Technológie

Kryt na mobil vytlačí fotky hneď po ich vytvorení

"Aktívny kryt Prynt je určený pre široké spektrum telefónov a jeho ústrednou funkciou je schopnosť vytlačiť fotky tak, akoby ste pracovali s Polaroidom. "

Erik Stríž, 18. novembra 2014 12:00
Prynt - kryt na mobil a mobilná tlačiareň Foto: Prynt


Pred nejakým časom sme na Webmagazíne priniesli článok o instantných fotoaparátoch, ktoré sa stále tešia veľkej obľube. Časy známych fotoaparátov v štýle v Polaroidu nie sú takou nostalgiou, ako by sa niekomu mohlo na prvý pohľad zdať. V duchu instantného fotoaparátu je zhotovený aj aktívny kryt pre mobilné telefóny s názvom Prynt.

Prynt je určený pre mobilné telefóny so systémom Android, ale poradí si aj so systémom iOS. Konštrukčne je kryt spracovaný tak, aby sa doň dali vložiť telefóny rôznych rozmerov, preferujú sa však väčšie smartfóny typu Samsung Galaxy Note a Apple iPhone 6 Plus.

Kryt samotný je pomerne hrubý a rozmerný, jeho využitie sa teda nachádza tam, kde je práve v danej chvíli potreba vytlačiť snímky z telefónu. Ideálnym priestorom využitia je malá párty s priateľmi alebo aj väčší žúr s kolegami. V prvom rade je potrebné Prynt vnímať ako ultra prenosnú tlačiareň, ktorú si s prižmúrením očí vložíte aj do vrecka alebo menšej tašky.

Prynt - kryt na mobil a mobilná tlačiareň Foto: Prynt

Tlačiareň Prynt funguje na rovnakom princípe, o ktorom sme písali už pri prenosnej tlačiarni LG Pocket Photo. Tento typ mobilných tlačiarní potrebuje na svoju činnosť smartfón, ku ktorému sa pripojí cez Bluetooth alebo NFC. Samotná tlač prebieha pomaly, na jednu fotografiu si počkáte aj pol minúty, ale výsledok je veľmi kvalitný a odolný.

Odmenou vám však bude snímka s rozlíšením až 640×1224 bodov (313 dpi), na ktorej navyše nie je žiadny atrament, preto sa nemôže rozmazať. Špeciálny papier ZINK obsahuje všetko potrebné k tomu, aby sa na ňom po osvietení UV svetlom takmer zázračne objavil obraz. Zaujímavosťou je, že vytlačené fotografie sú odolné pred rozmazaním, pretože neobsahujú atrament, navyše sú aj celkom vodeodolné.



Tvorcovia krytu Prynt pridali k svojmu zariadeniu ešte jednu veľmi zaujímavú funkciu navyše. Keď vytvoríte fotografiu a vytlačíte ju, budete mať zachytený daný okamih na papieri. Ak však kamerou smartfónu zamierite na už vytlačenú fotografiu, miesto nej sa na displeji zobrazí videosekvencia zachytávajúca priebeh vzniku už vytlačenej fotky. Táto krásna funkcia využívajúca koncept rozšírenej reality je riešenie, ktoré mení okamihy na krátke chvíle.

Všetky zachytené fotografie Prynt posiela na cloudové úložiská, aby mal používateľ prístup k fotografiám a videám z akéhokoľvek miesta aj bez telefónu.

Samotný kryt obsahuje zásobník pre 30 kusov fotografického papiera ZINK a tlač jednej fotky zaberie približne 30 sekúnd.

Prynt - kryt na mobil a mobilná tlačiareň Foto: Prynt

Prynt sa momentálne nachádza vo fáze prototypu, pričom jeho tvorcovia hľadajú peniaze na sériovú výrobu prostredníctvom internetového crowdfundingu Kickstarter. Ak sa dodrží plán, Prynt sa začne predávať v priebehu budúceho roka za cenu 99 amerických dolárov.

ODPORÚČAME AJ:
Prvý mobil Microsoftu je lacný a skvele vybavený pre mladú generáciu
K tabletu so stojanom môžete pripojiť aj myš a klávesnicu
Smartfón pre profesionálov vám zmonitoruje srdce
Harmónia retro dizajnu a modernej techniky pre náročných
Najlepší kompaktný tablet na svete. Bez diskusie

Komentáre