Život

Z ich predpovedí mrazí

"Toto sú najznámejší veštci a veštice všetkých čias."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 27. júla 2022 10:35
Foto: Pexels.com
Mnohým známym veštcom a vešticiam sa ich predpovede naplnili až hrozivo presne a ľudia chcú, samozrejme, viac. Na vlne popularity veštenia sa snažili zviesť aj rôzni podvodníci a špekulanti, ktorí sa chceli takýmto spôsobom zapísať do dejín. Na nich však história postupne zabudla a do pamäte mnohých generácií sa navždy zapísali legendárne mená späté s týmto magickým poslaním.

Nostradamus

Na pomyselnom prvom mieste rebríčku, kam patria všetky známe veštice a veštci, by sa bez pochýb umiestnil muž, ktorý v roku 1555 vydal zbierku rýmovaných veštieb pod názvom „Proroctvá“. Nie je ním nik iný, ako Michael de Nostredame, prezývaný Nostradamus. Jeho povesť ho predchádzala už počas jeho života.

Pôvodom lekár, ktorý sa preslávil novátorskými postupmi liečenia moru, sa postupne pretransformoval na proroka. Jeho predpovede boli apokalypticky ladené, za čo si o niekoľko storočí neskôr vyslúžili odsúdenie cirkvou. V rámci moderných dejín sa mu prikladajú predpovede vzostupu Adolfa Hitlera, zhodenie atómovej bomby na Japonsko, ale aj atentáty, medzi ktoré patrí napríklad útok na Johna Fitzgeralda Kennedyho či útok na dvojičky v New Yorku.

Pexels.com

Jeane Dixon

Jeane Dixon patrí medzi novodobé jasnovidkine, ktoré sa svojho času tešili veľkej obľube. Narodila sa v roku 1904 vo Wisconsine a v mladosti sa venovala astrológii. Jej články boli publikované v stĺpčekoch rôznych amerických novín, no spod jej pera vyšlo aj niekoľko veľmi predávaných kníh. Jeane Dixon sa preslávila predpoveďou útoku na Johna F. Kennedyho a neskôr sa dokonca stala poradkyňou Franklina D. Roosevelta, či Richarda Nixona.

Okrem toho predpovedala aj haváriu misie Apollo IV., samovraždu Marilyn Monroe alebo vraždu Roberta Kennedyho a Martina Luthera Kinga. Jeane zomrela na zástavu srdca 25. januára 1997 a tesne pred smrťou stihla vysloviť vetu: „Vedela som, že sa to stane.“

Pexels.com

Baba Vanga

Jasnovidka balkánskeho pôvodu, ktorá sa do dejín zapísala najmä svojím zdravotným postihnutím. Traduje sa, že o zrak prišla behom veľkej veternej smršti a snáď nejestvuje nikto, kto by jej meno nepoznal. Osud jej síce zobral zrak, no daroval jej schopnosť vidieť veci, ktoré bežný smrteľník vidieť nemôže. Podobne ako Nostradamove predpovede, aj tie od Baby Vangy boli občas ľuďom na smiech. Samozrejme, až do chvíle, kedy sa skutočne nenaplnili.

Celý svet šokovala napríklad predpoveďou veľkej potopy Kursku. Aj keď si ľudia spočiatku mysleli, že má na mysli potopu mesta Kursk ležiace v stredozemí, ďaleko od mora a mohutných riek, až po potopení jadrovej ponorky Kursk neveriaci porozumeli tomuto desivému proroctvu. Vanga taktiež predpovedala to, že 44. prezidentom USA bude muž afroamerického pôvodu a desivou tiež ostáva aj nepriama predpoveď smrti bosniackej herečky a speváčky Silvani Bajraktarević.

Pexels.com

Proroctvá najslávnejších veštíc a veštcov dnes poznajú aj tí, ktorí zásadne popierajú schopnosti odhaľovať budúcnosť. Niektoré z nich sa aj v súčasnosti zhodujú s aktuálnymi zmenami vo svete, z čoho nejednému naskakuje husia koža. To, či sa v blízkej budúcnosti naplnia aj ďalšie proroctvá, ukáže len čas.


Komentáre