Život

Východná Afrika je zamorená sarančami. Obyvatelia vymysleli, ako na ne

"Miestni chovatelia dobytka sa snažia saranče vyhnať zo svojich pozemkov vlastnými metódami."

TASR, 23. januára 2020 8:00
Na snímke saranča všežravá. Foto: TASR/AP
Východná Afrika zápasí s bezprecedentnou inváziou saranče všežravej, ktorá je najhoršou za posledných 25 rokov. OSN spustila zbierku, prostredníctvom ktorej chce získať 70 miliónov dolárov (63,1 milióna eur) na pomoc Etiópii, Somálsku a Keni. Tieto krajiny napadli ničivé roje sarančí, ktoré ničia miestnym obyvateľom úrodu.

Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) vo svojom vyhlásení z pondelka konštatuje, že invázia sarančí "ohrozuje potravinovú bezpečnosť" celého regiónu a je preto nutné "spustiť rozsiahlu cezhraničnú kampaň na boj proti zamoreniu" rojmi sarančí.

Vzhľadom na súčasnú veľkosť rojov by v znižovaní počtu škodcov bola účinná iba likvidácia postrekmi pesticídmi z lietadiel nad územím Etiópie a Kene. FAO varovala, že ak sa nič nepodnikne, počet hmyzích škodcov by do júna mohol byť 500-násobne vyšší.

Roje sarančí z Etiópie a Somálska sa naďalej šíria do Kene. V Etiópii sa hmyz vydal na juh, kde sa rozprestiera aj známa obilnica krajiny. Nateraz saranče nesmerujú na Južný Sudán či Ugandu, ale obe tieto krajiny sú potenciálne v nebezpečenstve - podobne ako aj juhozápadná Ázia a oblasť Červeného mora.

Kenská vláda medzičasom informovala, že má situáciu pod kontrolou a oblasti zasiahnuté rojmi sarančí postrekuje z lietadiel účinnými pesticídmi, ktorých má k dispozícii dostatok.

Miestni chovatelia dobytka sa snažia saranče vyhnať zo svojich pozemkov vlastnými metódami: osvedčilo sa im zapaľovanie ohňov, pretože dym saranče vyháňa, či striasanie sarančí z konárov krov a stromov. Chovatelia dobytka v Keni sa obávajú, že ak sa nepodarí zastaviť inváziu žravého hmyzu, ich dobytok uhynie na nedostatok potravy.

Komentáre