Technológie

HP Sprout: Revolúcia alebo výstrel do tmy?

"HP Sprout je stolový počítač s dotykovým monitorom, projektorom a 3D skenerom. Jeho ambíciou je ponúknuť kreatívcom set pre pohodlnejšiu prácu. "

Erik Stríž, 6. novembra 2014 10:00
Foto: screenshot youtube.com


Spoločnosť Hewlett-Packard pred niekoľkými dňami predstavila atraktívny stolový počítač so systémom Windows, ktorý by sa chcel stať tak trocha revolučným. Štandardné rozhranie v podobe monitora, klávesnice a myši výrobca nahradil dotykovým monitorom, projektorom a 3D skenerom, ktorý dokáže previesť do virtuálneho prostredia akýkoľvek objekt.

Na prvých videách počítača Sprout to vyzeralo tak, že pozostáva z dvoch dotykových monitorov, avšak ten spodný je v skutočnosti iba podložkou. Na ňu sa premieta obraz z nadstavca, v ktorom je okrem projektora umiestnená aj trojica kamier. Premietaný obraz na podložku umožňuje aj interakciu a môže dokonca slúžiť aj ako sekundárna obrazovka.



Základom počítača Sprout je veľký 23-palcový monitor reagujúci na dotyky. Priamo v ňom je zabudovaný celý hardvér počítača pozostávajúci okrem iného z procesora Intel Core i7, 8 GB pamäte RAM, 1 TB pevného disku a grafickej karty GeForce GT 745A.

Výrobca na Youtube zverejnil niekoľko videí, ktoré v atraktívnej forme poukazujú na to, ako vlastne tento počítač funguje. Vyzerá to veľmi dobre, avšak bez myši a klávesnice si aktívnu prácu vieme predstaviť len veľmi ťažko. Už len samotné písanie dlhšie textu je na virtuálnej klávesnici ako za trest, navyše táto podložka ani nevibruje, ako to majú vo zvyku robiť telefóny a tablety. Takto alternujú mechanickú odozvu pri stlačení tlačidla.



K počítaču Sprout sa dajú pripojiť všetky ovládacie a periférne zariadenia (klávesnica, myš, tlačiareň a iné), dotykový monitor a projekčná podložka však slúžia na inú prácu, ako na písanie. Základnou myšlienkou výrobcu bolo ponúknuť kreatívcom, dizajnérom, grafikom a iným umelcom možnosť pracovať slobodne, intiutívne a tak, aby boli ich diela automaticky digitalizované. Sprout je tak digitálnou alternatívou k nástenke a stovkám drobností, ktoré na ňu tvorca umiestňuje.

HP Sprout Foto: HP Sprout


S pomocou 3D kamery v stojane s projektorom sa podložka stáva aktívnou plochou, ktorá dokáže "v priamom prenose" skenovať objekty, ktoré na ňu používateľ položí a zároveň dokáže registrovať až dvadsať súčasných dotykov. Polohu prsta s údajne vysokou presnosťou sleduje spomenutá 3D kamera. Problém môže byť snáď iba fakt, že vlastnou rukou môžete zatieniť premietaný obraz, napríklad klávesnicu alebo klávesy virtuálneho piana.

Nadstavec s 3D kamerou, 3D skenerom a projektorom Foto: HP Sprout

Spolu s počítačom Sprout výrobca HP uvádza aj softvér, ktorý umožní používať grafické funkcie s pomocou dotykov a skenera. Je totiž celkom jasné, že napríklad taký Adobe Photoshop v desktopovej verzii nie je možné v plnej miere využívať len s dotykovým displejom, o programoch ako Office či Illustrator ani nehovoriac.

Aplikácie typu Evernote, Office a produkty od Adobe má už HP vyriešené ako špeciálne verzie práve pre Sprout. Samotný počítač a jeho nový koncept vyzerá dobre, jeho cena je však v tejto chvíli vyššia, ako by ste možno čakali. V Spojených štátoch sa predáva za 1900 dolárov.

ODPORÚČAME AJ:
Xperia E3: Hit tohtoročných Vianoc
Smartfón pre profesionálov vám zmonitoruje srdce
Najkomplikovanejšie hodiny na svete za dva milióny eur
Výhľad len pre silné žalúdky: Toto je lietanie budúcnosti
Najziskovejšie hry na mobil denne zarobia viac ako milión eur

Komentáre