Život

V Múzeu SNP v B.Bystrici si pripomenuli obete holokaustu pietnym aktom

"Jedným z dôsledkov prijatia Židovského kódexu boli i deportácie Židov z územia Slovenska do koncentračných a vyhladzovacích táborov. "

TASR, 9. septembra 2022 14:22
Na snímke budova Múzea Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

Zástupcovia samosprávy, Ministerstva obrany SR a židovskej obce si v piatok v Banskej Bystrici v priestoroch Múzea SNP pripomenuli obete holokaustu a rasového násilia z obdobia druhej svetovej vojny. Pietny akt otvorilo kladenie vencov v pietnej sieni múzea, po ktorom nasledovala minúta ticha a príhovory riaditeľa múzea Mariana Uhrina a predsedu Židovskej náboženskej obce v Banskej Bystrici Jaromíra Volta.

Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia pripadá na 9. septembra, kedy bol v roku 1941 prijatý zákon o právnom postavení Židov na území vtedajšej vojnovej Slovenskej republiky. "Židovský kódex legitimizoval všetky antisemitské kroky, ktoré sa na Slovensku v 30. a 40. rokoch prejavovali. Bol v mnohom prísnejší ako v Nemecku. Znamenal definitívne vylúčenie židovského obyvateľstva zo spoločnosti," skonštatoval pre TASR Uhrin.

Jedným z dôsledkov prijatia Židovského kódexu boli i deportácie Židov z územia Slovenska do koncentračných a vyhladzovacích táborov.
"Musíme si pripomínať tých ľudí, aby sme niečo takéto neopakovali. Aby sme nezabudli, že sme v prvom rade ľudia a až potom máme rôzne vierovyznania, názory či politické príslušnosti," dodal Uhrin.

Komentáre