Život

Repasované smartfóny od Swappie používa už viac ako milión zákazníkov

"Spoznajte úspešný príbeh fínskej značky"

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 2. mája 2022 13:17
Foto: Swappie
O tom, že zodpovedný a ekologický prístup k využívaniu smartfónov je ľuďom čoraz bližší, svedčí aj úspech fínskej technologickej spoločnosti Swappie. Repasované iPhony od Swappie dnes využíva viac ako 1 milión používateľov z celého sveta, vďaka čomu sa Swappie zaradilo medzi najrýchlejšie rastúce európske spoločnosti.

Témy spojené s ochranou životného prostredia a trvalou udržateľnosťou v posledných rokoch v spoločnosti aktuálne rezonujú viac, ako kedykoľvek predtým. Odpoveďou na nezodpovedné nakupovanie a s tým spojený vznikajúci odpad sú princípy cirkulárnej ekonomiky, ktorá kladie do popredia opätovné využívanie a recyklovanie vecí namiesto kúpy nových. Tento princíp nefunguje len na lokálnej úrovni, ale je dôležité, aby ho využívali aj veľké spoločnosti.

Krásnym príkladom je fínsky technologický scale-up Swappie. „V Swappie sme sa zaviazali pomáhať ľuďom robiť inteligentnejšie a udržateľnejšie rozhodnutia, pretože pevne veríme, že technológie by nemali zaťažovať našu planétu,“ vysvetľuje filozofiu spoločnosti Michaela Mackovičová, Country Manager, Swappie, „každý deň preto dávame druhý život obľúbeným iPhonom, pričom sa riadime konceptom 3 + 1R: Reduce. Reuse. Recyle. Repair. (Redukovať. Opätovne použiť. Recyklovať. Opraviť.) V praxi to znamená, že znižujeme množstvo elektronického odpadu, opätovne používame všetky funkčné časti, recyklujeme zvyšky a všetky telefóny si opravujeme sami.“

Repasované iPhony už vlastní viac ako milión používateľov

Udržateľná vízia spoločnosti Swappie si nachádza svojich fanúšikov – a rozhodne ich nie je málo. Od svojich začiatkov už predali viac ako 1 milión repasovaných iPhonov zákazníkom v mnohých krajinách sveta. Na väčšine trhov, kde Swappie pôsobí, už patrí medzi etablovaných lídrov v oblasti repasovaných iPhonov.

Spoločnosť v roku 2020 výrazne rástla s tržbami vo výške 110 miliónov USD (97 miliónov eur) v porovnaní s 34 miliónmi USD (31 miliónov eur) v predchádzajúcom roku. Od svojho vzniku v auguste 2016 sa spoločnosť Swappie stala jedným z najinovatívnejších a najrýchlejšie rastúcich startupov v Európe, pričom sa tím Swappie rozrástol na viac ako 1200 ľudí a od investorov doteraz získala 171 miliónov dolárov (149 miliónov eur).

O tom, že ide o mimoriadny úspech, svedčí aj fakt, že nedávno sa spoločnosť Swappie umiestnila na prvom mieste v rebríčku Financial Times spomedzi 1000 najrýchlejšie rastúcich spoločností v Európe v roku 2022. Je to prvý raz, čo sa na čele zoznamu ocitla fínska spoločnosť, a tiež prvýkrát, čo sa na prvom mieste umiestnil scale-up vyznávajúci princípy cirkulárnej ekonomiky. Takéto ocenenie pre technologickú spoločnosť je veľkým míľnikom v oblasti udržateľnosti. Elektronický odpad je totiž najrýchlejšie rastúcou formou odpadu.

Podpora udržateľnosti vo všetkých smeroch
Všetky smartfóny, s ktorými Swappie pracuje, získava od zákazníkov, ktorí môžu jednoduchým spôsobom predať svoj nepoužívaný iPhone a dať mu tak druhú šancu. „Naším cieľom je vykonávať našu činnosť s ohľadom na životné prostredie a znižovanie emisií skleníkových plynov. Vždy, keď si naši zákazníci kúpia repasovaný telefón od spoločnosti Swappie, pomôžu planéte rovnako, ako keby vyrástol jeden strom. Len v roku 2021 sme pomohli ušetriť toľko ton oxidu uhličitého, ako by sme docielili vysadením niekoľkých kilometrov lesa,“ hovorí Michaela Mackovičová, Country Manager, Swappie.

Swappie sa snaží o znižovanie a zodpovednú recykláciu všetkých druhov odpadu. Okrem výkupu a recyklácie starých telefónov od svojich zákazníkov spolupracujú aj so spoločnosťami EPR Finland a Kuusakoski na recyklácii 100 % elektronického odpadu zo svojich prevádzok a o triedení všetkých druhov odpadu sa snažia edukovať aj svojich zamestnancov. V roku 2021 spolupracovali s medzinárodnými organizáciami ako Plastic Change a CO2 Hero, aby pomohli znížiť množstvo plastového a elektronického odpadu a motivovali zákazníkov k vytváraniu ekologických návykov. O to sa usilovali aj v rámci svojho turné "Puhelimet Rahaksi" vo Fínsku, kde ľudí zoznamovali s konceptom repasovanej elektroniky a udržateľnosti.

Repasované smartfóny Swappie sú starostlivo zabalené do udržateľných obalov, ktoré sú navrhnuté a vyrobené zo 100 % obnoviteľných, ekologických a recyklovateľných materiálov. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako maličkosť, no pri milióne predaných repasovaných iPhonov ide o podstatné šetrenie prírodných zdrojov.

Viac informácií nájdete na 1M - Swappie.

Komentáre