Technológie

Prvý mobil Microsoftu je lacný a skvele vybavený pre mladú generáciu

"Prvý smartfón s logom Microsoft sa volá Lumia 535. Do predaja príde ešte tento mesiac a za veľmi nízku cenu ponúkne prekvapivo dobrú výbavu. "

Erik Stríž, 17. novembra 2014 10:00
Microsoft Lumia 535 má 5-palcový displej s rozlíšením qHD (960 x 540). Chráni ho ochrannné sklo Gorilla Glass. Foto: Microsoft


Nokia definitívne skončila. Tak to aspoň vyzerá po uvedomení si skutočnosti, že Microsoft oficiálne prestal túto značku používať aj napriek tomu, že má právo ju využívať až do konca budúceho roka. Ak ste náhodou nezachytili tie správne informácie, vedzte, že gigant Microsoft pred nejakým časom odkúpil celú “mobilnú” divíziu fínskej spoločnosti Nokia.

Lumia bez Nokie


Microsoft modelom Lumia 535 pokračuje vo všetkom tom dobrom, čo sa za posledné roky stalo typickými pre Nokiu. Aj napriek tomu, že v porovnaní s Apple či Samsungom zdanlivo strácala, stále ide o najväčšieho predajcu mobilných telefónov. Údajne až tretina všetkých nových predaných telefónov sú Nokie a je na to pádny dôvod - okrem prijateľnej ceny sú tieto zariadenia technicky vyspelé a dielensky dotiahnuté takmer do dokonalosti.

Kto držal v ruke najnovšie a lepšie modely Nokia Lumia, ten chápe, o čom hovoríme.

5 megapixelov vpredu, 5 megapixelov vzadu. Rozdiel je iba v tom, že vzadu je navyše aj blesk a zaostrovanie. Foto: Microsoft

Dizajn v modernom štýle


Vzhľad smartfónu Lumia 535 zaujme asi každého. Elegantná predná strana s rozumne veľkým 5-palcovým displejom je celá čierna, okrem displeja je na nej čitateľné jedine nápis Microsoft a logo systému Windows.

Hrany telefónu sú primerane zaoblené a akceptovateľne hrubé, snažia sa tým naznačiť, že ochránia displej telefónu pri menších pádoch. Tento robustnejší kryt sa dočkal farebných variácií, a tak si môže budúci majiteľ vybrať také prevedenie, ktoré zodpovedá jeho imidžu, prípadne konkrétnej situácii. V zelenom a čiernom prevedení však telefón pôsobí decentne a hodí sa do rúk tínedžera, ako i novinára či podnikateľa kdesi v marketingových službách.

Microsoft Lumia 535 ponúkne 6 farebných prevedení a možnosť dvoch slotov na SIM Foto: Microsoft

Veľa pamäte pre veľa digitálneho obsahu


Lumia 535 je nástupcom staršieho modelu, pričom v porovnaní s ním je vnútorná pamäť dvojnásobne veľká. Majiteľ tak dostáva do rúk telefón s kapacitou pamäte až osem gigabajtov, ktoré je možné zväčšiť o priestor na pamäťovej karte microSD. Veľkosť operačnej pamäte RAM je jeden gigabajt, ktorý celkom stačí na prehliadanie videí, webstránok, fotiek a hranie hier.

V tele hrubom iba 8,8 milimetra sú dve 5-megapixelové kamery. Obe zaznamenávajú obraz v rovnakom rozlíšení, avšak tá zadná má navyše aj blesk a automatické zaostrovanie. Pre telefóny Nokia je príznačná vysoká kvalita zhotovených fotografií a videa a je teda celkom na mieste predpokladať, že v tomto ohľade nesklame ani Lumia 535 za niečo vyše sto eur.


Všade samé okná a dlaždice


Operačný systém Windows pre mobilné telefóny je taký malý nešťastník. Priaznivci systémov iOS a Android mu vyčítajú dizajnovú jednotvárnosť, softvérovú uzavretosť, avšak keď sa obzriete okolo seba, zistíte, že vlastníci týchto mobilov sú so svojím Windowsom celkom spokojní. Ba čo viac, dokonca ani nemajú záujem hádať sa o to, v čom je ich mobil lepší, ako ostatné.

Je pravda, že Windows Phone 8.1 je jednoduchý, elegantný, jednotvárny a možno aj trocha nudný, avšak funguje perfektne, všetky aplikácie na ňom fungujú bez najmenšieho problému a navyše, z pohľadu dizajnéra, ide o taký malý skvost na päťpalcovom displeji.

Cieľom Windowsu nie je ponúknuť používateľovi dvetisíc aplikácií, ktoré majú všetky rovnakú úlohu. Stačí predsa jedna, ktorá funguje na sto percent.

Aj na dve SIM karty


Odporúčaná cena telefónu Microsoft Lumia 535 je 110 eur bez dane, pričom v našich končinách predpokladáme cenu okolo úrovne 150 eur. To je stále dobrá cena za telefón s dobrým displejom, krásnym dizajnom, veľkou pamäťou, 4-jadrovým procesorom a širokou podporou komunikačných technológií, medzi ktorými nechýba ani lokalizačné A-GPS, GLONASS a dokonca možnosť používať dve SIM karty súčasne. Takáto možnosť bude k dispozícii ako jedna z verzií Lumie 535.

ODPORÚČAME AJ:
NESKUTOČNÁ CENA: Tritisíc eur za mobil? Stačilo pridať titánový kryt
Najkomplikovanejšie hodiny na svete za dva milióny eur
Najziskovejšie hry na mobil denne zarobia viac ako milión eur
Harmónia retro dizajnu a modernej techniky pre náročných
Je používanie hands-free v aute bezpečné? Zistili sme ako to je

Komentáre