Život

Toto slovo zabije každé priateľstvo

"Čudujete sa, že sa k vám váš priateľ správa chladne? Zamyslite sa nad svojou komunikáciou."

Zuzana Onufer, 31. októbra 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič
Existuje jedno slovo, ktoré určite bežne používate a zdá sa úplne neškodné. Avšak pomaly, ale isto dokáže pochovať vaše vzťahy. Prejdite si svoje nedávne e-maily alebo esemesky, ktoré ste poslali svojim priateľom. Ak vyzerali nejako takto, ste chytený do pasce.

"Rád by som s tebou šiel na kávu, ale som naozaj zaneprázdnený. " "Prepáč, že som nakoniec neprišiel, ale mal som plné ruky práce. " "Čo sa to so mnou deje? Rovnako ako zvyčajne som zaneprázdnený."
Sabotérom všetkých priateľstiev je slovíčko „zaneprázdnený.“ Je to slovo, ktorým zaručene odoženiete všetkých svojich priateľov. Ak tomu chcete predísť, musíte sa ho snažiť odstrániť zo svojho slovníka. Ukážeme si dôvody, prečo so „zaneprázdnenosťou“ skoncovať a spôsoby, ako slovo nahradiť niečím iným.

Každý je zaneprázdnený


V dnešnej dobe, ak tvrdíte, že ste zaneprázdnený, je to akoby ste povedali, že ste nažive. Toto slovíčko sa tak vrylo do našej slovnej zásoby, že ho používame prakticky denne a na označenie každej situácie. Mohli by ste napríklad byť už desať rokov na dôchodku a stále budete tvrdiť, že ste zaneprázdnený. Alebo ste na dovolenke, ale ste zaneprázdnený. Toto slovo sa používa tak prehnane, až stráca svoj skutočný význam. A práve takýto prázdny alebo bezvýznamný jazyk je kameňom úrazu každého vzťahu. Váš priateľ nedokáže identifikovať, v akej ste situácii, čo prežívate, či vás niečo netrápi. Používaním slovíčka bránite vzájomnému porozumeniu.

Otvára priestor pre nedorozumenia


Ak ako dôvod, prečo sa s priateľom nemôžete stretnúť uvediete, že ste zaneprázdnený, vytvára to priestor pre dohady a dezinterpretácie. Často, "byť zaneprázdnený" reálne znamená, že máte práve teraz vyššie priority, než tráviť čas s kamarátmi, čo j úplne v poriadku. Môžete byť zaneprázdnená starostlivosťou o dieťa alebo v práci zavádzate nový produkt. Existuje množstvo dôvodov, prečo v určitom momente dávate prednosť niečomu inému pred priateľmi. Problém je v tom, že "byť zaneprázdnený" nekomunikuje nič z toho. Váš priateľ si to totiž môže vyložiť tak, že sa len vyhovárate, že vám nestojí za to, aby ste si naňho našli čas. V horšom prípade sa urazí a prestane s vami komunikovať. Ako teda slovo „zaneprázdnený“ nahradiť niečím iným, čo nezruinuje vaše priateľstvo?

Buďte konkrétny


K dispozícii je jednoduchý spôsob, ako eliminovať prípadné nedorozumenia a nejasnosti vyplývajúce z použitia slovíčka „zaneprázdnený.“ Samozrejme, že vás to bude stáť viac úsilia, ale výsledok stojí za to.
Povedzme, že vás priateľ pozve na svoj narodeninový večierok. Vy mu môžete napísať: „Rád by som prišiel, ale som naozaj zaneprázdnený!" Alebo: „Rád by som prišiel, ale syn má futbalový zápas a požiadal ma, aby som tam bol. Máš u mňa fľašu šampanského.“

Cítite ten rozdiel? Druhá správa vysvetľuje skutočné dôvody, prečo nemohol prísť a zároveň dáva najavo, že mu na priateľovi záleží. Prvá správa je, úprimne povedané, rana pod pás.

Nastavte časový rámec


Ak naozaj máte plno práce na určitom projekte alebo musíte riešiť vážne vzťahové záležitosti, je dobré povedať vašim priateľom, ako dlho bude vaša „zaneprázdnenosť“ trvať. Ak priateľovi poviete, že teraz fakt nestíhate, ale o týždeň ho pozývate na obed, určite to pochopí a ocení vašu snahu stretnúť sa hneď ako to bude možné.

Povedzte si veci na rovinu


Môže nastať situácia, že s niektorým človekom sa už nechcete z nejakého dôvodu priateliť. Ako už vieme, „byť zaneprázdnený“ môže byť metóda, ako vzťah ochladiť a postupne pochovať. Avšak zvážte férovejší spôsob a povedzte danému človeku priamo dôvody, prečo sa s ním už nechcete priateliť. Je to síce pre obe strany ťažšie, ale v konečnom dôsledku z toho budete mať vy aj váš bývalý priateľ lepší pocit.

Zdroj: psychologytoday.com

ODPORÚČAME AJ:
Život na Zemi jestvoval o 300 miliónov rokov skôr
Najlepší a najhorší partner podľa typu vašej osobnosti
Obchod s ľuďmi: Obeťami sú najmä Rómovia, vykorisťujú ich v Anglicku
Vedci odhalili vzorec pre dokonalý polliter piva

Komentáre