Život

Umenie alebo pornografia? Umelkyňa upútala pozornosť bizarným spôsobom

"Kde začína a kde končí umenie? A čo je vlastne umenie? Niektorí umelci majú vlastný názor na túto tému, medzi nimi aj Švajčiarka Milo Moire."

, 27. apríla 2014 6:00
Švajčiarska umelkyňa Milo Moire počas svojho predstavenia. Foto: Youtube


Umenie, exhibicionizmus alebo morálne dno. Umenie si nekladie hranice, no každý z nás má limity, ktoré je ochotný rešpektovať. Počas najstaršieho umeleckého veľtrhu na svete - Art Köln v nemeckom Kölne, sa tesne pred Veľkou nocou o malý-veľký rozruch postarala švajčiarska provokatívna umelkyňa - Milo Moire. Pred historickou budovou Gürzenich si rozložila svoje stanovište a predviedla svoje Performance Art. Pozornosť začala vzbudzovať, keď sa vyzliekla úplne donaha. Na zem si rozprestrela čisté plátno a postavila sa na dve vyvýšené podpery. Do pošvy si následne zaviedla namaľované slepačie vajíčka, ktoré potom vytlačila na plátno. Vajcia sa postupne rozbíjali a vytvárali rôznorodé abstraktné obrazce.

Náhodní okoloidúci mali z takého umeleckého prejavu zmiešané pocity. Jedni sa s umením chceli alebo snažili stotožniť, fotili si umelkyňu a zhovárali sa s ňou, iní sa zase pohoršovali alebo ju považovali ako satiru na dnešné moderné umenie.



Samotná umelkyňa, ktorá tento spôsob umenia nazýva PlopEgg Painting vysvetľuje, "ide o voľný reťazec myšlienok, ktoré znázorňujú strach, ale aj symbolickú a tvorivú silu ženskosti". Výsledok tohto takmer meditatívneho výkonu - pozbiera z plátna škrupiny, plátno zloží na polovicu a potom ho opäť rozprestrie. Umelkyňa chce takto šokovať aj na ďalších prestížnych umeleckých veľtrhoch.

Expresívne, aj keď bez námahy, ale zdanlivo konceptuálne umenie, ktoré nie je závislé od žiadnych výtvarných pomôcok okrem vlastného tela. Milo Moire spochybňuje myšlienkový diktát každodenného života. Búra a pohŕda kultúrnymi a spoločenskými konvenciami. Jej radikálna nahota sa behom chvíľky zmení na ochranný štít proti stereotypu a paradoxom, opisuje umelkyňu Elaine Abrams.

Milo Moire nešokovala prvýkrát



Medzi jej známe počiny patrí aj jazda električkou, kde je úplne nahá. Deň čo deň rovnaký spôsob. Cesta do práce električkou. V scéne sa pýta, "čo sa stane, keď budem úplne nahá uprostred rušnej ulice, kde sú všetci oblečení? Nič zvláštne!"




Verejnosť provokujú aj iní



John Knuth

Britský umelec John Knuth potrebuje na vytvorenie svojich umeleckých diel vskutku nezvyčajné prísady. "Farby" mieša zo zvratiek múch. Proces prebieha asi takto: Z lariev, z ktorých sa na plátne vyliahnu muchy. Zabráni im z plátna utiecť tak, že ich láka na cukrovú vodu, v ktorej je namiešaná farba. Hmyz farbu následne vyvráti.



Dimitri Tsykalov

Jeho inšpiráciou je mäso. Umelec pracuje s mäsom a krvou, z ktorých vytvára tie najbizarnejšie kúsky. Na figurantov inštaluje kusy mäsa. Vďaka tomu sa stal známy po celom svete.



Paul McCarthy

Americký umelec Paul McCarthy tento „komplexný exkrement“ umiestnil na záhradu jedného švajčiarskeho múzea. No umelecký počin bol natoľko ľahký, že ho vietor odniesol o 200 metrov ďalej na záhradu v areáli miestneho detského domova.

Komentáre