Život

Zásluhou programu Obnova dediny zachránili historickú zvonicu

"Víťazovská zvonica pochádza z roku 1890, údržbu na nej naposledy urobili po druhej svetovej vojne, keď sa vymenila strecha."

TASR, 14. decembra 2021 13:34
Zásluhou grantového programu Obnova dediny Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) obnovili v obci Víťazovce v okrese Humenné zvonicu z 19. storočia. Foto: TASR Jana Ďurašková


Zásluhou grantového programu Obnova dediny Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) obnovili v obci Víťazovce v okrese Humenné zvonicu z 19. storočia. Urobili tak akurát včas, aby drobnú stavbu zachovali. Uviedla to pre TASR starostka Veronika Pošiková.

"Zvonica bola už v havarijnom stave, hrozilo, že sa rozpadne. Pôvodne sme si mysleli, že ju zrekonštruujeme svojpomocne, ale ukázalo sa, že je celá napadnutá červotočom, aj základy už boli rozpadnuté," priblížila. Dotácia 5000 eur, aj vzhľadom na nárast cien stavebných materiálov, celkové náklady na rekonštrukciu objektu nepokryla. Obec sa na spolufinancovaní podieľala približne 30 percentami, prispela tiež svojpomocou. "Natierali sme ju dobrovoľnícky, aj s pracovníkmi na menších obecných službách. Osadili sme tiež pri nej lavičky, ženy z miestneho spolku Únie žien v okolí vysadili kvety," ozrejmila.

Víťazovská zvonica pochádza z roku 1890, údržbu na nej naposledy urobili po druhej svetovej vojne, keď sa vymenila strecha. Pôvodne mala dva zvony, jeden z nich sa od 70. rokov 20. storočia nachádza vo veži miestneho kostola. Zvon umieráčik, ktorý je v nej dodnes, je datovaný rokom 1886.



Komentáre