Auto&Techno

Aj špeciálna obuv a rukavice by mali patriť k vašej moto výbave

"Dnes už našťastie väčšina nádejných motorkárov chápe, že „len“ kúpiť motorku nestačí."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 28. júna 2022 16:02
Ilustračné foto Foto: Dean Drobot / Shutterstock.com
Keďže pri jazde na motorke nás nechráni karoséria ako v aute, pre bezpečnú jazdu je dôležitá ďalšia výbava.

Zranenia nôh sú na motorke častejšie, ako si možno myslíte
Základným bezpečnostným prvkom pri jazde na motorke je prilba. Bez nej nielenže nemôžete na motorku vysadnúť podľa legislatívy, ale nemali by ste to robiť ani keby takáto legislatíva neexistuje. Ide predsa o vaše zdravie.

Aj keď je prilba najdôležitejším bezpečnostným prvkom, rozhodne nie je jediným. Ak si dobre vyberiete svoju moto výbavu, k bezpečnosti jazdy bude prispievať celé vaše moto oblečenie od hlavy po päty. Nie je to však len o kožených bundách a nohaviciach.

Pri kolíziách a pádoch sa nebezpečné zranenia nevyhýbajú ani nohám. Preto by do vašej moto výbavy mali patriť kvalitné a bezpečné topánky, či čižmy na motorku. Áno, môžete si obuť svoje obľúbené tenisky, ale špeciálna moto obuv bude mať extra vlastnosti, ktoré pri jazde na motorke potrebujete. Ide napríklad o extra tuhosť, vystužené členky a iné ochranné prvky, či protišmykovú podrážku. A to všetko bez straty pohodlia.

Zranenia rúk môžu prísť ako prvé
Medzi základnú výbavu, ktorú budete riešiť hneď pri kúpe motorky, by mali patriť aj kvalitné rukavice na motorku. Dalo by sa povedať, že rukavice na motorku majú tri základné funkcie: ochranu proti zraneniu, ochranu proti vetru a zvyšovanie celkového komfortu jazdy.

Čo sa ochrany proti zraneniu týka, veď sa len zamyslite nad tým, ako by ste sa správali pri páde. Určite by ste inštinktívne tlmili pád rukami a tým pádom by si to odniesli ako prvé. Ešte stále pochybujete o užitočnosti moto rukavíc?

Ku komfortu počas jazdy rukavice prispievajú hlavne tým, že tlmia vibrácie a zlepšujú uchytenie riadidiel, čo prispieva k lepšiemu ovládaniu motorky. Aj spomínaná ochrana proti vetru by mohla patriť medzi tieto „záležitosti komfortu“. Rukavice redukujú tlak, ktorým pôsobí vzduch na vaše ruky, čo nielenže pôsobí nepohodlne, ale to aj znižuje citlivosť rúk, čo má vplyv na schopnosť včas reagovať na situácie na ceste.

Komentáre