Život

Kvalitné bavlnené obliečky vás nikdy nesklamú

"Nastal čas zaobstarať si nové obliečky, pretože tie staré vybledli, nedajú sa zapínať, sú neforemné a vy sa za ne skoro aj hanbíte?"

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 19. júla 2022 15:43
Foto: Ilustračný obrázok
Ponuka na trhu s obliečkami je našťastie široká od materiálu až po farby, takže si určite vyberiete obliečky podľa svojich predstáv. Prečo dať prednosť bavlneným obliečkam?

Bez obliečok to nepôjde

Možno sa vám to bude zdať prehnané, ale správny výber obliečok môže ovplyvniť kvalitu vašeho spánku. Ľahnúť si večer chodíte kvôli tomu, aby ste si oddýchli a načerpali ďalšie sily. Rodičia malých detí, za ktorými stále niekam behajú, nám určite dajú za pravdu, že takýchto pár hodín pokojného spánku je na nezaplatenie.

Lenže ono sa to ľahko povie, ale horšie realizuje. Naše telo si nedá rozkázať, že práve teraz má zaspať, aby malo pár hodín na odpočinok. Väčšinou nám chvíľu trvá, kým zaspíme a potom už môžeme vstávať.
Napadlo by vás, že na to môžu mať práve vplyv aj obliečky a plachty?

Ponuka obliečok je široká, vyberať môžete hneď z niekoľkých materiálov. Najobľúbenejšie sú bavlnené obliečky, nasleduje krep, bavlnený satén, mikroplyš, ľan, damašek a flanel.

Bavlnené obliečky sú stále TOP

Už naše babičky nedali na bavlnené obliečky dopustiť
. Síce nemali toľko na výber ako my dnes, napriek tomu by asi nemenili. Bavlna je prírodný materiál so skvelými vlastnosťami, tak prečo nie?

- Bavlna výborne absorbuje vlhkosť.
- Je priedušná, takže umožní pokožke dýchať.
- V zime udržuje teplo, v lete zase chladí.
- Je antialergická, spať pod ňou tak môžu aj alergici.
- Znesie aj vysoké teploty prania a žehlenia.

Viete, že za bavlnené obliečky môžete označiť aj tie z bavlneného saténu, krepu alebo flanelu?

Základom je vždy kvalitná bavlna, líši sa iba spracovaním. Vlastnosti ale zostávajú, napríklad také krepové obliečky sa ale nežehlia, v pravidelných pruhoch sa u nich strieda jemná a pokrčená časť vďaka špeciálnej úprave.


Flanelové obliečky sa zase vyrábajú z husto tkaného bavlneného plátna s vyššou hmotnosťou, ktorá je upravená česaním. Vďaka nemu sú potom obliečky hrejivé a ideálne hlavne pre chladnejšie noci.

Z kvalitných bavlnených vlákien sú aj obliečky z bavlneného saténu, ktoré sa od klasického saténu líšia ako deň a noc. Sú síce tiež lesklé, ale nie toľko. Navyše sa nešmýkajú, nezatrhávajú, neelektrizujú vlasy. Sú jemné, pri správnej starostlivosti si uchovávajú farby a budú vám dlho a dobre slúžiť.

Kúpou obliečok to nekončí, dôležitá je aj starostlivosť o ne

Keď už sa pre bavlnené obliečky rozhodnete, určite by ste mali vedieť, ako sa o ne starať. Aj tie najkvalitnejšie obliečky môžete nevhodnou starostlivosťou zničiť a skrátiť ich životnosť.

- Pred prvým použitím obliečky párkrát vyperte. Odstránite nečistoty z výroby a zafixujete farby.
- Perte ich na 40 °C alebo 60 °C, podľa odporúčania výrobcu na štítku údržby.
- Perte ich naopak, zapnuté a samostatne, nepridávajte k nim žiadnu inú bielizeň. Trieďte aj farby.
- S pracím prostriedkom šetrite, aviváž nepoužívajte.
- Sušte ich ideálne na čerstvom vzduchu.


Komentáre