Autá

Mercedes vo francúzskej kvalifikácii potvrdil dominanciu

"Okruh v Le Castellet pripomína letisko. Nijaký štrk, nijaká tráva, bariéry ďaleko od trate. Jazdecké chyby sa netrestajú a v prvom rade máme známe tváre."

Anton Krajčoviech, 24. júna 2019 12:00
Britský majster sveta Lewis Hamilton (vpravo) na Mercedese sa stal na okruhu Circuit Paul Ricard v Le Castellet víťazom kvalifikácie na Veľkú cenu Francúzska automobilov F1. Päťnásobný svetový šampión a líder celkovej klasifikácie si tak vybojoval tretiu pole-position v sezóne a už 86. v kariére. Druhé miesto na štartovom rošte nedeľňajších pretekov získal Hamiltonov tímový kolega Fín Valtteri Bottas (vľavo) a na treťom mieste skončil Monačan Charles Leclerc (nie je na snímke) na monoposte Ferrari. Foto: TASR/AP
Mercedes tradične dominoval. Nedočkali sme sa ani malej internej zmeny a Hamilton štartuje pred Bottasom, ktorý pri prvej jazde chyboval v zákrutách osem a deväť. V druhej jazde nemal pred sebou nikoho, kto by mu vytvoril slipstream.

Mercedes získal prvý rad, ale srdcia fanúšikov v sobotu získal McLaren. Tradičný tím vstal po rokoch z mŕtvych a bude štartovať z tretieho radu. Rýchlosť mali už od piatku rána, no dvojica Sainz-Norris je skromná a nohami pevne na zemi. Takýto výsledok nečakali a myslia si, že v pretekoch ich predbehne minimálne Vettel, ktorý štartuje za nimi.

Domácemu tímu ani pretekárom šťastie nepraje. Pierra Gaslyho opäť prevalcoval tímový kolega Verstappen. Kým Francúz skončil na deviatom mieste, Holanďan dokázal byť rýchlejší o 6 desatín sekundy a vyššie o päť miest.

Hrdosť Renaultu zachraňuje Daniel Ricciardo. Do tretej časti kvalifikácie sa dostal na stredne tvrdej zmesi - to znamená, že na nej bude môcť štartovať do pretekov. Začiatok na tvrdej zmesi je vždy lepší, ako štartovať na najmäkších pneumatikách a prezúvať hneď v úvode pretekov. Ricciardov tímový kolega Hulkenberg má horší víkend, dokázal sa kvalifikovať len trinásty.

Po výbornej Veľkej cene Kanady prežíva negatívny víkend Ferrari. Jeho jednotka a tímový líder Vettel to dotiahol len na siedme miesto. Nenastali pri tom žiadne zvláštne okolnosti, ani technické problémy. Vettelovi sa jednoducho nevydarilo ani jedno z rozhodujúcich kôl.

Druhý jazdec Ferrari sa zrejme zajtra stane hlavným. Leclerc štartuje z tretieho miesta a verí v dobrý štart. Ten mu má umožniť dostať sa pred Mercedesy a ujsť im na rovinkách, kde má motor Ferrari prevahu.

Platený jazdec Lance Stroll bol po Willimasoch najhorší s výhovorkou, že nemohol zahriať pneumatiky. Jeho tímový kolega Perez sa kvalifikoval o tri pozície vyššie.

Daniil Kvjat síce skončil už v prvej kvalifikácii, no pre výmenu motora za nový, výkonnejší, bude aj tak štartovať z posledného miesta. Ruský pretekár ani jeho tím si preto s kvalifikáciou nerobili ťažkú hlavu. Toro Rosso potešil druhý jazdec, Alexovi Albonovi len tesne ušla tretia časť kvalifikácie (a to mal v aute nevylepšený motor Honda).

Trápenie Haasu pokračuje. Romain Grosjean po piatkových tréningoch hovoril o najhoršom dni, aký kedy vo Formule 1 zažil. Jeho monopost vyzeral v sobotu ráno fajn, no v kvalifikácii bol neovládateľný a stačilo to len na sedemnáste miesto. Druhý jazdec amerického tímu, Magnussen, sa síce dostal do druhej časti kvalifikácie, no bol v nej najpomalší – pätnáste miesto.

V Alfe Romeo prekvapil Giovinazzi, ktorý prekonal skúseného tímového kolega Räikkonena a na rozdiel od neho postúpil do tretej časti kvalifikácie. Lietajúci Fín sa nechal počuť, že mohol mať lepší čas, no urobil jazdeckú chybu. Williams sa zlepšuje, čo znamená, že monopost je ovládateľný. Stále je však veľmi ďaleko od zvyšku poľa.

Komentáre