Život

Zlé predpovede sa v Ružomberku nenaplnili

"Dvadsiaty piaty ročník Ružomberského medvedíka, ktorý tentoraz mal status 6. kola Rossignol Cupu 2020, Pohára Zväzu slovenského lyžovania sa cez víkend uskutočnil a tešil sa peknej účasti."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 10. februára 2020 9:19
Dvadsiaty piaty ročník Ružomberského medvedíka Foto: ECO - Investment
„Prečo som tu?“ - zopakoval v sobotu 9. februára dopoludnia na Málinom Brde našu otázku veľký podporovateľ ružomberského športu a zvlášť futbalu, kde je majoritný majiteľ klubu pod Čebraťom a basketbalu Milan Fiľo. „Veď je to náš jubilejný ´Medvedík´, prišiel som za priateľmi, lyžiarmi Jozefom Legerským, Marošom Motykom, Jankou Streitovou a mnohými ďalšími. Všetko sú to ľudia, ktorí svojmu športu obetovali takmer celý život. Úžasný je pohľad na slnkom zaliaty kopec a ´decká´ medzi bránkami. Ide doslova o malé majstrovstvá Slovenska predžiakov. Som veľmi šťastný, že takéto krásne podujatie podporuje spoločnosť Eco-Investment, Nadácia MONDI a občianske združenie Ružomberčan,“ nadchýnal sa Fiľo, ktorý aj sám skúsil vedľajší kopec. „Nie som dobrý lyžiar, ale sledujem a fandím našim reprezentantom Petre Vlhovej, Adamovi Žampovi i ďalším,“ pripojil 52 – ročný podnikateľ.

Dvadsiaty piaty diel Ružomberského medvedíka, ktorý tentoraz mal status 6. kola Rossignol Cupu 2020, Pohára Zväzu slovenského lyžovania, bol kvôli počasiu a problémom so snehom vážne ohrozený. „Situácia bola kritická, ešte v pondelok sa na Málinom Brde nachádzal len pás snehu a okolo čistá tráva. Navyše pršalo. Na druhý deň však začalo výdatne snežiť a svah ´dorobili´ aj delá. Potom primrzlo a hneď sa zlepšila podložka,“ rozprával jeden zo zakladateľov pretekov a v súčasnosti šéf jeho organizačného výboru Jozef Legerský. „Zatiaľ nikdy ´medvedík´ nebol zrušený, raz sme ho presťahovali do Turíka, jeden ročník zase vytiahli až pod Šiprúň,“ dodal muž, ktorý od šiestich rokov je spätý s ružomberským lyžovaním a svojho času robil dokonca aj trénera skokanov v centre dolného Liptova.

Ružomberok bol roky známym hostiteľom Zimných športových súťaží pionierov, ktorých súčasťou bola takisto Cena Lastovičky v zjazdových disciplínach. „Ako skončila etapa Lastovičky a Kamaráta v bežeckom lyžovaní, dali hlavy dokopy členovia nášho klubu, aby nezostalo v zabehanej ´termínovke´ dáke vákuum. Už nebohí funkcionári Peter Mišiak a Július Vikisály prišli s konkrétnou myšlienkou nových pretekov. Keďže Ružomberčanov volali medvediari, hneď mali aj názov podujatia,“ oprášila spomienky na zrod milej tradície Jana Streitová, ktorá je 36 rokov neoddeliteľnou súčasťou alpského lyžovania v centre dolného Liptova.
Zlé predpovede sa v Ružomberku nenaplnili Foto: ECO - Investment

Pod „azúrkom“ v lone Veľkej Fatry sme videli v akcii 165 adeptov najmladšej zjazdárskej zmeny. „Decák je menej ako v minulosti, veď svojho času sme sa dostali aj cez cifru tristo, ale nevadí, boli to vydarené preteky. Zároveň totiž prebiehali dve podujatie v predžiackych kategóriách. Druhé organizovala Slovenská lyžiarska asociácia. V tejto strešnej organizácii to žiaľ už dlhšie dosť škrípe, preto sa etabluje nový orgán Zväz slovenského lyžovania, ktorého sme sa stali členmi,“ podal vysvetlenie predseda LK Ružomberok Peter Stano.

Z domácich pretekárov bola najlepšia Dorota Macková, ktorá medzi staršími predžiačkami skončila šiesta.

Z výsledkov – mladší predžiaci: 1. Magdolen (LO LOPE) 36,07, 2. Morgoš (Ski team Martinské Hole) 36:076, 3. Grygera (ASC LK Bratislava) 36,5, mladšie predžiačky: 1. Chrenková (LO LOPE) 36,31, 2. Gregorová (Ski club ZEAL Slovakia Bratislava) 36,58, 3. Šoltysová (LO MŠK Kežmarok) 37,30, starší predžiaci: 1. Hrtánek (LK Victory Bratislava) 42,83, 2. Krcho (Ski team Martinské Hole) 42,84, 3. Válek (Ski team Oščadnica) 43,21, 11. Paul (LK Ružomberok), staršie predžiačky: 1. Švidroňová (TJ Roháče) 40,98, 2. Gajdošíková (Ski club ZEAL Slovakia) 42,18, 3. Hladká (Ski team Martinské Hole) 42,31, 6. D. Macková 44,11, 13. T. Letková 46,67 (obe LK Ružomberok).

Komentáre