mliečna cesta a meteorický roj Aprílových Lyríd na oblohe nad mestom Burg na ostrove Fehmarn v Baltskom mori na severe Nemecka 20. apríla 2018. Foto: TASR/AP

Priaznivci pozorovania nočnej oblohy si v týchto dňoch môžu vychutnať pohľad na meteorický roj Lyríd. Vesmírny úkaz je činný od utorka a potrvá do 25. apríla. Maximum meteorickej aktivity nastane v nedeľu 23. apríla. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková.

Meteorický roj Lyríd súvisí s periodickou kométou P/Thatcher, ktorej obežná doba trvá 415 rokov. "Prvý záznam o pozorovaní tohto astronomického javu pochádza z roku 687 pred naším letopočtom. Dráha meteorického roja prechádza blízko Saturna. Šírka jeho prúdu je malá, centrálne vlákno má len 200.000 kilometrov, preto úkaz trvá len týždeň," uviedli zo SAV.

Astronomické podmienky na pozorovanie Lyríd sú v roku 2023 podľa SAV výborné. "Počas maxima aktivity bude Mesiac tri dni po nove a nebude svojím svitom rušiť viditeľnosť slabších meteorov. Vzhľadom na výšku radiantu nad obzorom sú lepšie podmienky na pozorovanie vždy v druhej polovici noci," dodal astronóm Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Komentáre