Život

Nepodceňte chladnejšie počasie

"Takto vyzerá správna bežecká výbava v zimných mesiacoch."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 28. októbra 2021 19:30
Ilustračné foto Foto: Pexels.com
Všetci sme už aspoň raz v živote počuli známu vetu, že neexistuje zlé počasie, len zlá voľba oblečenia. Leto nám už dávnejšie dalo posledné zbohom a dni, keď sme nemuseli rozmýšľať nad tým, aký outfit si vziať na náš ranný alebo poobedný beh, sú dočasne preč. To však vôbec nevadí, pretože šťastie praje pripraveným a bežci, ktorí nepodcenili prípravu pred jesennou časťou bežeckej sezóny, za to budú odmenení.

Čaro behu v jeseni
Príroda hrá aj v tomto prípade hlavnú rolu a je pánom celej situácie. Nemá cenu proti nej bojovať. Práve naopak, jeseň je úžasným obdobím, počas ktorého s ňou musí byť bežec ešte viac spätý a načúvať, čo sa mu snaží povedať. Môže vás prekvapiť nečakaný dážď, pôda bude rozmočená a bežca, ktorý nevenuje dostatočnú pozornosť terénu, môže prekvapiť hlboká mláka, mokré kamene alebo napadané vlhké lístie.

Ruka v ruke so zvýšenou obozretnosťou v teréne kráča aj postupná zmena bežeckého šatníka. Ľahké letné bežecké oblečenie putuje dozadu do skrine a na rad prichádza kvalitná funkčná výbava. Teda také oblečenie, ktoré dokáže správne nasať pot a nebude vám v ňom zima. Nepodceňujte ani výber kvalitných bežeckých tenisiek, ktoré udržia vaše nohy v teple, suchu a pohodlí aj v sychravom počasí.

Ako sa obliecť na beh v chladnom počasí?
Dôležitým faktorom pri výbere správneho oblečenia je nielen správne zhodnotenie teploty a poveternostných podmienok, ale aj dĺžka vášho pobytu vonku. Iné oblečenie budete potrebovať v prípade, ak vaša bežná trasa a pobyt vonku nepresiahnu hodinu. Vtedy by ste mali siahnuť po kvalitnom funkčnom tričku s dlhým rukávom, ktoré doplníte buď jednou teplejšou vrchnou vrstvou, ako je napríklad mikina či vesta, alebo bežeckou bundou do vetra.

Ak je vaša hlava citlivá na nízke teploty, môžete siahnuť aj po čelenke alebo po tenkej športovej čiapke, či dlhšom športovom šále (takzvanom nákrčníku), ktorým môžete v prípade potreby veľmi efektívne zakryť väčšiu časť tváre a krku.



Aj oblečenie na spodnú časť tela by ste mali prispôsobiť aktuálnej vonkajšej teplote a hlavne vašim potrebám. Ak ste viac odolný voči zime, môžete siahnuť po trojštvrťových bežeckých nohaviciach alebo zvoliť klasické bežecké legíny, ktoré by však mali dobre odvádzať pot a udržiavať vás v teple.

Topánky si zvoľte podľa toho, či vaša bežná trasa vedie po spevnenej ceste, kedy vám bude stačiť klasická cestná bežecká obuv, alebo ak beháte radšej v lese, siahnite po ľahkej trailovej obuvi s pevnou podrážkou.

Extrémne podmienky si vyžadujú precíznejšiu výbavu
Na druhej strane, ak ste fanúšikom dlhších trás alebo sa venujete vytrvalostným behom vo vysokohorskom prostredí, bude pre vás samozrejmosťou doplniť výbavu o kvalitné oblečenie odolné proti vetru. Chýbať by tiež nemal malý bežecký batoh.

Výraznou charakteristikou jesene, ktorú nemožno ignorovať, je rýchlejšie stmievanie. Aj na tmu sa však dá pripraviť a nočný beh môže každodenné bežecké tréningy oživiť. Netreba však zabúdať na to, že v lese je tma ešte rýchlejšie. Kvalitná čelovka je preto nutnosťou, ktorá vás môže zachrániť pred nepríjemnými zraneniami.

Na bezpečnosť a zvýšenú opatrnosť dbajte, aj keď beháte v meste alebo na jeho okraji. To, či siahnete po overenej klasike, ako sú čelovky, reflexné prvky, alebo použijete moderné sofistikované prostriedky, reflexné spreje či oblečenie s našitými reflexnými prvkami, je na vás. Podstatné je len to, aby ste chránili nielen seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky.



Najdôležitejšou časťou výbavy každého bežca nezávisle od ročného obdobia je obuv. Kvalitná obuv, ktorá zabezpečí nielen komfort a zníženie rizika úrazu, ale dokáže váš beh povzniesť na vyššiu úroveň. Obzvlášť v jesennom sychravom období sú nároky na kvalitnú obuv o to vyššie.

Dôležité je, aby bola z hrubšieho materiálu, najlepšie vodeodolného, a mala hrubšiu podrážku, ktorá udrží chodidlo stabilné a minimalizuje riziko pošmyknutia. Pre ešte väčšie zefektívnenie jej odolnosti voči vlhkosti môžete použiť impregnačný sprej, ktorý chráni nielen topánky, ale udrží v suchu aj vaše nohy. V kombinácii s kvalitnými ponožkami tak nedáte chladnému a sychravému počasiu žiadnu šancu.

Komentáre