Auto&Techno

Ako predať ojazdené auto

"Skúsite to sami alebo použijete autobazár? "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 26. júla 2022 15:40
Ilustračné foto Foto: Nestor Rizhniak / Shutterstock.com
Uvažujete o výmene svojho dobre slúžiaceho auta za novší model? Potom je čas premýšľať o tom, ktorý spôsob predaja bude pre vás najvhodnejší. Zveríte predaj vozidla autobazáru alebo sa vrhnete do akcie sami? Prezradíme vám o výhodách i nevýhodách každej z možností.

V autobazáre rýchlo a jednoducho
Ak sa nechcete príliš zaoberať predajom, bude pre vás najlepšie zveriť celý proces do rúk profesionálov. Autobazár sa postará o samotný predaj, propagáciu a následnú dokumentáciu. Hlavnou nevýhodou v tomto prípade je cena. Nielenže sa nemôžete rozhodnúť o predajnej cene sami, zároveň vás neminie provízia za služby bazáru. Napriek tomu môže byť pre vás ideálnym riešením práve model komisného predaja alebo výkupného. Aký je v tom rozdiel?

Poskytnutie auta na komisný predaj autobazáru
Ide o typ predaja, pri ktorom svoje vozidlo doveziete do autobazáru. Auto ponúkne autobazár na predaj po vzájomnej dohode a za vopred dohodnutých podmienok. Komisionálny predaj môže chvíľu trvať. Ale auto môžete predávať za vyššiu cenu ako by to bolo v prípade, keby ste ho rovno predali autobazáru.

Keď autobazár vykúpi vaše auto
V tomto prípade sa autobazár stáva majiteľom vášho auta so všetkým. Dostanete peniaze priamo na ruku, a o nič viac sa nestaráte. Počítajte však s tým, že autobazár sa bude snažiť zarobiť čo najviac peňazí z predaja vášho auta. Jeho cieľom je dať vám čo najmenej peňazí za vaše vozidlo.

Predaj vo vlastných rukách
Ak máte dostatok času na celý proces predaja, neváhajte vziať opraty do vlastných rúk. Vytvorte si vlastný súkromný inzerát. Napríklad na online bazári Offero nájdete širokú ponuku, kde sa môžete inšpirovať, ako vytvoriť svoj vlastný inzerát. Hlavnou výhodou predaja cez online bazár alko je Offero je, že auto nezveríte do rúk tretích strán, a máte nad všetkým kontrolu. Znamená len jednu vec: cenu si určíte podľa seba a samozrejme podľa konkurencie. Takýto predaj teda prináša veľa plusov, ale aj niekoľko mínusov.

Výhody predaja auta cez online inzerát
+ Pravdepodobne najväčší zisk pri predaji vášho auta zarobíte pri súkromnom predaji. Do predajnej ceny totiž nemusíte zahrnúť províziu predávajúceho.
+ Vy rozhodujete o tom, ako dlho budete auto predávať, kedy sa stretnete s potenciálnymi kupujúcimi atď.
Nevýhody súkromného predaja
- Majte na pamäti, že podľa zákona ste ručiteľom za skryté vady auta vy. Takže nič neskrývajte!
- Auto musíte odhlásiť, aby sa mohlo previesť na nového majiteľa. S tým súvisí návšteva polície a vyplnenie príslušnej dokumentácie.
- Predaj môže trvať dlhšie. Preto je potrebné mať pre auto parkovisko.


Náš tip: Práve teraz je ideálny čas na rýchly a ziskový predaj vášho auta. Dopyt po "ojazdených autách" je tento rok naozaj vysoký. Zároveň, ak hľadáte nového štvorkolesového člena rodiny, môžete byť nepríjemne prekvapení dlhé čakajúce lehoty. Preto neváhajte hľadať inzeráty na Offero, kde si môžete kúpiť ojazdené auto hneď a za dobrú cenu.

Komentáre