Život

Smutná tvár New Yorku, pozrite si fotografie, ktoré nie sú o noblese

"Andres Serrano zachytil smutných obyvateľov New Yorku. Kto mesto navštívil aj mimo klasických trás ako je Piata avenue, tak vie, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. "

, 18. mája 2014 6:00
Bezdomovci v uliciach New Yorku Foto: Andres Serrano


Pre mnohých z nás je New York synonymom úspechu, Mekkou biznisu a vysnívaným miestom na život. Central park, Brodway a hlavná ulica v centre Manhattanu v New Yorku, známa aj ako Piata avenue, sú lákadlami pre turistov, ale aj pre ľudí, ktorí radi snívajú.

Väčšina Newyorčanov s obľubou nosí na oblečení štítok s nápisom "rezident NYC", význam tohto spojenia znamená občan New Yorku. Americké veľkomesto je jedným z najrôznorodejších miest na zemi, ku ktorému sa Američania hrdo hlásia. Kto však New York navštívil aj mimo klasických trás ako je Piata avenue, tak vie, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. V ostrom kontraste s bohatstvom a noblesou je druhá, odvrátená stránka Big Apple. Chudobu a beznádej, ktorú predstavuje stále väčšia skupina bezdomovcov, nikto nerád vidí. Faktom však ostáva, že počet ľudí bez domova v piatich newyorských štvrtiach zaznamenal najvyšší nárast od Veľkej hospodárskej krízy.

Bezdomovci v uliciach New Yorku Foto: Fotografie sú zverejnené s dovolením Andresa Serrana


Odvrátenú tvár New Yorku sa rozhodol zdokumentovať aj fotograf Andres Serrano. Umelec je známy svojimi kontroverznými snímkami ako napríklad fotografie mŕtvol alebo krucifixu ponoreného do tekutiny v pohári - predpokladá sa, že ide o jeho vlastný moč.

Fotograf chce poukázať na smutný, no skutočný stav svetových metropol. Séria fotografii sa nazýva - Obyvatelia New Yorku. Umelec strávil niekoľko mesiacov s ľuďmi bez domova. Zachytáva dojemné portréty tých, ktorých si už nikto nevšíma, na ktorých všetci akosi zabudli. Ide o jedinečnú prácu stále zväčšujúcej sa vlny bezdomovectva.

Časť umelcových fotografií si pozrite tu!




Serrano sa prechádzal päť až osem hodín chladnými ulicami New Yorku. Fotografie vznikali v zimnom období a zachytávajú tváre vyvrhnutých ľudí zabalených v hrubom oblečení. Na snímkach je zachytená každá vráska, každá starosť, emócia človeka, o ktorého nik nestojí. "Keď som svoj projekt začal, v meste bolo viac bezdomovcov, ako inokedy. Postávali tam bezradne, s nádejou, že im niekto podá pomocnú ruku. Ostali bez povšimnutia. Aj taká je newyorská realita," hovorí Serrano.

Bezdomovci v uliciach New Yorku Foto: Fotografie sú zverejnené s dovolením Andresa Serrana


Serranove snímky budú vystavené na rôznych miestach Washington Square na Manhattane. Snímky zabudnutých ľudí budú na rôznych reklamných miestach, na staniciach metra, na telefónnych búdkach. Všade tam, kde sa pohybujú turisti. Z tohto projektu chce vyzbierať finančné prostriedky a založiť neziskovú organizáciu, ktorá bude podporovať sociálne umelecké projekty. "Aj týmito fotografiami by som rád ukázal, že ľudia na ulici nie sú blázni ani mentálne postihnuté tvory, ale osobnosti, ktoré rozhodujú sami za seba, čo chcú robiť a kam chcú smerovať," vysvetľuje.



Kto je Andres Serrano?



Andres Serrano je americký fotograf, rodený Newyorčan. Jeho pôvod je napoly honduraský a napoly afro-kubánsky. Diela, ktoré vytvoril, svojou kontroverznosťou pobúrili rôzne skupiny, počnúc extrémistami až po katolícke spolky. V októbri 2007, keď vystavoval vo švédskom Lunde, jeho diela spustošili osoby patriace k neonacistickej skupine. V roku 2011 počas výstavy vo francúzskom Avignone sa proti nemu dvihla vlna nevôle. Jeho dve práce - Piss Christ a The Church boli úplne zničené. Do avignonských ulíc vyšli tisícky radikálnych katolíkov, aby proti umelcovi protestovali. Skupina kresťanských fundamentalistov ozbrojená kladivami a skrutkovačmi uskutočnila útok na fotografie, ktoré patria k výstave súčasného umenia Verím v zázraky. Útok nasledoval po výzvach miestneho katolíckeho biskupa, aby bola fotografia odstránená.

Kontroverzná fotografia Andresa Serrana s názvom "Piss Christ" Foto: TASR/AP


Serrano si ako predlohu svojich prác berie rôzne telesné tekutiny - menštruačnú krv, exkrementy alebo spermie. K jeho najslávnejším prácam patrí už spomínaný Piss Christ. Táto fotografia znázorňuje umelý krucifix ponorený do moču v pohári. Dielo vyvolalo búrku nevôle po celom svete. Umelcovi však zarobilo rozprávkový honorár. Fotografia bola predaná za 277-tisíc dolárov. Pričom jeho počiatočná cena sa odhadovala na 20 až 30-tisíc dolárov.

Komentáre