Život

Na Gemeri si SNP pripomenú mobilizáciou a rekonštrukciou bojov

"Na návštevníkov tu budú čakať dobové tábory bojujúcich armád aj prezentácia zbraní, uniforiem či výzbroje."

TASR, 27. augusta 2021 12:48
Na ilustračnej snímke gymnázium v Revúcej. Foto: TASR Branislav Caban

V Revúcej a Tisovci si 77. výročie Slovenského národného povstania (SNP) pripomenú podujatím Povstanie v Gemeri. Ako TASR informovala riaditeľka Mestského kultúrneho strediska (MsKS) Revúca Karin Kilíková, oslavy prinesú ukážky mobilizácie do povstania, presun historickej techniky aj rekonštrukciu bojov v sedle Dielik.

„Program začína v Revúcej v piatok o 16.00 h ukážkou mobilizácie do povstania. S tým bude spojená aj slávnostná prísaha povstaleckých vojakov a pietny akt pri pamätníku na námestí a aj pietny akt pri pamätníku generála Rudolfa Viesta,“ priblížila Kilíková. Ako dodala, podvečer je naplánovaný presun povstaleckej kolóny mestom na sedlo Dielik.

Oslavy SNP budú pokračovať v sobotu (28. 8.) v sedle Dielik pri Tisovci. Na návštevníkov tu budú čakať dobové tábory bojujúcich armád aj prezentácia zbraní, uniforiem či výzbroje. Program zakončí historická rekonštrukcia bojov v lokalite, ktorá bola pred 77 rokmi významným dejiskom SNP.
Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Podujatie so sebou prinesie i dopravné obmedzenia. V Revúcej budú v piatok od 15.45 do 18.45 h čiastočne uzatvorená Remeselnícka a Železničná ulica. Do sedla Dielik sa budú môcť záujemcovia v sobotu (28. 8.) dostať aj kyvadlovou dopravou z Tisovca.

Povstanie v Gemeri organizuje MsKS Revúca spoločne so samosprávou Tisovca, oblastnou organizáciou cestovného ruchu Gemer a Klubom vojenskej histórie Krasnogvardejci.



Komentáre