Technológie

Xperia E3: Hit tohtoročných Vianoc

"Inteligentný telefón Sony Xperia E3 je mimoriadnym prekvapením pre každého, komu sa dostane do rúk. Stojí iba 130 eur a funkciami a dizajnom predčí aj mobily za tri stovky. "

Erik Stríž, 4. novembra 2014 10:00
Sony Xperia E3 Foto: Sony


Sony Xperia E3 je zástupca cenovo dostupných smartfónov, ktorých výbava však veľmi nezaostáva za drahšími zariadeniami. Dnes je už pomerne náročné presne definovať strednú triedu smartfónov a zaradiť do nich konkrétne modely, pretože všetky ponúkajú pokročilé funkcie a dobrú výbavu. Xperia E3 by však nemala patriť ani do tej strednej triedy, avšak osobná skúsenosť s mobilom v nás zanechala výlučne pozitívne dojmy. Dokonca si celkom živo vieme predstaviť, že by sme tento lacný smartfón prijali za svoj ako multimediálny a pracovný nástroj.

Sony Xperia E3 Foto: Sony

Dizajn v štýle Omnibalance


Na Xperia E3 najviac zaujme dizajn. Ten využíva dizajnový koncept Omnibalance, s ktorým Sony slávi úspech pri modelovej rade Z. Omnibalance znamená, že v strede pravého boku na dosah palca nachádzame vypínacie tlačidlo s priam luxusným vzhľadom, zadná stena telefónu je plochá a zariadenie ako také je veľmi kompaktné, kryty má z kvalitných materiálov a dominuje mu rozmerný displej.

Nás na Xperia E3 zaujal najmä plochý zadný kryt, ktorý je síce plastový, ale vďaka matnému povrchu pôsobí priam prestížne. Predpokladáme, že ide o rovnaký materiál, ktorý nachádzame aj na vodotesnom tablete Xperia Z3 Tablet. Bočné steny telefónu nie sú matné, ale vyslovene drsné. Vďaka tomu sa nie práve malý telefón drží výborne aj v dámskej dlani, zvýšená odolnosť pred škrabancami je potom výhodou, ktorú každý ocení po niekoľkých mesiacoch aktívneho používania.

Sony Xperia E3 Foto: Sony

16 miliónov farieb na dlani


Displej má uhlopriečku 4,5 palca a rozlíšenie 480×854 pixelov. Zobrazuje 16 miliónov farebných odtieňov vďaka technológii IPS LCD. Rozumné rozmery displeja sú vhodné nielen pre dámy, ktoré nechcú pri sebe nosiť multimediálne monštrá typu Xperia Z3, ale aj pre fanúšikov rôznych online služieb, ktoré si vyžadujú určitú plochu na zobrazenie obsahu. Na 4,5 palcoch nie je problém s čítaním článkov, písaním správ alebo hraním hier, na druhej strane sa telefón s hrúbkou iba 8,5 milimetra a váhou 143 gramov vojde aj do vrecka fit slim nohavíc.

Zaujímavosťou je, že keď sme si displej telefónu Xperia E3 priamo porovnali s konkurenčným zariadením drahším o vyše sto eur, ktorý tiež využíva technológiu IPS LCD, na Xperii bol krajší obraz. Predovšetkým farby boli živšie a kontrast viditeľne väčší. To je oveľa dôležitejšie, ako HD rozlíšenie displeja.

Sony Xperia E3 Foto: Sony

Má Full HD kameru, ale kvalitné selfie nečakajte


Hlavná kamera zhotovuje fotky v rozlíšení päť megapixelov a pri danej cene telefónu je dobrou správou, že fotoaparát dokáže automaticky zaostrovať aj na makro a osvetliť tmavú scénu pomocou LED blesku. Nahrávané video má formát až FullHD, ale v záujme šetrenia pamäte je možné zvoliť si aj formáty VGA alebo HD 720p.

Webkamera je skôr základná, populárne selfie budú mať priemernú kvalitu, navyše má malý problém s ostrosťou zachytených tvárí. Avšak platí, že ak chcete webkameru využívať na videohovory cez internet, tak vám poslúži dobre.

Sony Xperia E3 Foto: Sony

Skvelá konektivita na najvyššej možnej úrovni


Dôvod, prečo je nízka cena telefónu prekvapením, je aj vysoká úroveň technickej výbavy smartfónu. Ide o najlacnejší smartfón s podporou sietí štvrtej generácie (LTE), navyše je súčasťou výbavy aj NFC a možnosť súčasne používať dve SIM karty (vo verzii E3 Dual). Telefón sa so svetom spojí aj s pomocou protokolov microUSB, Bluetooth 4.0, Wi-Fi, 2G/3G/4G, nechýba dokonca ani FM rádio s RDS, A-GPS, GLONASS a dokonca ANT+ pre spojenie telefónu so zdravotníckymi a športovými zariadeniami.

Veľký potenciál nielen vďaka cene


Keď si dnes ľudia v predajniach kupujú nový telefón, zvyčajne ich nezaujíma jeho technická vyspelosť. Schopnosť bez sekanie prehliadať internetové stránky, zhotovovať fotky a video a možnosť hrať hry sa už očakáva ako štandard, viac zákazníci sledujú cenu a subjektívny dojem z kvality krytov a displeja. V prípade Xperia E3 však zákazník dostane zariadenie, ktoré je síce lacné, má však skvelý displej, prekvapivo kvalitné telo, veľa pamäte a dostatočný výkon aj na hranie náročných 3D hier. Xperia E3 sa navyše predáva vo viacerých farebných variantoch, čo nás priam nabáda vysloviť predpoklad, že sa z tohto krásne jednoduchého smartfónu stane bestseller tohtoročných Vianoc.

ODPORÚČAME AJ:
Smartfón pre profesionálov vám zmonitoruje srdce
Najkomplikovanejšie hodiny na svete za dva milióny eur
Výhľad len pre silné žalúdky: Toto je lietanie budúcnosti
Najziskovejšie hry na mobil denne zarobia viac ako milión eur
Harmónia retro dizajnu a modernej techniky pre náročných

Komentáre