Život

Realitný trh na Slovensku a migrácia obyvateľstva v rámci republiky

"Dlh Slovákov neustále rastie a nasledujúce roky bude naďalej rásť. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 17. decembra 2018 14:57
Foto: Shutterstock
Napriek tomu, že úroky dosiahli svoje historické minimum, odzrkadlilo sa to na cenách nehnuteľností. Úroky idú dole, ceny nehnuteľností zase hore.
Ako je na tom náš realitný trh a migrácia Slovákov v rámci republiky?

Všetci do Bratislavy

Ak sa chce mladý Slovák uplatniť na trhu práce a zarobiť si, neostáva mu nič iné, len ísť do Bratislavy a tam si hľadať prácu. Problémom však môžu byť predražené nehnuteľnosti. Tam, kde žije veľa ľudí a je záujem o kúpu nehnuteľností, ceny nehnuteľností idú nahor. Očakávať, že ceny nehnuteľností v Bratislave budú klesať, rozhodne nemôžeme.
Práve kvôli vysokým cenám nehnuteľností sú ľudia dochádzajúci do Bratislavy nútení hľadať si podnájmy, resp. zdieľať byt s viacerými pármi. Absencia súkromia vie byť frustrujúca, no niekedy nemajú na výber a ak chcú byť blízko svojho zamestnania, musia pristúpiť aj na takéto možnosť.

Developeri si ale mydlia ruky. V poslednom období vznikajú v Bratislave a v jej satelitných mestách nové bytové objekty, ktoré sú z väčšej časti vypredané ešte pred dostavaním a skolaudovaním. Ak chcete trvalý pobyt v Bratislave a v jej okolí, potrebujete dostatok peňazí na kúpu nehnuteľnosti. Ušetriť môžete, ak využijete službu MojPobox.sk.

Povinnosť nahlásiť si prechodný pobyt
Tí, ktorí sa ale mimo svojho trvalého bydliska budú zdržiavať viac ako 90 dní, majú povinnosť nahlásiť si prechodný pobyt. Zjednoduší vám to komunikáciu s úradmi, získate parkovaciu kartu, nebudete mať problém nájsť si lekára v hlavnom meste a nebudete mať problémy s prihlasovaním dieťaťa do škôlky alebo školy.

Málo investícií v krajoch s vysokou nezamestnanosťou
Najväčším problémom je príchod zahraničných firiem do krajov, kde je nezamestnanosť najnižšia. Namiesto toho, aby sa investovali peniaze na prilákanie nových investícií do krajov, kde je vysoká nezamestnanosť, štát nás nepriamo núti cestovať za zamestnaním. Sú však aj takí ľudia, ktoré ani po poskytnutí dochádzkového bonusu nemajú záujem cestovať a sťahovať sa za prácou. Týchto prípadov je ale veľmi málo.

Ak chceme, aby nezamestnanosť klesala aj v týchto regiónoch, riešením nie je dochádzanie za prácou, ale nové investície v regióne. Napriek klesajúcej nezamestnanosti sú regionálne rozdiely stále vysoké. Vidieť to môžeme aj na platoch.

Komentáre