Technológie

Smartfón pre profesionálov vám zmonitoruje srdce

"Samsung Galaxy Note 4 si vyslúžil status najlepšieho smartfónu na svete. Nemožno sa tomu diviť, pretože všetky jeho vlastnosti sú nadštandardné. "

Erik Stríž, 3. novembra 2014 10:00
Samsung Galaxy Note 4 Foto: Samsung


Samsung Galaxy Note 4 je veľký mobil. Skutočne veľký a prakticky po prvom kontakte s ním usúdite, že nosiť ho vo vrecku nohavíc nebude najpohodlnejšie riešenie. Tento smartfón s uhlopriečkou displeja 5,7 palca sa síce ešte vojde do slim nohavíc, avšak oveľa komfortnejšie bude nosiť ho v taške alebo kabelke. Toto však rozhodne nie je jeho nevýhoda, pretože práve väčšia uhlopriečka displeja je dôvod, prečo si ho zákazníci vyberajú za svoj. K veľkému displeju v tomto prípade dostanú bohatú výbavu, ktorej iba ťažko budú konkurovať iné zariadenia a iní výrobcovia.

Samsung Galaxy Note 4 Foto: Samsung

Konštrukcia so vstavaným perom


Prvé stretnutie so smartfónom môže byť poznačené miernymi rozpakmi. Na jednej strane je telefón pomerne ľahký (176 gramov) a pôsobí veľmi pevne, avšak trocha na jeho prémiovosti uberá plastový zadný kryt. Ani textúra imitujúca kožu veľmi nepomáha. Hneď po nie celkom dobrom pocite zo zadného krytu však pochválite skvelý (zrejme kovový) lem okolo celého zariadenia, ktorý je tak akurát zaoblený a zároveň hranatý, aby sa dobre držal v dlani.

Všetky tlačidlá a konektory sú ľahko dostupné a s ich používaním sme nemali žiadny problém. Oceňujeme najmä vstavané špeciálne pero (takzvaný stylus), ktorý vo významnej miere uľahčuje prácu s telefónom. S týmto perom môžete aj celkom nahradiť vlastné prsty a chrániť tak displej pred šmuhami, avšak gro jeho prítomnosti tkvie v jeho rozšírených funkciách.

Napríklad kreslenie a písanie je nepomerne komfortnejšie, keď používate stylus. Zaujímavosťou je, že telefón reaguje na to, ako veľmi stylusom tlačíte na displej a tomu prispôsobuje aj hrúbku kreslenej čiary.

Samsung Galaxy Note 4 Foto: Samsung

Displej krajší ako realita


To, čo bude na modeli Note 4 lákať najviac, je jeho displej. Technológia SuperAMOLED je už sama o sebe garanciou najlepšieho obrazu, akého sú dnešné mobilné zariadenia schopné. Je skvelou voľbou nielen pre bežných používateľov, ktorí ocenia kvalitne zobrazené fotky a video, ale aj profesionálnych grafikov, ktorí potrebujú svoje digitálne diela vidieť a odprezentovať na najvyššej úrovni.

Technológia SuperAMOLED je už teda sama o sebe pádnym dôvodom na kúpu telefónu, avšak Note 4 prichádza aj s vysokým rozlíšením QHD. Displej má rozlíšenie až 1440×2560 pixelov a s jemnosťou obrazu až 515 ppi nie je šanca rozpoznať nedokonalosti zobrazenia, aj členité webstránky s množstvom malého textu sú čitateľné v mierke 1:1.

Samsung Galaxy Note 4 Foto: Samsung

Samé kamery a senzory


Na Galaxy Note 4 sa nachádzajú dve kamery, pričom obe sú schopné nadštandardných výkonov. Hlavná kamera zachytáva fotky v rozlíšení 16 megapixelov a video vo formáte až 2160p, webkamera ukladá fotografie v rozlíšení 3,7 megapixela a video vo formáte 1440p. Tieto rozlíšenia ďaleko presahujú štandard FullHD, ale v prípade záujmu dokáže telefón nahrávať videá aj v tomto rozlíšení. Samsung ponúka možnosť už teraz sa pripraviť na generáciu 4K televízorov a zobrazovačov, ktorých rozšírenie sa očakáva v najbližších rokoch. Hlavná kamera má vyspelé automatické zaostrovanie, skvele fotí aj malé blízke objekty a veľmi oceňujeme LED blesk, ktorý nočné scény osvetľuje rovnomerne a bez “prepálenín”.

Okrem kamier sa v tele smartfónu nachádza aj gyroskop, akcelerometer, senzor intenzity osvetlenia, proximity senzor, lokalizačné služby GPS a Glonass a, čo je zaujímavejšie, senzor srdcového tepu. Ten funguje spoľahlivo a spolu s aplikáciou S Health má potenciál pomôcť vám k zdravšiemu životnému štýlu. S pomocou telefónu môžete totiž monitorovať a vyhodnocovať nielen svoje športové výkony, ale aj základnú funkciu srdca.

Množstvo drobností navyše


Základom úspechu spoločnosti Samsung na poli tabletov a smartfónov je prívetivý prístup k používateľovi. Keď si kupujete lacnejší telefón so systémom Android, musíte si doň všetko nainštalovať ručne a sám o sebe je telefón iba akýmsi prázdnym priestorom. Telefóny od Samsungu však disponujú veľmi širokým spektrom doplnkových funkcií. Mnohé z nich využijete iba občas, ale ich prítomnosť je vtedy veľmi výhodná. Ide napríklad o funkciu zobrazenia viacerých okien a jednej obrazovke, inteligentné otáčanie obsahu displeja, vypínanie displeja, keď sa naň nepozeráte, funkcie úprav fotiek a videa a množstvo iných funkcií, ktoré ocenia profesionálni programátori či dizajnéri.

Samsung Galaxy Note 4 Foto: Samsung

Mimoriadny výkon pre mimoriadnu produktivitu


Aby všetky tie super-kamery a množstvo doplnkových funkcií pracovalo bezproblémovo, je potrebný nielen moderný operačný systém (Android KitKat a prostredie TouchWiz), ale aj veľmi výkonný hardvér.

V tomto ohľade ponúka Note 4 to najlepšie, čo dnes možno nájsť v ponuke predajcov. V európskej verzii telefónu pracuje čipset Snapdragon 805 so 4-jadrovým procesorom 2.7 GHz Krait 450, grafikou Adreno 420 a operačnou pamäťou RAM 3 GB. Veľkosť vnútornej pamäte je 32 GB a dá sa rozšíriť s pomocou pamäťovej karty microSD o ďalších 64 GB.

Pod zadným krytom je umiestnená batéria typu Li-Ion s kapacitou 3220 mAh.

Najlepší z najlepších


Nie je to rebélia tvrdiť, že Samsung Galaxy Note 4 je najlepším veľkým smartfónom na našom trhu. Argumentom k tomuto tvrdeniu sú nielen vyspelé technické parametre, ale predovšetkým osobná skúsenosť so smartfónom, ktorý sa prejavuje ako profesionál v každej situácii.

ODPORÚČAME AJ:
Najziskovejšie hry na mobil denne zarobia viac ako milión eur
Harmónia retro dizajnu a modernej techniky pre náročných
Je používanie hands-free v aute bezpečné? Zistili sme ako to je
Najlepší kompaktný tablet na svete. Bez diskusie

Komentáre