Autá

Ručne vyrábané Bentley Continental v špeciálnej edícii GT3-R

"Čierno-bielo-zelené Bentley chce osloviť zarytých fanúšikov automobilky a motoristického športu. "

Erik Stríž, 26. júna 2014 14:00
Bentley Continental GT3-R Foto: Bentley


Model GT3-R nadväzuje na pretekársky špeciál GT3. Ten sám o sebe nie je predajný, ale na svete existujú ľudia, ktorí by ho radi videli vo svojej garáži a sami seba za jeho volantom. Pre nich automobilka pripravila limitovanú edíciu GT3-R, ktorá im umožní nadobudnúť veľmi podobný pocit. Základom je, samozrejme, malý počet vyrobených kusov a prémiovosť v každom detaile.

Bentley Continental GT3-R Foto: Bentley

Ručná výroba na všetkých úrovniach


Automobily Bentley sa vo významnej miere vyrábajú ručne. Keď si pozriete dokumenty mapujúce výrobu týchto automobilových skvostov, budete prekvapení, aké množstvo detailných i fyzicky náročnejších úkonov vykonávajú zamestnanci automobilky. V porovnaní s výrobou štandardných mestských vozidiel je to značný rozdiel.

Model GT3-R však posúva úroveň ručných prác na ešte vyššiu úroveň. Celé vozidlá necháva automobilka vyrobiť ručne a vybrala si na to závod v britskom Crewe. Výroba tristo kusov týchto automobilov zaberie nejaký čas, avšak aj ten je smerodajný pri určovaní hodnoty automobilu. Bonitní zákazníci ocenia každý detail, ktorý robí ich vozidlo výnimočným.

Bentley Continental GT3-R Foto: Bentley

Motor pre fajnšmekrov


Limitovaná séria Bentley Continental GT3-R je od bežnej verzie rozpoznateľná prakticky na prvý pohľad. Na automobile nachádzame výrazne športový akcent podčiarknutý kontrastným sfarbením karosérie a interiéru. Prítomný je tiež rozmerný spojler, výrazne členitá predná maska s nápadným grilom a dva vstupy na prednej kapote určené na efektívnejšie chladenie motora. Oči automobilových priaznivcov tiež potešia úzke 21-palcové pneumatiky Pirelli s krásnymi čiernymi diskami.

Bentley Continental GT3-R je vybavený motorom, ktorý je celkom určite snom každého fanúšika motorizmu. Osemvalec V8 disponuje výkonom 426 kW (572 koní) a maximálnym krútiacim momentom až 700 Nm. Z nuly na rýchlosť 100 km/h sa automobil dostane za 3,8 sekundy, za čo vďačí okrem silného krútiaceho momentu aj zníženej pohotovostnej hmotnosti (1200 kg)

Bentley Continental GT3-R Foto: Bentley

Športovosť s dôrazom na luxus


Interiér vozidla nápadne pripomína, že patrí pod limitovanú edíciu. Zaujme predovšetkým kontrastným prešívaním a zeleno-čiernym prevedením, ktoré evokuje športový charakter automobilu. Všadeprítomné emblémy GT3-R pripomínajú majiteľovi, že sedí v skutočne exkluzívnom kúsku. V interiéri je okrem kože, plastov, skla a kovu prítomné aj uhlíkové vlákno.

Bentley Continental GT3-R Foto: Bentley

Dvojmiestny špeciál od Bentley sa už dá predobjednávať, ale cenu zatiaľ automobilka neprezradila. Jej zverejnenie sa očakáva tento týždeň na festivale rýchlosti v britskom Goodwoode. Prvé z tristo kusov vozidiel sa k zákazníkom dostanú ešte v priebehu tohto roka.

Komentáre