Auto&Techno

Čo je nové vo vede? Kraby pustovníky využívajú plastový odpad

"Kraby pustovníky na celom svete, ktoré ako pancier využívajú opustené schránky mäkkýšov, začínajú vo zvýšenej miere na tento účel používať kusy plastového odpadu."

TASR, 4. februára 2024 8:17
Na archívnej snímke krab. Foto: TASR/AP

Vo svete vedy sa v uplynulom týždni objavilo viacero zaujímavých správ. Českí vedci objavili druh pravekej šelmy, písanie rukou tvorí v mozgu viac spojení než písanie na klávesnici a kraby pustovníky využívajú namiesto ulít umelé vrchnáky či žiarovky. TASR prináša súhrn najnovších poznatkov z vedy a techniky.

Českí vedci pri geologickom výskume objavili dosiaľ neznámy a nepopísaný druh pravekej šelmy. Je to podľa nich najstarší dôkaz prítomnosti mačkovitých šeliem v Európe. Unikátny nález si verejnosť bude môcť prezrieť od júna tohto roka v Národnom múzeu v Prahe.

Paleontológ Boris Ekrt z Národného múzea a Lucia Kunstmülerová z Univerzity Karlovej objavili ešte v roku 2017 v okolí obce Valeč v Karlovarskom kraji ľavú spodnú časť čeľuste zvieraťa. Našli ju v geologických vrstvách starých zhruba 33 – 34 miliónov rokov, čo podľa ich slov zodpovedá raným treťohorám. Z tohto obdobia sú nálezy šeliem v Európe podľa nich pomerne vzácne.

Niekoľkoročný výskum, na ktorom sa okrem českých vedcov podieľali aj špecialisti z francúzskej univerzity v Poitiers, preukázal, že čeľusť patrí veľmi ranému zástupcovi mačkovitých šeliem a ide o jediný nález tohto druhu na celom svete. "Výskum predstavoval jemnú preparáciu a odkrytie druhej strany zubov do tej doby skrytých v hornine. Podľa morfológie chrupu sme následne odlíšili, že ide o dosiaľ neznámy druh mačkovitej šelmy," popísal Ekrt. Do skupiny mačkovitých šeliem patria napríklad cibetky či hyeny.

Používanie klávesnice je u mnohých ľudí rýchlejšie než písanie rukou, no písanie rukou zlepšuje pamäť a schopnosť správne napísať slová, uvádza nová štúdia.

Nórski vedci sa usilovali zistiť, či proces tvorby písmen rukou vedie k vyššiemu počtu spojení v mozgu než pri písaní na klávesnici. Skúmali preto neurónové siete využívané pri oboch spôsoboch písania.

"(Výskumom) sme dokázali, že pri písaní rukou sú spojenia v mozgu výrazne rozvetvenejšie ako pri písaní na klávesnici písacieho stroja alebo počítača. Rozvetvené spojenia v mozgu sú kľúčom k formovaniu spomienok a ukladaniu nových informácií, čím prispievajú k učeniu," vyhlásila neurovedkyňa profesorka Audrey van der Meerová, ktorá sa na Nórskej univerzite vedy a techniky venuje výskumu mozgu. Profesorka je tiež spoluautorkou štúdie publikovanej v odbornom žurnále Frontiers in Psychology.

Kraby pustovníky na celom svete, ktoré ako pancier využívajú opustené schránky mäkkýšov, začínajú vo zvýšenej miere na tento účel používať kusy plastového odpadu. Vyplýva to z výskumu zverejneného v žurnále Science of The Total Environment.

"Namiesto krásnej slimačej ulity, na akú sme boli zvyknutí, majú na chrbte červený vrchnák z fľaše alebo kus žiarovky," uviedla ekologička Marta Szulkinová z Varšavskej univerzity.

Szulkinová a ďalší experti z tejto inštitúcie aj univerzity v meste Poznaň k týmto záverom dospeli na základe analýzy fotografií, ktoré zhotovili ľudia vo voľnej prírode a zverejnili ich na internete. Vedci našli celkovo 386 jedincov s plastovými schránkami, najmä vrchnákmi z fliaš.


Komentáre