Technológie

K tabletu so stojanom môžete pripojiť aj myš a klávesnicu

"Druhá genenerácia pokrokového tabletu Yoga od firmy Lenovo sa skutočne vydarila. Vylepšili sa niektoré malé neduhy prvej generácie a aj samotný stojan. "

Erik Stríž, 10. novembra 2014 10:00
Tvárou nového tabletu je Aston Kutcher. Je to ironické, pretože práve tento herec stvárnil v jednom zo svojich posledných filmov Steva Jobsa, spoluzakladateľa firmy Apple a spoluautora tabletu iPad. Foto: Lenovo


Všetci máme radi dobré tablety. Majú schopnosť spraviť náš pracovný, ale i súkromný život o niečo pohodlnejším a snáď aj kvalitnejším. Do predstavy komfortného prehliadania Facebooku, internetových stránok a hrania hier zvyčajne zapadá celkom tenký tablet s krásnym displejom.

Lenovo Yoga 2 má spomenutý krásny displej, väčšiu časť tela má takisto extrémne tenkú a aj jeho zvukový prejav je nadštandardný, má však jednu drobnosť navyše. A práve na tejto drobnosti si Lenovo založilo celú marketingovú propagáciu tabletu. Hrubšia spodná časť tabletu obsahuje nielen kompletné ústrojenstvo, ale aj pevný kovový stojan, kameru a hlavný vypínač.

Na úvod niekoľko technických zaujímavostí nového tabletu: stereo reproduktory sú na prednej strane pod displejom, kovový stojan umožňuje naklonenie tabletu až do ostrého uhla približne 30 stupňov, displej má rozlíšenie vyššie ako štandard Full HD, do tabletu sa dá vložiť SIM karta a pripájať sa na 3G siete, v zariadení pracuje čipset Intel Atom a operačný systém Android s prostredím Lenovo Launcher.

Lenovo Yoga Tablet 2 8.0 Foto: Lenovo

Full HD displej s krásnym obrazom


Displej je základom každého tabletu, vysokú úroveň kvality obrazu už očakávame dokonca aj pri veľmi lacných tabletoch s cenou pod sto eur. Yoga 2 síce stojí oveľa viac, ako len sto eur (približne 239 eur na internete) a podľa očakávaní ponúka aj nadštandardnú kvalitu zobrazenia. Displej má uhlopriečku osem palcov, rozlíšenie až 1920×1200 pixelov a zobrazuje 16 miliónov farieb vďaka technológii IPS.

Stojan je kontroverzný, ale oceníte ho


Prvý kontakt s tabletom môže vyvolať aj zmiešané pocity. Sme zvyknutí na to, že tablety sú ploché kompaktné tabuľky bez výraznejších dizajnových úletov, avšak Lenovo Yoga 2 ide proti tomuto očakávaniu. Valcovitý stojan je pomerne veľký a zdá sa, že tvorí väčšinu hmotnosti celého tabletu (419 gramov). Prvý kontakt s tabletom teda nemusí byť výlučne pozitívny, aj keď dobré body tabletu pridáva vysoká kvalita použitých krytov, tvrdé sklo chrániace displej a skutočnosť, že stojan je kovový, očividne z hliníka.

Tento stojan umožňuje, aby sa dal tablet používať v niekoľkých režimoch. V porovnaní s prvou generáciou je na tomto vyklápacom stojane aj oválna diera, za ktorú môžete tablet prípadne aj zavesiť.

Lenovo Yoga Tablet 2 8.0 Foto: Lenovo

Android s vylepšenou grafikou a novými funkciami


V tablete pracuje operačný systém Android KitKat rozšírený o prostredie Lenovo Launcher, ktoré sa v porovnaní s predchádzajúcou verziou značne vylepšila. Ikony vyzerajú lepšie, animácie sú veľmi rýchle a celkový pocit z práce na tablete je veľmi pozitívny.

Súčasťou systému je aj pomerne veľká zbierka doplnkového softvéru, z ktorého by sme radi vybrali predovšetkým bezpečnostný balík Security. Ten má na starosti nielen ochranu tabletu pred vírusmi, ale zabezpečuje aj ochranu používateľa aktívnym kontrolovaním nainštalovaných aplikácií, čistí pamäť RAM a dokonca blokuje reklamy v aplikáciách. Nesmierne hodnotná je tiež funkcia zobrazenia dvoch okien aplikácií na jednej obrazovke (alternatíva k riešeniu od Samsungu) a celkom nová lišta s rýchlymi nastaveniami, ktorá sa vysúva zo spodnej hrany obrazovky.

Dve kamery na tablete majú priemerné rozlíšenia 8 a 1,6 megapixelov, nahrávajú však HD video a kvalita fotografií je veľmi dobrá. S tabletmi zvyčajne nefotíme v exteriéri, skôr využívame ich funkciu videohovorov.

Čo poteší ešte viac, ako dobré fotoaparáty, je veľká batéria s kapacitou 6400 mAh, výborný stereo zvuk so softvérovým vylepšením DOLBY a funkcia USB On-the-Go, ktoré umožňuje pripojenie myši a klávesnice. To znamená, že môžete tablet začať používať aj ako alternatívu k menšiemu notebooku.

Lenovo Yoga Tablet 2 8.0 Foto: Lenovo

Výborná voľba s prijateľnou cenou


Tablet Lenovo Yoga 2 s 8-palcovým displejom je zariadením, ktoré púta pozornosť a nie každému sa môže na prvý pohľad pozdávať. Pomerne rozmerný stojan, ktorý sa nedá od tabletu oddeliť, by mohol byť dôvodom na odmietnutie kúpy, avšak po praktických skúsenostiach s ním súdime, že ide o skvelé riešenie, ktoré človek ocení už v prvých dňoch po kúpe. Skutočnosť, že Yoga 2 vyzerá inak, ako ostatné tablety, teda nie je veľmi dôležitá a dokonca sa nám zdá, že všetky tie ostatné placky sú chýbajúcim stojanom značne ochudobnené.

ODPORÚČAME AJ:
HP Sprout: Revolúcia alebo výstrel do tmy?
Xperia E3: Hit tohtoročných Vianoc
Smartfón pre profesionálov vám zmonitoruje srdce
Najkomplikovanejšie hodiny na svete za dva milióny eur
Výhľad len pre silné žalúdky: Toto je lietanie budúcnosti

Komentáre