Život

Deti ušetrili životné prostredie od 9 ton oleja

"Premiérový ročník projektu „Olejko chráni prírodu“ nadchol až 300 škôl."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 21. júna 2024 15:06
Foto: BILLA
Deti zo Základnej školy Ivana Branislava Zocha v Revúcej
Vedeli ste, že ak sa použitý kuchynský olej vyleje do umývadla, toalety či prírody, vážne to ohrozuje vodu a pôdu? Aj preto spoločnosti ESPIK a BILLA priniesli do škôl unikátny projekt „Olejko chráni prírodu“, v rámci ktorého mohli žiaci po celý školský rok nosiť tento druh odpadu do svojich škôl.
Do projektu sa zapojilo takmer 300 škôl z celého Slovenska, ktoré celkovo vyzbierali 8 960 kg použitého kuchynského oleja. Vybrané školy získali za svoju snahu hodnotné ceny od partnerov projektu, napríklad deň plný ovocia s BILLA.

Študenti, žiaci, ich rodičia a príbuzní, ale aj zamestnanci škôl – všetci spolu mohli v prvom ročníku ekologického projektu „Olejko chráni prírodu“ zbierať vo svojich školách jedlé tuky a oleje. Do iniciatívy sa zapojilo 297 materských, základných a stredných škôl z celej krajiny. Najusilovnejšou z nich bola Cirkevná spojená škola sv. Martina vo Hviezdoslavove, ktorá celkovo vyzbierala 424 kg kuchynského oleja. V prepočte na žiaka zas zvíťazila materská škola vo východoslovenskom Brehove, ktorá dokázala vyzbierať 232 kg oleja. Keďže do tejto škôlky chodí len 9 žiakov, v prepočte na dieťa ide o viac ako 25 kg oleja. Tesne za nimi skončila malá základná škola v Žakovciach neďaleko Popradu, ktorá zozbierala 288 kg oleja, teda zhruba 15 kg na žiaka.

„Veľký záujem o projekt ,Olejko chráni prírodu‘ nás úprimne potešil. Sme radi, že sme v ňom k ochrane životného prostredia prirodzene inšpirovali stovky škôl z celého Slovenska a zabránili tak tonám olejov a tukov, aby zamorili spodné vody či pôdu. Tento projekt považujeme za unikátny, a to nielen pre jeho edukačný cieľ, ale tiež preto, že rodičom a deťom prináša dostupnú a praktickú možnosť, ako triediť odpad,“ povedala Jana Gregorovičová, senior CSR špecialistka BILLA a podpredsedníčka predstavenstva o. z. BILLA ľuďom.

Foto: BILLA
Zľava Michaela Hlinková (ESPIK), Jana Gregorovičová (BILLA)

Za použitý olej chutné ovocie

Na konci školského roka bolo v rámci projektu na sociálnej sieti naživo vyžrebovaných 12 zapojených škôl, ktoré za svoju snahu získali pekné a hodnotné darčeky od partnerov projektu. Hlavnou cenou bol deň plný ovocia od spoločnosti BILLA, a to v podobe potravinovej karty, ktorú môže vedenie vyžrebovanej školy použiť na nákup ovocia pre svojich žiakov. Víťazom ceny sa stala Základná škola s materskou školou Likavka, ktorej sa podarilo vyzbierať 60 kg použitého oleja. „Žiakom z tejto malebnej liptovskej obce blahoželáme k výhre, dávka ovocia z BILLA im prinesie potrebné vitamíny a poteší aj chuťové poháriky. To, že výhernú potravinovú kartu môže škola použiť práve na nákup ovocia, nie je náhoda. V BILLA sa totiž dlhodobo snažíme motivovať deti i dospelých k vyváženej strave, aktívnemu životnému štýlu a pravidelnému pohybu,“ vysvetlila Jana Gregorovičová. Navyše BILLA odmenila aj materskú školu v Brehove, ktorá vyzbierala najviac použitého oleja v prepočte na žiaka – deti dostali milý darček v dizajnových hrnčekoch.

Spoločne k zelenšej budúcnosti

V projekte „Olejko chráni prírodu“ majú školy možnosť po celý školský rok užitočne triediť odpad.
Do jednej nádoby môžu zbierať všetky druhy použitých rastlinných olejov a živočíšnych tukov, napríklad aj nálevy zo sušených paradajok, konzervovaných rýb či syrov. Vyzbieraný použitý olej sa ďalej spracováva. „Tento druh odpadu je vďaka správnemu triedeniu znovupoužiteľnou surovinou – oleje z domácností sú napríklad hodnotnou zložkou pri výrobe biopalív, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu. Preto je aj jedným z našich cieľov vytvoriť vďaka Olejkovi dostupnejšie možnosti a povedomie o tom, ako správne nakladať s použitým kuchynským olejom tak, aby bol vnímaný ako ekologický potenciál, a nie ako záťaž pre životné prostredie,“ uviedla Michaela Hlinková, koordinátorka projektu firmy ESPIK.

Foto: BILLA
Žiaci z Cirkevnej spojenej školy sv. Martina vo Hviezdoslavove

Ak sa použitý kuchynský olej či tuk vylieva do umývadla, toalety, prírody či komunálneho odpadu, ohrozuje vodu a pôdu. Vytvára totiž tenkú vrstvu medzi pôdnymi časticami a koreňmi rastlín, čo znižuje ich schopnosť prijímať živiny. Olej tiež znečisťuje podzemné vody a s nimi pitnú vodu, upcháva odtokové potrubia a poškodzuje kanalizáciu.

Materské, základné a stredné školy sa do projektu „Olejko chráni prírodu“ môžu registrovať počas celého roka na stránke www.olejko.sk. Po schválenej registrácii pribudnú v areáloch škôl špeciálne nádoby určené na triedenie použitého kuchynského oleja a tukov. Cieľom projektu je v školskom roku 2024/2025 zapojiť do tejto aktivity 400 škôl, pričom už teraz je ich potvrdených viac ako 220.

Komentáre