Život

Poznáme tohtoročnú tému MDŽ. Aká to je?

"Korene MDŽ siahajú do rokov 1857 a 1911, keď robotníčky v textilných závodoch v New Yorku protestovali proti zlým pracovným podmienkam."

TASR, 8. marca 2023 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian
New York/Bratislava 8. marca (TASR) - Organizácia spojených národov (OSN) v roku 1977 rozhodla, že Medzinárodný deň žien (MDŽ) bude oficiálnym sviatkom, ktorým sa bude pripomínať dôležitosť rovnoprávneho postavenia žien vo svete. Ako hlavnú tému tohtoročného MDŽ, ktorý sa pripomína 8. marca, OSN určila DigitalALL: Inovácie a technológie pre rodovú rovnosť.

Podľa OSN, resp. webovej stránky www.unwomen.org, tvoria ženy len 22 percent z pracovníkov pôsobiacich v oblasti umelej inteligencie na celom svete. Globálna analýza tiež naznačila, že naprieč odvetviami v tejto oblasti prevláda výrazná rodová zaujatosť. Ďalší prieskum medzi novinárkami zo 125 krajín ukázal, že 73 percent z nich zažilo pri práci on-line násilie.

OSN preto vyzýva vlády, aktivistov a súkromný sektor, aby sa zapojili do úsilia urobiť digitálny svet bezpečnejším, inkluzívnejším a spravodlivejším.

Korene MDŽ siahajú do rokov 1857 a 1911, keď robotníčky v textilných závodoch v New Yorku protestovali proti zlým pracovným podmienkam. Dňa 8. marca 1857 vyšli do ulíc New Yorku zamestnankyne z viacerých miestnych textiliek a požadovali zlepšenie pracovných podmienok a zvýšenie platov. Mimoriadnou sa stala aj udalosť z 25. marca 1911, keď skupina robotníčok, demonštrujúca v newyorskej textilke, zahynula pri požiari. Nepodarilo sa im uniknúť včas, lebo boli zatvorené dvere. Prvý Národný deň žien sa konal na území Spojených štátov amerických (USA) 28. februára 1909.

Ďalšia významná skutočnosť sa viaže s II. Medzinárodnou konferenciou socialistických žien v roku 1910 v Kodani. Nemecká socialistka Clara Josephine Zetkinová navrhla, aby sa zaviedol Medzinárodný deň žien na uznanie boja za práva žien všade vo svete. Vtedy ešte bez určenia pevného dátumu. Už o rok neskôr, v nedeľu 19. marca 1911, vyšli do ulíc európskych metropol ženy, aby prvýkrát demonštrovali za volebné právo, možnosť zastávať verejné funkcie a proti pracovnej diskriminácii.

Tradícia slávenia sviatku žien 8. marca sa začala posilňovať po tom, ako ženy v Dánsku, Holandsku, Nemecku, Rakúsku, Rusku, vo Švajčiarsku a v USA organizovali v roku 1914 protesty a podujatia solidarity práve v ôsmy marcový deň. Tento dátum bol zvolený na pamiatku veľkých štrajkov robotníčok textilných fabrík v USA v rokoch 1857 a 1911. Prvý sviatok MDŽ v Československu sa konal v roku 1921 a o rok neskôr nadobudol už masový charakter.

Po druhej svetovej vojne sa 8. marec začal vo viacerých štátoch sveta sláviť ako sviatok žien, až napokon v roku 1977 rozhodla OSN o tom, že Medzinárodný deň žien bude oficiálnym sviatkom.

V niektorých krajinách ako Rusko, Bielorusko, Čína či Bulharsko sa MDŽ stal národným sviatkom. Sviatočným dňom je MDŽ napríklad od roku 2019 aj v Berlíne, ale v ostatných spolkových krajinách v Nemecku to tak nie je. Tohto roku však pribudne k Berlínu aj Meklenbursko-Predpomoransko, kde bude 8. marec 2023 rovnako sviatočným dňom.





Zdroj: www.un.org, www.unwomen.org, www.internationalwomensday.com, www.unwomen.at, www.dgb.de





Komentáre