Život

Zomrel trojnásobný minister zahraničných vecí Eduard Kukan

"E. Kukan bol aj poslancom Národnej rady SR a Európskeho parlamentu. Vyučoval na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave."

TASR, 10. februára 2022 10:11
Na archívnej snímke diplomat a politik Eduard Kukan počas rozhovoru pre TASR v Bratislave 29. decembra 2019. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Vo veku 82 rokov zomrel v stredu (9. 2.) bývalý minister zahraničných vecí, poslanec Národnej rady SR a Európskeho parlamentu Eduard Kukan. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Univerzity Komenského v Bratislave Lenka Miller. Upozornili na to noviny.sk.

Kukan v minulosti pôsobil na viacerých československých veľvyslanectvách. Bol viacnásobným slovenským ministrom zahraničia. Okrem iného bol aj poslancom Národnej rady SR a Európskeho parlamentu. Učil na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave na katedre medzinárodného práva a medzinárodných vzťahov.

Reakcie politikov na úmrtie E. Kukana


Bývalý minister zahraničných vecí, diplomat a poslanec Eduard Kukan bol vždy usmiaty a dobre naladený. Na sociálnej sieti to uviedol šéf slovenského rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS).

"Nemôžem tomu uveriť. Ešte minulý týždeň sme sa náhodou stretli v meste. Edo bol, ako vždy, usmiaty a dobre naladený. A dnes dlhoročný minister zahraničných vecí, diplomat a poslanec nášho aj Európskeho parlamentu Eduard Kukan už nie je medzi nami," povedal Korčok. Rodine a manželke zosnulého vyjadril úprimnú sústrasť.

Eduard Kukan zomrel v stredu (9. 2.) vo veku 82 rokov. Naposledy pôsobil na Univerzite Komenského v Bratislave.

Mikloš: E. Kukan bol vynikajúci diplomat a politik európskeho formátu
Eduard Kukan bol nielen vynikajúci diplomat a politik európskeho formátu, ale aj skvelý človek. Pre TASR to povedal bývalý minister financií Ivan Mikloš, ktorý s Kukanom bol súčasťou vlády Mikuláša Dzurindu a boli členmi v strane SDKÚ-DS.

Dzurinda: Zomrel noblesný politik, ale najmä dobrý človek
Zomrel noblesný politik, ale najmä dobrý človek. V súvislosti s úmrtím Eduarda Kukana to pre TASR uviedol bývalý predseda vlády Mikuláš Dzurinda.

Kukana označil za diplomata-elegána. "Zaslúžil sa o renesanciu Slovenska a jeho vstup do Európskej únie a NATO. Zdieľam bolesť manželky Zdenky a všetkých blízkych," uviedol Dzurinda, v ktorého vláde bol Kukan ministrom zahraničných vecí a boli aj členmi v strane SDKÚ-DS.

Na archívnej snímke politik Eduard Kukan s manželkou Zdenkou prichádzajú na 19. ročník dobročinného Plesu v opere 12. januára 2019 v Bratislave. Foto: FOTO TASR – Jakub Kotian


Burda: Eduard Kukan je pre nás nenahraditeľný

Eduard Kukan je pre Právnickú fakultu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave nenahraditeľný. Univerzite odovzdával obrovské skúsenosti a vzdelával mladších kolegov. Pre TASR to povedal dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda.

"Pôsobil u nás po ukončení svojho pôsobenia v Európskom parlamente. Zásadným spôsobom sme využívali jeho potenciál a obrovské skúsenosti v oblasti medzinárodných vzťahov, ktoré u nás vyučoval, a vzdelával mladších kolegov," uviedol Burda.

Eduard Kukan vyučoval na katedre medzinárodného práva a medzinárodných vzťahov UK v Bratislave a bol čestným predsedom Diplomatickej akadémie Karola Rybárika.

Bugár: Eduard Kukan bude v tejto hektickej dobe chýbať
Eduard Kukan bol rozvážny človek. Práve v tejto hektickej dobe bude chýbať. Pre TASR to uviedol bývalý podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár.

Komentáre