Technológie

Najlepší kompaktný tablet na svete. Bez diskusie

"Sony Xperia Z3 Tablet Compact je právom považovaný za najlepší tablet na svete. Jeho doménami sú krásny funkčný dizajn, skvelý softvér a pokrokový hardvér. "

Erik Stríž, 13. októbra 2014 10:00
Nielen vodeodolný, ale vodotesný. Tablet môžete ponoriť do vody až na pol hodinu a nič sa mu nestane. Foto: Sony

Spoločnosť Sony sa v posledných rokoch usiluje o to, aby boli jej zariadenia vnímané ako prémiové s dostupnou cenou. Tento záujem sa firme darí napĺňať, pretože na trh vrhá jeden skvelý produkt za druhým a cenovo podlieza konkurenciu. Najnovší tablet z dielne japonského výrobcu je Z3 Tablet Compact, ktorý má nielen veľké ambície, ale predovšetkým mimoriadne vysoký potenciál osloviť veľmi široké spektrum zákazníkov.

Funkčný dizajn


Tablet prináša vodeodolný dizajn na najvyššej úrovni s dôrazom na detaily, ktoré ho odlišujú. To uvádza výrobca a nie sú to iba lacné marketingové frázy. Už prvý kontakt s tabletom napovedá o tom, že ide o nadštandardne kvalitné zariadenie s takzvaným funkčným dizajnom. Funkčný dizajn je taký, ktorý nie je iba “na parádu”, ale má aj svoje praktické využitie v otázke ergonómie a odolnosti.

Kompaktný osempalcový tablet má celkom ploché steny, vďaka čomu sa minimalizuje riziko ošúchania zadného krytu. Navyše, je celkom odolný pred vnikom prachu a vody, dokonca ho je možné ponoriť do vody a zároveň využívať jeho fotografické funkcie.

Vo veľkej miere k prémiovému charakteru tabletu prispieva aj nízka hmotnosť 270 gramov a hrúbka iba 6,4 milimetra. Mimochodom, Xperia Z3 Tablet Compact je najtenší tablet na svete.

Najtenší tablet na svete má hrúbku iba niečo vyše šiestich milimetrov. Foto: Sony

Výkon ako v notebooku


Základom každého dobrého tabletu je síce jeho displej, avšak ani výkon sa dnes už nedá ignorovať. Ak nie je v zariadení dostatočne veľká pamäť, vyspelá grafika a procesor, potom sa ani s krásnym displejom veľa spokojnosti nedočkáte.

Tablet od Sony je aj preto vybavený v podstate len tým najlepším, čo súčasný technologický pokrok ponúka. Je vybavený celosvetovo najrýchlejším procesorom v kompaktnom tablete, vďaka Snapdragon 801 2,5 GHz 4-jadrovému procesoru s 3GB RAM, čo zabezpečuje, že zábava prichádza ohromnou rýchlosťou. Každá interakcia prebehne plynule, surfovanie je bleskurýchle a viacnásobné úkony sú jednoduché a bez námahy. Asynchrónny procesor sa stará o to, aby každé jadro bolo napájané samostatne, čo znamená, že dostane presné množstvo energie, bez zbytočného míňania. To sa podpisuje aj na výdrži pri prevádzke na batériu.

Full HD rozlíšenie na uhlopriečke osem palcov je základom mimoriadne detailného a kvalitného obrazu. Foto: Sony

Displej aktívne vylepšuje obsah


Z3 Tablet Compact je vybavený TFT LCD displejom s uhlopriečkou osem palcov. To je dostatočne veľká plocha na sledovanie filmov, prehliadanie webstránok a dokonca aj na prácu s e-mailovou schránkou a prílohami. S vysokým rozlíšením presahujúcim štandard Full HD (presne 1920×1200 pixelov) nemáme najmenší problém ani s čítaním elektronických kníh a rozsiahlych členitých webstránok.

Displej je veľmi dobre čitateľný aj v exteriéri počas slnečného dňa, je chránený odolným sklom a samotný obraz je aktívne vylepšovaný s pomocou technológií Triluminos display a X-Reality Engine. Pri priamom porovnaní s takými SuperAMOLED displejmi od Samsungu síce tablet od Sony mierne pokrivkáva, avšak ak je vašim cieľom kúpa kvalitného tabletu s krásnou obrazovkou, potom bude Z3 Tablet Compact dobrou voľbou.

Dve Full HD kamery


Na tele tabletu sa nachádzajú dve kamery. Webkamera má rozlíšenie dva megapixely a dokáže nahrávať video v rozlíšení Full HD. Na zaznamenávanie selfie fotografií a videohovory cez internet takáto kamera celkom postačuje a vďaka vysokej citlivosti na svetlo nepotrebuje ani LED osvetlenie, ktoré sa pomaly udomácňuje vo svete mobilných telefónov.

Hlavná kamera má rozlíšenie 8,1 megapixelov (3264×2448 pixelov), nahráva Full HD video a disponuje širokými možnosťami okamžitej alebo dodatočnej úpravy obrazu. Snáď jedinou nevýhodou fotoaparátu na zadnej strane sa javí chýbajúce LED osvetlenie, avšak fotografie zhotovené za dobrých svetelných podmienok by mali byť vo väčšine prípadov nadštandardne kvalitné, ako sme už u Sony zvyknutí.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact Foto: Sony

Android s vylepšením od Sony


To, čo zariadenia značky Sony odlišuje od konkurečných modelov iných výrobcov, je pridaná hodnota v podobe vyspelého softvéru. Operačný systém Android je základ, ktorým už disponuje každý výrobca spotrebnej elektroniky, ale prostredie Timescape je záležitosťou výhradne zariadení od Sony.

Súčasťou prostredia Timescape je prepracovaná grafika systému Android, vlastné detailne spracované ikony, množstvo doplnkových aplikácií na podporu multimediálneho a online obsahu, funkcie zabezpečenia a aktívne vylepšovanie vzhľadu videí a fotografií.

V tele tabletu sa nachádza slot na pamäťovú kartu microSD, ktorej maximálna kapacita môže byť až 128 GB, pričom vnútorná pamäť tabletu je 16 GB. Okrem toho na ňom nachádzame aj slot na nanoSIM kartu (podpora 2G, 3G a LTE), 4500 mAh nevyberateľnú batériu, microUSB konektor s funkciami On-the-Go a USB Host.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Luxusné telefóny nahradili vylepšené iPhony
Sledujte si prenesené dáta v mobile, vyhnete sa vysokým faktúram
Redakčný test: Našli sme windowsovú alternatívu k Macbooku
Gigantické hodiny s elektronickým atramentom ClockONE
Vyberáme mobil: Drahší originál alebo lacný fake?
Má skvelý displej, nahráva UltraHD video a zaostruje laserom

Komentáre