Auto&Techno

Musilová chce po simulovaných misiách zdolať vrcholy kontinentov

"Ak bude niekto chcieť, aby som sa zúčastnila na ďalšej vesmírnej simulovanej misii, mám možnosť sa k tomuto vrátiť, zhodnotila slovenská astrobiologič"

TASR, 11. júla 2022 15:03
Na snímke slovenská astrobiologička Michaela Musilová počas rozhovoru pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky (TASR) v Bratislave v pondelok 16. augusta 2021. Foto: TASR Pavol Zachar


Po pôsobení vo vesmírnej agentúre NASA a simulovaných misiách na Mesiac a Mars sa slovenská astrobiologička Michaela Musilová pripravuje na vedecko-vzdelávaciu expedíciu Koruna Zeme. Plánuje počas nej zdolať najvyšší vrchol na každom kontinente. Informovala o tom v nedeľu na vedecko-popularizačnom podujatí Na polceste na Mars v Slovenskej národnej knižnici (SNK) v Martine.

Pripomenula, že vždy mala záujem študovať takzvané extrémofily. "Organizmy, ktoré dokážu prežiť v extrémnych podmienkach na Zemi. Dúfame, že podobné nájdeme aj vo vesmíre, napríklad na Marse. Vieme, že podobné organizmy existujú aj vo výškach, napríklad na Kilimandžáre či Mount Evereste. Chceme študovať tieto organizmy a zistiť, ako tam vôbec dokážu prežiť," vysvetlila Musilová.
Slovenská astrobiologička Michaela Musilová organizuje a vedie na Havaji simulované vesmírne misie, ktoré majú pripraviť ľudí a technológiu na to, aby sme raz mohli žiť a pracovať na Mesiaci a Marse. Foto: Michaela Musilová

"Končiaci projekt mi priniesol naozaj veľa. Otvoril mi dvere k ďalším spoluprácam v NASA, rôznych vesmírnych organizáciách v USA aj vo svete. Zároveň mám dobré zázemie pre ďalšie projekty. Ak bude niekto chcieť, aby som sa zúčastnila na ďalšej vesmírnej simulovanej misii, mám možnosť sa k tomuto vrátiť. Tiež ma to veľa naučilo, aby som mohla začať nový projekt," zhodnotila slovenská astrobiologička.

Súčasťou podujatia bola verejná prezentácia originálov slávnych diel s tematikou vedy Galilea Galileiho, Giordana Bruna a Isaaca Newtona z 15. a 16. storočia. "Chceli sme ukázať vývoj poznania od Aristotela až po Newtona, ktorý tvorí základ novej fyziky a mechaniky. Sú to originály a nie je bežné, aby si ľudia v týchto knihách listovali. Preto patrili k prvým, ktoré sú zdigitalizované. Verejnosti sú plnotextovo prístupné v Digitálnej knižnici SNK," priblížila vedúca oddelenia správy historických fondov SNK Janka Cabadajová.



Komentáre