Technológie

NESKUTOČNÁ CENA: Tritisíc eur za mobil? Stačilo pridať titánový kryt

"Smartfón Gresso Regal R1 je luxusný telefón s tenkým telom, titánovými krytmi, systémom Android a cenou, za ktorú by ste si kúpili aj štyri nové iPhone 6. "

Erik Stríž, 11. novembra 2014 10:00
Gresso Regal R1 Foto: Gresso


Najnovší mobilný telefón pýšiaci sa prívlastkom inteligentný má niekoľko zaujímavých parametrov a skutočnosť, že ho výrobca vyprodukuje v limitovanej sérii iba 999 kusov, mu dodáva ešte väčšiu hodnotu. Je však skutočne hodný svojej vysokej ceny, keď je po technickej stránke skôr priemerným telefónom?

Smartfón Gresso Regal R1 sa zaraďuje medzi pomerne malé množstvo luxusných mobilných telefónov, ktoré sa uchádzajú o priazeň bonitného zákazníckeho spektra. Je to však nielen tučné finančné konto, ale aj ochota prezentovať sa okázalo a už len svojím mobilným telefónom informovať o svojom spoločenskom statuse. Cena Regal R1 je prekvapivých tritisíc eur a môže si ho zadovážiť 999 ľudí. Za tieto peniaze zákazníci získajú telefón hrubý 8,8 milimetra a s krytmi z titánu, pričom celý proces výroby krytov prebieha ručne.

Gresso Regal R1 Foto: Gresso

5-palcový displej s otáznikom


Regal R1 má rozmery 143,2 x 70,2 x 8,8 milimetrov, hmotnosť až 205 gramov a dominuje mu displej s uhlopriečkou päť palcov. Rozlíšenie displeja Full HD je dostatočne vysoké na to, aby sa webstránky a video zobrazovali v mierke 1:1 a aby bola grafika vykreslená mimoriadne detailne. Toto rozlíšenie displeja majú zvyčajne drahšie notebooky a na 5-palcovom displeji tak nie je priestor na pochybnosti o kvalite zobrazenia.

Výrobca neuvádza, akú technológiu zobrazenia využíva displej. Predpokladáme však, že bol použitý IPS LCD alebo TFT LCD panel s LED podsvietením, čo by však nemuselo byť pre zákazníkov veľmi atraktívne. Tieto technológie sú schopné poskytnúť zákazníkovi krásny obraz s vernými sýtymi farbami a vysokým kontrastom, avšak v priamom porovnaní s takým Super AMOLED od Samsungu je rozdiel veľký.


Starší Android a štandardné parametre


V telefóne pracuje graficky neupravený operačný systém Android 4.2. Najnovšia verzia systému je už 5.0, Gresso je tak pozadu o dve významné aktualizácie. To by však nemuselo byť žiadnym problém, ak je prostredie vyladené a spoľahlivé. Podľa ostatných parametrov to vyzerá tak, že by všetko malo fungovať dobre - základom je veľká operačná pamäť dva gigabajty, vnútorná pamäť 32 gigabajtov a 4-jadrový procesor 1,5 GHz.

Pri pohľade na prednú stranu telefónu si zrejme pomyslíte, že ste sa stretli s celkom bežným neznačkovým telefónom, ktorý má navyše staré známe senzorové tlačidlá pod displejom. Zo samotných technických parametrov nie je možné posúdiť, do akej miery výrobca využíva ponuku veľkých ázijských fabrík na elektroniku, do akej miery vyvíja vlastný dizajn a vlastnú stavbu telefónu, avšak v prípade značky Gresso ide najmä o jeho kryty.

Na zadnej strane telefónu nachádzame titánový plášť a sklo, pričom hrany telefónu sú nápadne ostré a hranaté. Tvorba týchto krytov prebieha strojovo, ale výroba telefónov nie je automatizovaná, výrobca preto k telefónu pridáva prívlastok "vyrábané ručne".

Telefón je okrem uvedeného vybavený 13-megapixelovou hlavnou kamerou schopnou nahrávať Full HD video a 5-megapixelovou webkamerou.

Gresso Regal R1 Foto: Gresso

Mobily s pridanou hodnotou


Spoločnosť Gresso je dobre známa ako výrobca mobilných telefón s pridanou hodnotou. Vo vnútri ich zariadení možno pracuje štandardný hardvér z Ázie, ktorého obstarávacia cena snáď ani nie je taká vysoká. To, čo telefónom dodáva hodnotu, je vysoká kvalita spracovania krytov, prispôsobený softvér a výroba v limitovaných edíciách. Firmu verejnosť vníma ako ruskú, avšak pravdou je, že hoci práve v Rusku nachádza najväčšie odbytisko svojich produktov, spoločnosť je registrovaná ako švajčiarska a hlavné sídlo má v Miami na Floride.

Komentáre