Autá

Emotívna a inteligentná elektrická mobilita

"Nová éra mobility, charakterizovaná novou produktovou značkou EQ, vyjadruje aj elektrickú inteligenciu, ktorá je odvodená od hodnôt emócie a inteligencie samotnej značky Mercedes-Benz."

Peter Škorňa, 8. apríla 2019 7:00
Foto: Daimler AG
Emocionálny (resp. emočný) kvocient sa označuje skratkou EQ a je číselným vyjadrením emocionálnej inteligencie ľudí, teda schopnosti vnímať prejavy okolia, udržiavať v rámci komunikácie s okolím vzájomné vzťahy a následne v danej spoločnosti uspieť.

EQ však nie je len vyjadrením hladiny emócie ľudí. Je to aj produktová a technologická značka, pomocou ktorej Mercedes-Benz buduje ekosystém produktov a služieb orientovaných na inteligentnú elektrickú mobilitu. Obrazne možno konštatovať, že v prípade EQ ide o celý elektrický know-how divízie Mercedes-Benz Cars, ponúkajúci komplexný ekosystém elektrickej mobility s produktami, službami, technológiami a s inováciami. Rozsah sa pohybuje od elektrických vozidiel, inteligentných služieb, až po nástenné boxy a nabíjacie služby pre jednotky na ukladanie domácej energie, končiac udržateľnou recykláciou.



Elektrická inteligencia


Nová éra mobility, charakterizovaná novou produktovou značkou EQ, vyjadruje aj „elektrickú inteligenciu“, ktorá je odvodená od hodnôt „emócie a inteligencie“ samotnej značky Mercedes-Benz. Ide o systém, resp. platformu, obsahujúcu všetky kľúčové aspekty pre elektrickú mobilitu, zameranú na zákazníkov a presahujúcu rámec samotného vozidla. EQ je neoddeliteľnou súčasťou komplexu Mercedes-Benz, tvoriaceho okrem tejto značky aj ďalšie značky, akými sú AMG či Maybach.

Zároveň je podznačkou (sub-brandom), zastupujúcou v rámci značky Mercedes-Benz všetky vozidlá s alternatívnym pohonom a súčasťou stratégie značky Mercedes-Benz pre mobilitu budúcnosti CASE. Tá, ako je všeobecne známe, sa skladá zo štyroch pilierov: inteligentného prepojenia zosieťovaním (Connected), autonómneho jazdenia (Autonomous), flexibilného používania (Shared & Services) a elektrických pohonov (Electric).

Mobilita budúcnosti


Ucelený systém alternatívneho pohonu, označený značkou EQ, tvorí niekoľko ďalších podsystémov, akými sú EQ Power, EQ Boost, F-Cell (Fuel Cell) a skupina EQ vozidiel s pridaním písmena modelového radu (napr. EQC). Kým v prípade EQ Boost ide o pridanie pomocného elektrického prídavného kompresora a integrovaného štartovacieho generátora, ktoré zabezpečujú vynikajúci priebeh výkonu a kultúru jazdy, v prípade F-Cell nevšedný hybrid dobíjateľný zo siete, pretože inovatívnu techniku palivového článku prvý raz kombinuje s akumulátorovou technikou: okrem elektrickej energie zo zásuvky „tankuje“ aj čistý vodík. Predstaviteľom tejto alternatívnej mobility je model Mercedes-Benz GLC F-CELL.

Vznikajúca rodina elektrických vozidiel Mercedes-Benz sa po prvý raz predstavila pred tromi rokmi štúdiou Generation EQ, čím naznačila smer, ktorým sa bude uberať mobilita v budúcnosti. V tomto roku prichádza na trh už s prvým členom rodiny, prvým sériovo vyrábaným modelom subznačky EQ, čisto elektrickým vozidlom EQC, pričom ďalšie verzie prídu v najbližších rokoch...

EQ vs. EQ Power


V reálnom živote dochádza k častému spájaniu a zamieňaniu si významu značky EQ s EQ Power, ktorá je však len súčasťou subznačky EQ, jedným z jej pilierov.

Modely vozidiel EQ Power, ktoré sú súčasťou elektrickej ofenzívy značky Mercedes-Benz, tvoria plug-in hybridné vozidlá (paralelne hybridné) tretej generácie, ktorých batériu možno dobíjať nielen počas jazdy vlastnou rekuperáciou, ale aj pomocou externého zdroja elektrickej energie.

Elektrický akumulátor týchto hybridných vozidiel je zároveň prepojený s benzínovým alebo s dieselovým motorom. Vďaka tomu sa v jednom vozidle dokážu spojiť tie najlepšie vlastnosti z dvoch svetov: dynamiku a hospodárnosť elektromotora s dojazdom spaľovacieho motora.

V rámci mestskej premávky môžete jazdiť na čisto elektrický pohon, dajú sa nabíjať doma aj na verejných nabíjacích staniciach a na dlhých trasách poskytujú zvyčajný komfort v podobe krátkych časov tankovania. Predstaviteľmi týchto vozidiel so striebornou hviezdou v znaku sú v súčasnosti dostupné modely Trieda S 560 e, Trieda E 300 e a model Triedy E 300 de. Očakávajú sa aj ďalšie verzie v Triede C a modelov GLE a GLC.

Komentáre