Autá

Vyrysovaný kulturista Ford Edge

"Nová generácia automobilov Ford Edge sa konečne ukázala v plnej kráse. Vozidlo si aj v modelovom roku 2015 zachová robustnosť, jeho črty sú ale oveľa ostrejšie. "

Erik Stríž, 1. júla 2014 14:00
Ford Edge 2015 Foto: Ford


Ford Edge patrí medzi tie SUV vozidlá, ktoré na slovenských cestách vídame skôr iba raritne. Práve preto si udržiavajú akýsi vyšší status, pretože veľmi jednoznačne vystupujú z radu veľkých a nám už dobre známych SUV-čiek od BMW, Mercedesu, Audi či KIA. Ford Edge nachádza veľkú časť dopytu v Spojených štátoch. Predávať sa bude prostredníctvom viac ako stovky predajcov po celom svete. Ambície nového modelu sú veľké, do značnej miery podmienené posledným úspechom automobilky, ktorá podľa posledných výsledkov v roku 2013 dosiahla o 38 percent vyššie predaje, než tomu bolo v roku 2012.

Ford Edge 2015 Foto: Ford

Veľké zmeny v dizajne i technike


Podľa výrobcu prešiel Edge kompletným redizajnom, od kolies až po strechu. Podľa nášho názoru si Edge aj naďalej zachováva charakter, ktorý mu automobilka určila v roku 2006, inovácie vo vzhľade a technickej výbave sú však nepopierateľné. Americká automobilka tvrdí, že nový Edge je skrátka lepší po každej jednej stránke.

Na karosérii aj naďalej ostal priestor pre veľké plochy a hrubšie línie. Sú však zakončené pomerne ostro, vďaka čomu má nový Edge celkom jedinečný vzhľad. Predná maska nepôsobí veľmi agresívne, má však svoj charakter. Pomerne krátka predná kapota je pre Edge typická, rovnako tak aj masívne rebrovanie masky chladiča.

Profil a zadok automobilu sú kompaktné a dizajnovo vyladené. Na zadných svetlometoch nachádzame určitú podobnosť s Ford Mondeo kombi a pri lepšom pohľade nachádzame aj viac menších spoločných čŕt.

Ford Edge 2015 Foto: Ford

Interiér bez väčších inovácií


Interiér je opäť ten, na ktorý sme si už u Fordov zvykli dávnejšie. Je zaujímavé, že táto automobilka nemusí vymýšľať celkom nové dizajny a zásadné inovácie, no aj napriek tomu pôsobia jej interiéry moderne, funkčne a pri vhodnej úrovni výbavy aj luxusne. Základnou požiadavkou pri návrhu interiéru nového Edge bola vysoká miera komfortu a jednoduchá dostupnosť všetkých funkčných prvkov.


Ford Edge 2015 Foto: Ford
V porovnaní s predchádzajúcou generáciou pozorujeme predovšetkým odstránenie horizontálneho pásu s imitáciou dreva, mierne odlišný vzhľad volantu s iným rozmiestnením tlačidiel a umiestnenie voliča prevodovky do prostriedku stredovej konzoly. Ponechal sa vysoký posed, masívna lakťová opierka, pribudli odkladacie priestory a celkovo interiér pôsobí ešte o niečo viac sofistikovanejšie.

Nová generácia Fordu Edge ponúka rozsiahly balík bezpečnostných a komunikačných technológií, ktoré v najvyššom stupni výbavy možno porovnávať s ponukami prémiových nemeckých automobiliek. Z tejto širokej zbierky vyberáme 180-stupňovú kameru sledujúcu okolie vozidla, adaptívny senzor udržiavania v jazdnom pruhu, motorizácie so systémom štart/stop a komplexné multimediálno-komunikačné centrum.

Ford Edge 2015 Foto: Ford

EcoBoost bude štandard


Nový Ford Edge sa bude predávať v troch variantoch motorizácie. Dostupný bude 2-litrový 4-valec s výkonom 245 konských síl, 3,5-litrový V6 a 2,7-litrový V6 s dvojitým preplňovaním s výkonom až 300 konských síl. Ten bude k dispozícii iba v kombinácii s balíčkom Edge Sport pack. Zaujímavosťou je, že nový Edge bude prvým automobilom od Fordu so štandardne prítomnou technológiou EcoBoost.

Komentáre