Autá

Mimoriadny prvok na vrchu: #rooflove

"Je to viac ako len strecha, je to #rooflove. Ide o viac, ako len o doplnok, je to tvar a funkcia."

Peter Škorňa, 5. apríla 2019 7:00
Vozidlo smart forease+ Foto: Daimler AG
Vozidlo smart forease+, odprezentované na ženevskom autosalóne, je stále tak jednoduché a dynamické ako jeho predchodca – a je lepšie vybavené do nepriaznivého počasia v metropolách.

Novinka v podobe smart forease+ je viac ako len koncepčné vozidlo. Je symbolom značky smart: individuálne, dynamické, trvalo udržateľné. O nekomplikované a dôsledné riešenia mobility v meste sa delí so svojím nekompromisne otvoreným predchodcom smart forease, ktorý sa zameriava len na to, čo je podstatné.

Model smart forease+ logicky pokračuje v rozvoji svojej minimalistickej myšlienky o ďalší tvar a funkciu. Vďaka plochej plátenej streche, ktorá siaha ďaleko dozadu, sa z koncepčného vozidla stáva kozmopolita s klasickými prívlastkami vozidla typu speedster. Strecha sa tiahne nadol, siaha až tesne nad dva charakteristické oblúky v zadnej časti vozidla a predstavuje strechu, ktorú dizajnéri označujú ako #rooflove: prináša celkom nový vzhľad.
Mimoriadna konštrukcia strechy je dôkazom lásky k detailom. Ľahká a zároveň pevná plastová škrupina potiahnutá textilnou krycou látkou v sebe spája mnoho výhod. Je ľahká, no zároveň celoročne použiteľná a odolná. Strecha je odoberateľná a v zadnej časti vozidla zapadá do dvoch výrezov, ktoré svojím nápisom + push vytvárajú decentný odkaz na označenie modelu.

Absencia akejkoľvek podoby bočných skiel a otvorená zadná časť sa v kombinácii so skráteným čelným sklom postarajú o čistý jazdný zážitok.

Reč tvarov


Pomocou dlhého „kačacieho chvosta“, teda spojlera, ktorý pripomína chvost kačky, výrazne tvarovanej línie pliec a plochej partie okien ukazuje koncepčné vozidlo svoju agilnosť už počas státia. Slnečná clona nad krátkym čelným sklom sa navyše stará o vizuálne zníženie línie boku. Okrem toho, že má dizajnérsky účinok, je prejavom úcty voči predchádzajúcim koncepčným vozidlám, ako sú smart forstars (2012) a smart fourjoy (2013).

Na rozdiel od predchádzajúcich inšpirácií sa predné svietidlá už neskrývajú za sklom. V prípade vozidla smart forease+ obsahujú tri aktívne prvky zo svetelných diód, ktoré vozidlu prepožičiavajú výrazný svetelný znak. Viacrozmerné tvary krytov svetlometov dodatočne podporujú skulpturálny efekt svietidiel.
Ďalším špičkovým vizuálnym a technickým prvkom sú zadné svietidlá koncepčného vozidla. Osobitný efekt šírky pramení z diskov vozidla smart forease+. Aerodynamicky navrhnuté disky zabezpečujú výbornú stabilitu na ceste. Kolesá svojím jasným a elektrickým vzhľadom zvýrazňujú jasnú oddanosť elektrickej budúcnosti značky.

Filozofia dizajnu


Dizajn vozidla smart forease+ je menej hravý, no čistý. Technický vzhľad, ktorý vozidlu dodáva karoséria s matným lakom vo farbe „soft coal“, osobitným spôsobom zvýrazňuje jasné plochy, a kontrastná sklápacia strecha vo farbe „rough amber“, sa prejavuje aj v interiéri. Menej farieb, zato farebnosť na veľkých plochách charakterizujú celkovú koncepciu vozidla smart forease+.

O mimoriadne ušľachtilý vzhľad koncepčného vozidla sa stará výber ďalších materiálov v interiéri. Volant, obloženia dverí a línie bokov sú plošne potiahnuté mikrovláknom v antracitovej farbe, stredové výplne dverí sú vyhotovené z vysokokvalitnej kože napa.

Ďalším charakteristickým znakom sú zaujímavé čierne prvky kľučiek dverí s vysokým leskom a displeje infotainmentu. Aj smart forease+ ako „zapojené vozidlo“ integruje služby smart ready to a kedykoľvek poskytne svojim cestujúcim bezprostredný prehľad o digitálnych aplikáciách.

Značka smart sa do roku 2020 kompletne preorientuje na elektrický pohon, čím sa prvou značkou automobilov na svete, ktorá úplne prešla zo spaľovacích motorov na elektrické pohony. Následne obmedzí ponuku spaľovacích motorov a v plnom rozsahu prejde na akumulátorový elektrický pohon pre smart fortwo, smart fortwo kabriolet a smart forfour, ktorý je lokálne bez emisií.

Komentáre