Auto&Techno

Leto s deťmi: Dlhé sedenie pri PC môže spôsobiť zdravotné problémy

"V dôsledku opakovaného pohybu s myšou alebo písania na klávesnici hrozí syndróm karpálneho tunela."

TASR/Webmagazin.sk, 19. augusta 2020 12:11
Ilustračné foto. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Počas prázdnin hrozí, že deti strávia neprimerane veľa času pri počítači. Upozorňuje na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave.

"Dlhé a nesprávne sedenie pri počítači ma za následok zlé držanie tela, bolesti chrbtice spôsobené permanentným tlakom na medzistavcové platničky, čo môže v budúcnosti spôsobovať veľké zdravotné problémy," vysvetľujú odborníci. V dôsledku opakovaného pohybu s myšou alebo písania na klávesnici tiež hrozí syndróm karpálneho tunela.

Hrozbou dlhého pozerania na obrazovku sú aj očné problémy, konkrétne syndróm suchého oka či pálenie očí, pretože sú nedostatočne obmývané slzami. Ako dôsledok únavy očí môže vzniknúť i bolesť hlavy, ktorá sa môže objaviť aj pri nevhodnom sedení, keď sú preťažené ramená a krk, ktorý je spúšťačom migrény.

Počítač môže spôsobiť tiež poruchy sústredenia sa, verbálnej komunikácie a deficit spánku. Pre dlhé sedenie pri ňom a nedostatok pohybu hrozí i nárast obezity. Dieťa sa môže pri počítači nekontrolovane prejedať, často konzumovať jedlá rýchleho občerstvenia, slané či sladké pochutiny. Alebo, naopak, stravovanie zanedbávať, takže hrozí, že mu budú chýbať dôležité výživové a ochranné látky.

RÚVZ Bratislava vyzýva rodičov, aby mali deti pod kontrolou a zabránili u nich zdravotným komplikáciá

Komentáre